reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza.

Gosia23s - u małego dziecka zapalenie oskrzeli/płuc bardzo szybko postępuje, ja wylądowałam w szpitalu z Adą, jak ta miała 7 miesięcy, lekarka mi wytłumaczyła, że u takiego maluszka organy są bliziutko siebie, no bo to dzieciątko i stąd tak to szybko idzie, u dorosłego wirus ma dłuższą drogę do przebycia. Co macie na inhalacje? My mieliśmy pulmicort i ventolin. No i obowiązkowo oklepywanie.
Wiem, że pulmicort coraz więcej osób stosuje już przy silniejszych przeziębieniach.

Dobrze, że szczepienia ok, a Maluchy zdrowo rosną.

Tak wiem, mnie też to tłumaczono, dlatego lekarka osłuchiwała małą co dwa dni. Właśnie przed chwilą wróciłam. Teraz idziemy w sobotę, już na wizytę kontrolną.
Inhalacje robimy z Berodualem z solą fizjologiczną.
martusia, super że mały rośnie zdrowo. Waga nie jest wyznacznikiem zdrowia, dlatego się nie przejmuj. Ważne, żeby mieścił się w siatkach centylowych.

Ostatnia edycja:
reklama
ja nie rozumiem Twój Oliwier waży więcej niż mój (ostatnio 5820- 71cm) i jeszcze każą Ci go tuczyć :szok:

wiesz bo lekarka powiedziala ze on jest miedzy 3 a 10 centylem wagowym i raczej przecietny i ze od ostatniego wazenia przybral kilogram w poltora miesiaca i wlasnie o te poltora miesiaca chodzi. lekarka swoje, ja swoje wiem i nie bede go karmic jak jakiegos indora bo jej sie tak podoba... no i niech sobie taki bedzie, waga nie jest az tak wazna jak rozwoj (przynajmniej dla mnie)

wiesz bo lekarka powiedziala ze on jest miedzy 3 a 10 centylem wagowym i raczej przecietny i ze od ostatniego wazenia przybral kilogram w poltora miesiaca i wlasnie o te poltora miesiaca chodzi. lekarka swoje, ja swoje wiem i nie bede go karmic jak jakiegos indora bo jej sie tak podoba... no i niech sobie taki bedzie, waga nie jest az tak wazna jak rozwoj (przynajmniej dla mnie)
Moja ostatnio przybrała 1,2kg w dwa miesiace, była tydzień młodsza i ważyła 6,5. Nie jest tak ważne w którym jest centylu jak to by się utrzymywał mniej więcej na tym samym;)

Moja ostatnio przybrała 1,2kg w dwa miesiace, była tydzień młodsza i ważyła 6,5. Nie jest tak ważne w którym jest centylu jak to by się utrzymywał mniej więcej na tym samym;)

ja juz mowilam ze waga nie jest dla mnie tak wazna, no chyba ze choruje... najwazniejsze ze przybiera i ze jest zdrowy :)

Dziewczyny trzymam kciuki za te łzawiące oczka? W sumie to nie wiem co Wam poradzić. Mnie z jednej strony przepychanie przerażało, ale z drugiej strony te ciągłe masaże (4-5 razy dziennie) też Małego męczyły i coraz ciężej było mu je robić, bo sobie nie pozwalał. Więc już nie wiedziałam, co robić. My z M byliśmy zdecydowani, żeby przepychać. Szczęście, że trafiliśmy do takiej okulistki no i że się udało. Bo w sumie nigdy nie wiadomo jak długo czekać. Niby do roku? Tylko nie wiem jak masowac te oczka dziecku 7-8 miesięcznemu lub starszemu. Mój Mały już teraz bardzo się wzbraniał.
A jak masujecie dziewczyny?

mój tez od początku jest poniżej 3 centyla wagowego i powyżej 97 wzrostowego i nic mi lekarka nie mówi :no:

sie ciesz bo ta to zawsze z czyms wyskoczy.

no fakt na lekarkę nie narzekam, leczyła jeszcze mojego TZ jak był mały, starsza, sympatyczna kobitka i ma "zdrowe" podejście do życia ;-)
a ostatnio jak u niej byliśmy to powiedziała do TZ (ja już wyszłam) ,że ładnie wyglądam i wreszcie jestem spokojniejsza w kwestii dziecia :tak:;-)

My wczoraj byliśmy w poradni chorób metabolicznych po wyniki - wszystko ok, poziom wit.d3 w normie - kolejna kontrola w grudniu.
A dziś miałyśmy wizytę u pediatry, mała waży 6900, powoli mam zacząć ekspozycję na gluten, mam podawać dziennie 2g kaszy manny.
Ciekawe jak ugotować 2g kaszy manny :szok: ??? hihihihi
muszę jakąś gotową ogarnąć :)
więc generalnie wszystko ok, jutro kolejna wizyta u rehabilitantki, u nas ostatnio dzień bez specjalisty dniem straconym

reklama
Do góry