Niby się nie powinno dawac imienia po kimś z rodziców , bo podobno dziecko zawsze bedzie stało w cieniu ojca czy matki , choć ja tam przesadna nie jestem . U mnie po kimś z rodziny daje się na drugie , ja mam krystyna po babci , Szymek ma Janusz po moim tacie . Jakby była córcia to Beata po mojej mamie , bo przeciez nie Wiesia po tesciowej
Tutaj dawanie imion po rodzicach jest prawdziwa plaga. W rodzinie moze byc dziadek, ojciec i syn noszacy takie samo imie, na przyklad Jose Luis...Niewiele rzeczy jest dla mnie bardziej irytujacych
, nawet Dzesika Nowak nie jest dla mnie tak okropne jak imie po rodzicach. W moim przekonaniu imie to pierwszy prezent dla dziecka. Uwazam, ze ono w duzej mierze ksztaltuje charakter mlodego czlowieka. Dlatego nie ma mowy, by moje dziecko nosilo imie rodzica, czy jakiegokolwiek z przodkow (tych, ktorych imiona znamy :-)). Istnieje tutaj takze moda na nadawanie imion z kalendarza. Dziala to na zasadzie: jakie imie pojawia sie pod data urodzin dziecka, tak ono zostaje nazwane. Wiele osob ma na imie Niño albo Niña (dziecko), bo urodzilo sie w dzien dziecka. Znam kobiete, ktora na imie ma Aniv de Rev (to skrot od Aniversario de la Revolucion), bo urodzila sie w dzien przypadajacy na rocznice rewolucji... Jako ze Meskykanie sa bardzo religijni, na potege chrzcza dzieci. Zapytani o powod, twierdza ze taka jest tradycja i juz. Moj Ukochany jakos nie moze zrozumiec, ze ja nie jestem katoliczka, wiec nie podam dziecka do chrztu. Jedyne co zrobie, to opowiem mu o religiach na swiecie (zupelnie obiektywnie), a nasz potomek jak juz dojrzeje do decyzji o przyjeciu jakiegokolwiek wyznania, lub odrzuceniu, swiadomie do odpowiedniego kosciola dolaczy. Wracajac jednak do chrztow. Tutejsi ksieza nie lubia zbyt nowoczesnych imion. Czesto jesli slysza imie, ktore im nie odpowiada, chrzcza dziecko jako Maria lub Jose, rzadziej Jesus. Niezwykla popularnoscia ciesza sie ¨swiete¨ imiona. I tak cale mnostwo jest Marii (Maria de Los Angeles, Maria de Guadalupe, Maria de los Santos...), nadaje sie tez imiona, ktore jednoczesnie sa nazwami miejsc, gdzie doznano ¨objawien¨: Guadalupe, Fatima... Czemu ksieza chrzcza dzieci jako Maria i Jose? Jakiez to proste. Okazuje sie, ze wszyscy powinni byc ja Maria i Jozef. W jakim sensie - to wielka tajemnica:-)