wekowanie
leczo:
2kg pomidorów,
2kg papryki
2kg cukini
1kg cebuli
1/4 szkl. oleju
do smaku sól
pieprz
rozgnieciny czosnek
Rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojoną cebulę (zeszklona), nastepnie pokrojone w ćwiartki pomidorów bez skórki i pokrojoną paprykę. razem wszystko dusimy gdzieśok 5 -10 min. Dodajemy pokrojoną cukinię. Po 5 min. gotowania przyprawiamy(dodaję też zieloną pietruszkę). Podgrzewamy jeszcze chwilkę i wkładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 30-40 min.
(tak pasteryzujemy:Garnek z wodą a na jego dnie np. złożona ściereczka lub gazeta, aby słoik nie dotykał zbyt gorącego dna. Wody prawie po brzeg zakrętki. Zapalamy gaz. No i gotujemy.
Pamiętaj też, żeby nie dolewać zimnej wody do garnka, gdy dojdziesz do wniosku, że ubyło. Popękają Ci słoiki )
no a bigos to robie mniej więcej tak :
Składniki:
- kiszona kapusta, kilka śliwek suszonych i suszonych grzybków, mięsa wieprzowego od szynki, boczek, kiełbasa, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, sól, pieprz, czosnek(nie duzo), możesz tez dodac troche wina czerwonego wytrawnego
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Przygotowanie:
Kapustę opłukać w zimnej wodzie Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotować , aż kapusta będzie prawie miękka. Mięsa i boczek pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć , dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wino, dodać koncentrat . Podgotować, doprawić solą i pieprzem.
grzybki marynowane
szybki skrót
)
zalewa;szklanka octu, 2-2,5 szklanek wody, do tego wkładzasz 2marchewke i 1,cebule pokrojoną , ziele ang, lisc laurowy, troche pieprzu (ziarnisty)-gotujesz 15min.
do słoików wkładasz ugotowane grzybki (w osolonej wodzie) i zalewasz zalewą. potem gotujesz słoiki