reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

zielona lasagne

skladniki:

- 12platow lasagne
- 200g brokulow
- 3 lyzki sosu pesto
- 300g kielbasy, salami lub szynki
- 1/2 szkl. bulionu z kostki
- 2 lyzki oleju
- 2 szkl. smietany kremowki
- sol,pieprz,tluszcz do formy
- zolty ser

brokuly dzielimy na rozyczki, gotujemy (nie za miekko), miksujemy z pesto i bulionem. kielbase kroimy drobno (mozemy/nie musimy podsmazyc). smarujemy tluszczem zaroodpornå forme, ukladamy warstwami sos i makaron. przez chwile gotujemy smietane,doprawiamy jå solå i pieprzem, po czym polewamy tym lasagne. na wierzchu ukladamy poktojony w plasterki ser. wstawiamy lasagne do piekarnika i pieczemy 40min. w 180¤C.

ps. ja z lenistwa i zeby sie dobrze wymieszalo smietane mieszalam juz z miksem brokulowym..dodalam tez troce swiezej bazylii..

smacznego! :)
 
reklama
MAKARONIK ZE SZPINAKIEM
-jedna cebulka
- trzy ząbki czosnku
- trzy łyżeczki masła
-makaron do spagetii
-pół opakowania rodrobnionego zamrożonego szpinaku
-duża łycha śmietany
- troche startego sera

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną 1 cebulke.
potem dodajemy pół opakowania szpinaku, kiedy już się rozpuści, wyciskamy i wrzucamy czosnek.
Dodajemy sól
zasamażymy 5 minut.
Po tym czasie zestawiamy z ognia.
Po 1-2 minutach wkładamy na to 1 dużą łyżkę śmietany.
mieszamy.
Podajemy z makaronem jako sos.
na koniec sypiemy serek
 
Dziewczyny znalazłam na BB bardzo ciekawy przepis, troche mnie zaitrygował , robiłyście kiedyś sałatke z zupek chińskich?

2-3 zupki chińskie lub wegetariańskie wyjmujemy makarony z nich i zalewamy wrzącą wodą zeby się zaparzyły, potem odcedzamy makaron dodajemy te wszystkie przyprawy które są w torebkach w zupkach, łącznie z olejem, i dodajemy pokrojone w kostkę: ogórek, papryka, wędlina- kiełbasa jakaś obojętnie, kukurydza, można jajko na twardo ale ja robię bez jajka i dodajemy majonez, mieszamy o konsumujemy.

i co wy na :tak:to? bardzo pomysłowe :tak:
 
Slyszalam kiedys o takisj salatce, ale nigdy nie robilam. Mi najbardziej ten makaron z zupek smakuje na surowo:-D
 
Guacamole<H3>Produkty potrzebne do przepisu</H3>
5296.jpg

  • 3 dojrzałe avocado (musi być miękkie, możesz je nawet kupić wcześniej, żeby było naprawdę miękkie)
  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu)
  • 1 papryczka chilli bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco)
  • 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku



Obłędne meksykańskie puree z awokado. Dobrze zrobione guacamole to najlepszy sposób, żeby wydobyć cały smak tego owocu.
Zielona miazga z łagodnego awokado neutralizuje ostre wejście chilli, czosnku i kolendry i powstaje zestaw idealny. Kompletna harmonia smaków. Ying i Yang. Po meksykańsku.
Jak to zrobić:
Sparz pomidor i zdejmij z niego skórkę. Pokrój na 4 części. Usuń nasionka tak, żeby został tylko sam miąższ. Pokrój go w 5 mm kostkę.

Posiekaj bardzo drobno cebulę, kolendrę i czosnek. Chilli przekrój wzdłuż, usuń nasiona i posiekaj na drobne kawałeczki. Usuń pestki z awokado. Łyżką wydobądź miąższ (jak z kiwi) i przełóż do miseczki. Widelcem rozgnieć go na miazgę

Pomasuj limonkę, żeby później wycisnąć z niej jak najwięcej soku.

Najpierw rozdrobnij widelcem w misce avocado (nie używaj miksera, bo zrobi się z niego biało-zielona papka) wrzuć wszystkie posiekane produkty, wlej sok z ½ limonki i dodaj chilli, które możesz zastąpić też sosem tabasco. Spróbuj i dopiero wtedy dodaj sól i pieprz.

Serwuj zimne, prosto z lodówki razem z tacos lub pieczywem.
 
cześc dziewczyny , u mnie ostatnio jest sezon na grilla i pomyślałam , ze podzielę sie przepisami z tej dziedziny.

ziemniaki faszerowane z miesem i pieczrkami:
4 duże ziemniaki
200 g mielonej chudej wołowiny
8 średnich pieczarek ząbek czosnku
pomidor
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki papryki mielonej
łyżeczka majeranku
pół pęczka dymki lub szczypiorku
2 liscie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

ziemniaki ugotowac na pół twardo w mundurkach wraz z liścmi laurowymi i zielem ang.potem je odcedzic i ostudzic.pieczarki kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. pomidorasparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na nieduże kawałki. siekamy dymke.rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięskoz pieczarkami i czosnkiem, dodajemy pomidora i dymkę. potem doprawiamy ten farsz papryką, majerankiem i solą. ziemniaczki należy przekroic wzdłuż, wydrążyc łyżeczką otwory i włóz farsz.najlepisj zawinąc ziemniaczki w folie aluminiową, pieczemy ok. 15 minut.
ziemniaczki dobrze smakuja z naturalnym jogurtem lub kwaśna śmietaną(ja oczywiście ns sucho:-D)
 
cake_in_face.gif
przepis na chalke


skladniki:
podane kolejno na 500g/750g/1kg wypieku

  • 130ml/220ml/260ml mleka
  • 1szt/2szt/2szt jajka
  • 80g/140g/180g masla (ja dalam "brelet" - slonawe, w zoltym plasikowym pudelku)
  • 350g/500g/600g zwyklej måki
  • 1ts/1st/1,5ts soli (ts = lyzeczka)
  • 30g/60g/80g cukru
  • 1,5ts/2ts/2,5ts drozdzy w proszku (znajdziecie przy måce, cukrze w malym niebieskim pudelku z napisem "TØRR GJÆR")
przygotowanie:

wszystko zarobic na gladziutkie ciasto, uformowac i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, potem do piekarnika na temperature chyba takå jak kazde inne ciasto drozdzowe i piec chyba ok.1h

