reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

SAłATKA TORTOLINI

2 paczki tortolini z mięsem
20 dag szynki lub dobrych parówek
1 puszka ananasa
2 ogórki świeże
1 pora
majonez
sól, pieprz
Tortolini ugotowac jak jest na opakowaniu.
Wszystko pokroic w kostkę. Porę tylko tą biała część. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wymerdac z majonezem :-).
Mniami
 
reklama
Sałatka "GYROS"/ na obiadek lub na kolacyjkę :tak:
przyprawa do gyrosa/nie wiem czy tutaj jest :-(
1 pekinka
1 puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 ogórki konserwowe
1 cebula
majonez
ketchup
Piersi pokroić w kostkę, zasypac przyprawą i 3 łyż. oleju i odstawic do lodówki na jakiś czas. Usmażyć na złoty kolor.
Pekinkę pokroić tak jak kto woli, na mniejsze lub na większe kawałki.
Ogórki w plasterki, a cebulę w cieniutkie piórka.

WARSTWY (od dna miski/półmiska)
  1. kurczak
  2. ketchup
  3. cebula
  4. kukurydza
  5. majonez
  6. pekinka
  7. ketchup
GOTOWE
 
KURCZAK PO CHIŃSKU
na 4-ry porcje:
40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki czystej wódki (wyparuje podczas smażenia mięsa :-))
3 marchewki
2 papryki (czerwona+zielona)
3 białka
2 łyżki mąki
0,5 puszki ananasa, nie wylewać sosu
1 cebula
sos sojowy
curry przyprawa
sól
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dosyć mała kostkę. Skropić wódką+3 łyżki sosu sojowego+posypać curry=odstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Marchew pokroić w słupeczki, podsmażyć na oleju aż zmięknie.
Paprykę pokroić w większa kostkę i podsmażyć na małym ogniu.
Cebulę w kostkę i podsmażyć.
Ananasa pokroić w kostkę.
Z trzech białek ubić piane na sztywno dodać mąkę i ubijać dalej do jednolitej masy.
Masę wlać do miski z mięsem i wymieszać tak aby każdy kawałek miał na sobie ciasto. Smaż na złoty kolor.
Wszystko włóż do dużego gara i wymieszaj, doprawic sosem sojowym i curry i wlac sok z ananasa.
Można podawac z ryżem , a sam też smakuje dobrze:-D!
SMACZNEGO!!!
 
ORZECHOWE

0,5 kg mąki,
2jajka,
2łyżki miodu naturalnego,
25 dag margaryny,
20dkg cukru (1szkl),
2płaskie łyżeczki sody.
zrobić kruche ciasto i podzielic na dwie części.
Na jeden przed pieczeniem nałożyć masę orzechową.
Masa orzechowa:
20dkg orzechów siekanych lub całych (2szkl albo więcej),
10dkg cukru (ok 5 czubatych łyżek),
13dkg margaryny lub masła,
2łyżki miodu,
wanilia.
Wszystko podsmażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Wylać jeszcze ciepłe na jeden placek i podpiec.

Drugi placek upiec bez orzechów.
Masa budynoiwa
0,5 l mleka +wanilia,
20dkg cukru,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2łyżki mączki ziemniaczanej.
Z porcji mleka odlać trochę do rozmieszania mąki. Do ugotowanego budyniu (jeszcze ciepłego) 20dkg Kasi lub masła i zmiksować. Tą masą przełożyć placki.
Placek z orzechami położyć na wierzch.

PIECZEMY W TEMP 180 st C , TEN BEZ ORZECHóW JAKIEŚ 20/30 min AŻ BEDZIE MIALO ZLOWY KOLOR, TEN Z ORZECHAMI KOłO 40 MIN MOżE TROCHę KRóCEJ.
ODSTAWIC GO W CHLODNE MIEJSCE ALBO DO ODóWKI :-D
 
Tort truskawkowy
1 biszkopt ten większy, możecie kupic albo zrobic
3 te "koszyczki" truskawek
3 opakowania śmietany kremówki
2 listki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
sok z 1cytryny
TRuskawki umuc ale przed samym polozeniem na torta.
Najpierw przygotujcie żelatyne i rozpuście ją w gorącej ale nie wrzącej wodzie.
Te dwa listki w 1\4 szklanki albo ciutek więcej.
Wtedy ubic śmietane i jak już bedzie ubita dodac żelatyne i powoli wymieszac. Jeżel bedze żadkie wstawic do lodówki i patrzec czy tężeje.
Biszkopt kroimy na 3 czesci, każdą częśc skropic sokiem z cytryny+pół szkl wody.
Kładziemy śmietane +plasterki truskawek.
a na góre truskawki całe po bokach półówki w środku.
i do lodówki
Galaretkę rozpuszczamy z mniejszą ilości a wody!!!
Dołączam zdjęcie :-D
 
Ostatnia edycja:
sposób na celulit:
domowe cuda:
***
4 łyzki kawy ( sypanej czarnej ), zalewmy wrzącą woda ( ok 1/3 kubka)...
następnie smarujemy sie tą kawą ( uda, brzuch, pupa )a nawet ramiona...
spłukujemy, normalnie sie potem myjemy, a nastepnie wcieramy jakis kosmetyk
na celulitis...( stosuje sie co 2 dzień )...
skórka jest głodziutka ...

Można dodać odrobinę oliwki. podobno świetnia wygładza.

