SPOSÓB NA CUKINIE
Zapiekanka z cukinii - składniki
Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.
Cukinia faszerowana mięsem
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny ,
1 posiekana cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżka tartej bulki,
1 łyżka pokrojonego koperku,
1 jajo,
200 ml bulionu,
sól,
pieprz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, sparzyć wrzątkiem, opłukać zimna wodą i wydrążyć. Cebule podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać tarta bułkę i koperek. Mięso zemleć, wymieszać z cebula, jajem, solą i pieprzem. Nadziać połówki cukini farszem, ułożyć w garnku, podląc bulionem, włożyć 1 łyżkę masła i dusić 30 min. lub piec 40 min. w temp. 180°C.
Cukinie można dusić w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym. Do farszu można dodać mielona cielęcinę, drób, wędzony boczek lub podsmażony miąższ z cukini, 2 roztarte ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany.
Cukinia faszerowana ryżem
Składniki:
200 g cukini,
15 g ryżu,
20 g oleju,
50 g cebuli,
5 g natki pietruszki,
sól,
pieprz,
mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cukinię wymyć i wydrążyć. Przygotować zasmażkę, dodać ugotowany ryż opłukany zimną wodą oraz pokrojony w kostki wydrążony miąższ, dodać sól, pieprz i paprykę - podsmażyć. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinię, po czym ułożyć ją w formie, dodać trochę wody i piec w piekarniku. Pod koniec pieczenia polać sosem (śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym itp.).
Zapiekanka z cukinii - składniki
- cukinia
- ser żółty
- przyprawy: wegeta
- sól
- pieprz
Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.
Cukinia faszerowana mięsem
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny ,
1 posiekana cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżka tartej bulki,
1 łyżka pokrojonego koperku,
1 jajo,
200 ml bulionu,
sól,
pieprz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, sparzyć wrzątkiem, opłukać zimna wodą i wydrążyć. Cebule podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać tarta bułkę i koperek. Mięso zemleć, wymieszać z cebula, jajem, solą i pieprzem. Nadziać połówki cukini farszem, ułożyć w garnku, podląc bulionem, włożyć 1 łyżkę masła i dusić 30 min. lub piec 40 min. w temp. 180°C.
Cukinie można dusić w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym. Do farszu można dodać mielona cielęcinę, drób, wędzony boczek lub podsmażony miąższ z cukini, 2 roztarte ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany.
Cukinia faszerowana ryżem
Składniki:
200 g cukini,
15 g ryżu,
20 g oleju,
50 g cebuli,
5 g natki pietruszki,
sól,
pieprz,
mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cukinię wymyć i wydrążyć. Przygotować zasmażkę, dodać ugotowany ryż opłukany zimną wodą oraz pokrojony w kostki wydrążony miąższ, dodać sól, pieprz i paprykę - podsmażyć. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinię, po czym ułożyć ją w formie, dodać trochę wody i piec w piekarniku. Pod koniec pieczenia polać sosem (śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym itp.).