reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza.

wczoraj byliśmy u lekarza-szczepienia i usg bioderek
junior waży już 4010 :-)
w kwestii wysypki, lekarka kazała mi się nie rozpędzać z diagnozowaniem skazy białkowej bo to podobno można stwierdzić u dzieci 2-3 miesięcznych :szok:
próbowałam ją namówić na zrobienie próbki z mlekiem Bebilon Pepti, ale się nie dała :no:
kazała smarować nadal tym Atoperanem (szczerze mówiąc to on nawet pomaga bo wysypka już nie jest czerwona i jakby się krostki zmniejszyły tyle,że nadal szorstkie w w dotyku), mamy obserwować przez 2 tyg i ewentualnie do niej przyjść i tak pójdziemy bo chcemy jeszcze szczepić na Pneumokoki :tak:
co do szczepień-wzieliśmy 5w1 (110pln) Pentaxim, oczywiście żółtaczka więc w sumie 2 kłucia i Rotarix na rotawirusy (300pln) to doustne na szczęście
ale tak sie teraz zastanawiam czy w ogóle był sens płacić dodatkowo...
po szczepieniu junior ok, tylko dużo spał i troszkę mniej jadł, ale obyło sie bez gorączki i obrzęku nóżki (lekarka mówiła,że jakby co to smarować Altacetem w żelu)

na usg bioderek też ok, ale i tak dostaliśmy zalecenie na pieluchowanie flanelą
ale lekarz mnie wkurzył bo jak się dowiedział,że nie karmię piersią to mówi do mnie, że mam u niego żółtą kartkę :wściekła/y: a co to moja wina,że nie mam już pokarmu :-(
następne usg za 2 miesiące

pytałam też o to ciermiączko- okazało sie,że ma troszkę wklęsłe, ale jej zdaniem taki nasz urok :szok: że niby mała główka i drobne dziecko i nie widzi powodów do niepokoju, kazała tylko dopajać bo to kaloryfery grzeją, tyle,że junior strasznie wie wykrzywia jak mu daję wodę, płacze i w ogóle cyrki odstawia :no:

reklama
My byliśmy u lekarza w poniedzialek. Bylismy skontrolowac malego, bo miał katarek i w sumie sama nie wiedzialam czy to mu przeszlo czy nie, bo wydzieliny z noska zero, ale rano charczy mu cos w nosku jakby cos tam jednak mial. potem w ciagu dnia juz jest ok. Ale lekarka powiedziala ze zdrowy, osłuchowo czysty, wiec ok.

Waży już 5900, więc od wyjścia ze szpitala przybrał już 3200, więc sporo. ciesze się ze tak ładnie przybiera i jestem dumna ze tylko na moim mleczku :)

A czy byłyście ze swoimi Maluchami u okulisty może? Bo ja czytałam ze do konca 3 m-ca maluch powinien zaliczyć wizytę u okulisty, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Pytałam o to pediatrę, to powiedziała, że nie trzeba się spieszyc, zwlaszcza teraz w sezonie infekcji przeróżnych, ale potem, np. po zimie lepiej iśc zbadać oczka. Chyba ze coś by sie działo wczesniej to trzeba iśc wczesniej, wiadomo.

Na środe umówieni jestesmy na szczepienie. Wybrałam 5w1 plus engerix na wzw b. Zastanawiam się nad pneumokokami i rotawirusami, ale to na pewno nie przy tym szczepieniu, tylko później pomyślę. Na raz tyle wystarczy.

my dzis tez u lekarza bylismy z oczkiem. no oczko rano bylo takie ze niunio nie mogl otworzyc sam. poki co masaz i sol fizjologiczna i za tydzien przyjsc znow jak nie bedzie poprawy to do okulisty... ja w wieku 6 mscy mialam przepychane kanaliki lzowe i boje sie o to samo u Oliego...

teraz w pon szczepienie 5w1 pentaxim i nastepnego dnia neurolog. i niech sie skoncza juz ci lekarza...

pani doktor badala ciemiaczko na moja prosbe i jest akuratnie odpowiednie do wieku ma okolo 1,5x1,5. uff :)

my po wizycie u lekarza i mam dość

mała: nadal szmery na sercu plus płaskostopie
mały: kupa pleśniawek plus przepuklina plus wodniaki na jądrach

na razie nie szczepiony, dostaliśmy ten lek na pleśniawki co lotka, tylko aż dwa opakowania?
lotka tez dostałaś dwa? jak dokładnie masz to stosować? ile pleśniawek ma Twoje Dziecko?

mały mierzy bez nóżek 46cm tyle co Oliwka w 6m-cu życia a waży 5380, tyle co Oliwka w 5m-cu

my po wizycie u lekarza i mam dość

mała: nadal szmery na sercu plus płaskostopie
mały: kupa pleśniawek plus przepuklina plus wodniaki na jądrach

na razie nie szczepiony, dostaliśmy ten lek na pleśniawki co lotka, tylko aż dwa opakowania?
lotka tez dostałaś dwa? jak dokładnie masz to stosować? ile pleśniawek ma Twoje Dziecko?