***lub:
Kawa mielona, sól do tego, cynamonu troszkę i 2 łyżki miodu. Nacierać i spłukać.
***
i.....następna swietna mikstura: 2 lyzeczki cynamonu, 2 lyzeczki imbiru, 2 lyzki alkoholu, 2 lyzki rozpuszczalnej kawy, 2 lyzki oliwki, nalozyc, zawinac sie w folie, odczekac 20 minut i splukac.
Podobno kawa pobudza i miedzy innymi uwalnia tłuszcz z komórek:-D
 
drozdzowka

0,5 kg maki
4 jajka
1 kost drozdzy (5dag)
125 g cukru
125g margaryny+lyzka oleju
pol szklanki mleka

Drzoze rozpuszczamy z lyzka cukru+lyzka maki+2 lyzki cieplego mleka=odstawic do wyrosniecia.
Make przesiac do duzej miski+szczypta soli.
Jajka wbic do miski +cukier i ubijac do uzyskania puszystej masy.
Do miski z maką dodac wyrośniete drozdze, kogel mogel, i troszke mleka.
Ciasto nie moze byc za rzadkie bo jak polozysz owoce na ciasto to spadna na dno:-(.
Margaryne rozpuscic z lyzka oleju. Jak wyrobisz ciasto na gladka mase to powoli porcjami dolewaj rozpuszczony tluszcz. Wszystko dobrze wyrobic.
Wysmarowac blaszke margaryna i wlozyc do niej ciasto. Odatawic do wyrosniecia. Na misce zostalo na pewno troche ciasta. Nalezy teraz zrobic kruszonke. Do miski wsypac troche maki i zetrzec pozostale ciasto. Dodac ok 50g margaryny,cukru i troche jeszcze podsypac maka. Wyrabiac palcami drobne kawaleczki(nie iwem jak to inaczej napsac ).
Na wyrosniete ciasto polozyc:
sliwki lub kawalki jablka, porzeczki, jagody, truskawki i wiele roznych owocow, zalezy na co masz ochote. Mozna posypac sliwki i jablka cynamonem. Ja nie moge go uzywac bo moj maz jezt uczulony na cynamon.
I na to troche kruszonki. Ja zawsze zrobie za duzo kruszonki...
Ja pieke 1 godz w temp. 180 st C i na "gora i dol".

Smacznego:-)!
 
łosoś w sosie szpinakowym

składniki;600 g filetów z łososia , podzielonych na cztery płaty;1/2 szklanki creme fraiche(125ml);garść młodych liści szpinaku, drobno posiekanych;gałka muszkatołowa, świeżo starta;1 łyżka oliwy, sól, pieprz świeżo zmielony.
1.Rozgrzej piekarnik do 200 C.SZpinak wymieszaj z creme fraiche , dopraw solą, pieprzem i galką.
2.Wysmaruj podłużna foremkę oliwą, ułóż plastry łososia i polej masą szpinakową. piecz około 10 minut w gorącym piekarniku.:-psmacznego
 
naleśniki z włoskimi orzechami
(przepis na 12 naleśników mniej więcej o srednicy 12 cm:)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziernistej
1 szklanka zwykłaj maki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka brazowego cukru
2 szklanki mleka
2 jaja, dokladnie ubite
2 łyżki oleju roslinnego
1 szklanki szklanka obranych i pokrojonych jabłek
1/2 szklanki krojonych orzechów wloskich

wymieszaj w duzej misce obie maki, sól,proszek do pieczenia i brazowy cukier. w mniejszej misce wymieszaj mleko , jaja i olej roslinny.wlej do suchych składników i wymieszaj.dodaj jabłka i orzechy.. nagrzej żeliwna patelnię lub płytę do pieczenia do temperatury 190oC.nakladaj po 4-5 łyżek ciasta. w razie potrzeby nasmaruj tłuszczem patelnię. piecz po 1-2 minuty z każdej strony, aż sie zarumienią. podawaj na gorąco.:-p
 
reklama
wekowanie
leczo:
2kg pomidorów,
2kg papryki
2kg cukini
1kg cebuli
1/4 szkl. oleju
do smaku sól
pieprz
rozgnieciny czosnek
Rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojoną cebulę (zeszklona), nastepnie pokrojone w ćwiartki pomidorów bez skórki i pokrojoną paprykę. razem wszystko dusimy gdzieśok 5 -10 min. Dodajemy pokrojoną cukinię. Po 5 min. gotowania przyprawiamy(dodaję też zieloną pietruszkę). Podgrzewamy jeszcze chwilkę i wkładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 30-40 min.
(tak pasteryzujemy:Garnek z wodą a na jego dnie np. złożona ściereczka lub gazeta, aby słoik nie dotykał zbyt gorącego dna. Wody prawie po brzeg zakrętki. Zapalamy gaz. No i gotujemy.
Pamiętaj też, żeby nie dolewać zimnej wody do garnka, gdy dojdziesz do wniosku, że ubyło. Popękają Ci słoiki )
no a bigos to robie mniej więcej tak :
Składniki:
- kiszona kapusta, kilka śliwek suszonych i suszonych grzybków, mięsa wieprzowego od szynki, boczek, kiełbasa, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, sól, pieprz, czosnek(nie duzo), możesz tez dodac troche wina czerwonego wytrawnego:-D
Przygotowanie:
Kapustę opłukać w zimnej wodzie Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotować , aż kapusta będzie prawie miękka. Mięsa i boczek pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć , dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wino, dodać koncentrat . Podgotować, doprawić solą i pieprzem.

grzybki marynowane:(szybki skrót:-D)
zalewa;szklanka octu, 2-2,5 szklanek wody, do tego wkładzasz 2marchewke i 1,cebule pokrojoną , ziele ang, lisc laurowy, troche pieprzu (ziarnisty)-gotujesz 15min.
do słoików wkładasz ugotowane grzybki (w osolonej wodzie) i zalewasz zalewą. potem gotujesz słoiki
 
Do góry