SMACZNEGO!! :)
 
5/6 m-c.
  • przychodzi pora na gotowe kaszki dla niemowlåt - zacznij od podawania ryzowej, nastepnie wyprøbuj kukurydzianå..nie ma przeszkød zeby do takiej kaszki na mleku modyfikowanym dodac np.swiezo starte jabluszko..
  • dozwolone-ulubione (5mc) podawane w formie zupek,przecierow i kaszek: jablka,jagody,porzeczki, marchewka,ziemniaki,dynia,pietruszka,por, kleik ryzowy i kaszka kukurydziana (produkty bezglutenowe), maslo, oliwka z oliwek
  • dozwolone ulubione (6mc, w przypadku alergikow na mc7) : pierwsze posilki miesne - indyk,krølik (zrezygnuj z cieleciny - udowodniono ze ma ona dzialanie alergizujåce), maliny,winogrona i owoc dzikiej rozy (wszystkie tylko w gotowych przetworach), cukinia i kabaczek - jako dodatek do zupek lub pod postaciå papki
Uwaga!
nowe danie najlepiej proponuj dziecku w godzine po nakarmieniu mlekiem. nie bedzie bardzo glodne, wiec spokojniej przyjmie ten eksperyment. nowe dania podawaj z lyzeczki a nie z butelki przez smoczek. dzieki temu malec o wiele szybciej nauczy sie zuc i przelykac.

7/8 m-c
  • warto juz urozmaicac mleczne potrawy.mozesz przygotowac mu np. kisiel mleczny z zøltkiem lub musem owocowym.
  • mozna tez wprowadzac desery ktore majå w skladzie naturalny jogurt (to juz przetworzone mleko) .poczåtkowo niewielkie ilosci - 3lyzeczki zeby obserwowac ewentualne zmiany. wplyw: bardzo korzystny na sklad flory jelitowej, zapobiega zaparciom.
  • na tym etapie wprowadza sie do diety zøltko (bialko jest silnym alergenem ktore podaje sie dopiero po 11m-cu zycia!) znakomite zrodlo tluszczow, witamin, zelaza. pøl zøltka podaje sie maluchowi co 2-gi dzien do zupki albo papki (wymiennie z miesem)
  • dozwolone-ulubione: zoltko jajka, buraki, zielony groszek, fasolka szparagowa, gruszki, chrupki kukurydziane
To wazne!!
jajko umyj wodå z delikatnym srodkiem myjåcym i sparz wrzåtkiem. ugotuj na twardo, wyjmij zoltko, i polowe przetrzyj przez sitko.dodaj do zupek,papek.. mozesz takze uzyc polowy surowego zøltka - pamietaj tylko o tym by po podaniu do dania calosc jeszcze raz zagotowac..
 
FAJNE POMYSŁY NA KOKTAJLE OWOCOWE

banany zmiksowane z mlekiem sojowym
lizak.gif

truskawki+jogurt+swieza mięta
icon_razz.gif

lody waniliowe + jakikolwiek owoc

0.5 kg mrozonych truskawek lub innych owocow
0.25-0.5 litra jogurtu naturalnego
lyzeczka dzemu z czarnej porzeczki
cukier do smaku

Z pomarańczy:
1 pomarańcza
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru

Z owoców jagodowych:
szklanka Ramy Cremefine do ubijania
10dag dostępnych owoców mrożonych, np. malin)
100 ml lodów waniliowych
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki płynnego miodu
listki mięty
aromat waniliowy

koktajl bananowo-kawowy:
2-4 banany, jak kto lubi
0,5 l mleka
ok.150 g lodow waniliowych (kilka prządnych łych
icon_wink.gif
)

0.5 szklanki naparu kawy (można dac na pol szklanki wody 2 łyzeczki kawy jak ktoś nie lubie zbyt mocnej)

Do koktajlu podstawowego zamiast kawy mozna dodac czasem kakao, lub 2 lyzeczki miodu (miodowy tez pyszny), lub miod z cynamonem.
A jak pojawia sie latem owoce to tez mozna poszalec z truskawkami, malinami, jagodami...

238.gif
 
reklama
KROKIETY
Naleśniki:
0,75dag mąki
3 jaja
1l mleka
sól
na czubeczku łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
trochę wody
Mi wychodzi koło 20 naleśników.


Farsz:

3 piersi z kurczaka
1,5 kg kapusty kiszonej( z tym może by u nas problem)
1,5 kg pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
Kapustę należy ugotować, czas gotowania jakieś 3 godz.. Jak ostygnie odcisnąć i pokroić.
Pieczarki na małą kostkę i podsmażyć. To samo z cebulą.
Wszystkie składniki do jednej miski,wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać nie w rurkę ale tak jakby w kopertę.
Obtoczyć w jajku i tartej bułce i smażyć na złoty kolor:-).
Można podawać z barszczem czerwonym, polecam Winiary.
Smacznego!
 
Do góry