mały mierzy bez nóżek 46cm tyle co Oliwka w 6m-cu życia a waży 5380, tyle co Oliwka w 5m-cu
ja dostałam jedno opakowanie, ale ja wczesniej sama walczylam z plesniawkami "domowymi" sposobami i lekiem bez recepty i zostały nam sie ostatnie, na wewnetrznych stronach obu warg. w sumie to jakies 3-4 punkty. i juz w sumie ich nie ma, ale jeszcze stosuje, bo powinno sie pare dni po tym jak znikna, zeby nie wrocily od razu :-)
ja juz Ci wczesniej gdzies pisałam, ze ja owijam swoj palec wskazujacy gaza jałowa, daje na to polowe dawki leku i smaruje buzke w srodku. po tym robie to ponownie na nowej gazie z druga polowa dawki i tak 4x dziennie. mi kazała jako jedna dawke dawac 1ml.

no no lotka wiem ze pisałaś ;-) kurcze my mamy tego dużo tez niby walczyliśmy domowymi sposobami ;-)i aphtinem ilość się niby zmniejszyła ale i tak jest tego sporo my niby mamy dawać aż 1,5 ml 3 razy dziennie i dwa razy dziennie smarować 1ml ale mój w pol godz po tym zwrócił i nie było to mleczko, a jak nabierasz ten 1ml bo ja tym załączonym dozownikiem nie umiem aż tyle pobrać

no no lotka wiem ze pisałaś ;-) kurcze my mamy tego dużo tez niby walczyliśmy domowymi sposobami ;-)i aphtinem ilość się niby zmniejszyła ale i tak jest tego sporo my niby mamy dawać aż 1,5 ml 3 razy dziennie i dwa razy dziennie smarować 1ml ale mój w pol godz po tym zwrócił i nie było to mleczko, a jak nabierasz ten 1ml bo ja tym załączonym dozownikiem nie umiem aż tyle pobrać
tzn rozumiem, ze masz to zapisane, zeby mu podawac do picia? oprocz smarowania? ja mam tylko smarowac...
jak pisalam, ze robie smarujac 2x po 0,5, wiec tyle nabieram, tyle sie jeszcze da, 1ml tez nie dawalam rady uciagnac tym "czyms" %^%^%*^#$^$%# ;-)

tak kazał 1,5 ml wstrzykiwać, i 1ml smarować, to będę robić tak jak Ty bo mi się wydaje to za dużo dla małego co lekarz podał bo w końcu od czegoś mały zwrócił, we wt idę na kontrole to zobaczymy czy się poprawi a jak nie to wtedy się dostosuje do ilości Pana doktora

reklama
My byliśmy u lekarza w poniedzialek. Bylismy skontrolowac malego, bo miał katarek i w sumie sama nie wiedzialam czy to mu przeszlo czy nie, bo wydzieliny z noska zero, ale rano charczy mu cos w nosku jakby cos tam jednak mial. potem w ciagu dnia juz jest ok. Ale lekarka powiedziala ze zdrowy, osłuchowo czysty, wiec ok.

Waży już 5900, więc od wyjścia ze szpitala przybrał już 3200, więc sporo. ciesze się ze tak ładnie przybiera i jestem dumna ze tylko na moim mleczku :)

A czy byłyście ze swoimi Maluchami u okulisty może? Bo ja czytałam ze do konca 3 m-ca maluch powinien zaliczyć wizytę u okulisty, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Pytałam o to pediatrę, to powiedziała, że nie trzeba się spieszyc, zwlaszcza teraz w sezonie infekcji przeróżnych, ale potem, np. po zimie lepiej iśc zbadać oczka. Chyba ze coś by sie działo wczesniej to trzeba iśc wczesniej, wiadomo.

Na środe umówieni jestesmy na szczepienie. Wybrałam 5w1 plus engerix na wzw b. Zastanawiam się nad pneumokokami i rotawirusami, ale to na pewno nie przy tym szczepieniu, tylko później pomyślę. Na raz tyle wystarczy.
My juą byłyśmy na wizycie u okulisty jakieś 3 tygodnie temu, dała małej jakieś kropelki i zajrzała w oczka takim przyrządem i to na tyle, powiedziała że wszystko dobrze. Jakby Amelka była uznana za wcześniaka to byśmy musiały iść za jakiś czas znowu.

Za to dzisiaj po rehabilitacji podeszłam do lekarza bo mała dostała wysypki na całym ciele, myślałam że może to od proszku bo ostatnio przy praniu jej rzeczy wyskoczył mi na pralce jakiś błąd, ale wolałam to sprawdzić, na dodatek mała wali zielone kupy z białymi grudkami. Lekarka nawet mi nie powiedziała co to może być, przepisała tyko maśc z wit A, Azulan żeby dolewać do kąpieli i maść diprogenta, z tej maści narazie zrezygnowałam bo jest na sterydach bo mój M ją kiedyś stosował, mam nadzieję że się bez niej obędzie

Do góry