reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze dolegliwości i objawy ciąży

Nie ma problemu :-) To takie podstawy. Miło jest się do czegoś przydać :-D

U mnie ciśnienie szybko spadło i mogłam zacząć podżerać s powrotem. Powodzenia.

reklama
Mamo Helenki a jak ktoś stosuje się do tych podstawowych zaleceń i to nie wiele pomaga?? :confused::eek: to co wtedy?? :confused::confused:
Bo już nie wiem co robić żeby mi lekarka uwierzyła że ja tylko u Niej mam tak wysokie ciśnienie....:szok::confused:

Kup albo pożycz ciśnieniomierz i mierz się sama.

Mam taki przykład, może nie do końca stosowny :confused:

Moja babcia wpada w taką panikę w przychodni, że ciśnienie ma zawsze z sufitu. Zakupiła ciśnieniomierz. Ale to nie pomogło, jak miała sama sobie zmierzyć ciśnienie to tak się bała że aż się jej ręce trzęsły i ciśnienie też niebotyczne. Zaczęłam jej mierzyć ciśnienie sama i okazało się że wszystko w normie :) w przychodni wpadała w panikę na widok personelu, a w domu na widok elektrycznego ciśnieniomierza :-D A na co dzień jest odważną normalna kobitka, róznie to bywa...

moj gin na ostatniej wizycie tez mowil ze babkom skacze cisnienie u lekarza, a juz najbardziej po usg lub po zejsciu z koziolka. wiec zanim zaczal mierzyc cisnienie, przez 5 minut kazal mi siedziec i nic nie robic, sam zajal sie papierkowa robota i dopiero potem zmierzyl mi cisnienie. bylo ok.

Co to jest to usg genetyczne?? każdej ciężarnej sie to badanie robi?? Już poraz kolejny się to pojawia na forum a ja jestem zielona... :confused:

Mama Helenki coś dla małego wyjaśnienia:

Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.
Lekarz wykonujący badanie USG genetyczne dokonuje oceny ryzyka choroby płodu na podstawie oceny kilkudziesięciu parametrów. (Np. grubość fałdu potylicznego, długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i długość kości nosowej, małżowiny usznej, szerokość nosa, echogenność jelita, wsierdzia i nici ścięgnistych i wiele innych). Jeżeli ryzyko choroby płodu obliczone w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która w 100% wyklucza, lub potwierdza aberrację chromosomową płodu. Posiadamy oprogramowanie komputerowe wspomagające interpretację wyniku badania USG genetycznego, co ma zwłaszcza znaczenie w wypadku wcześniejszego nieprawidłowego wyniku testu potrójnego/PAPP-A.

Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 14 (tak mi się wydaje) tygodniem ciąży i na podstawie parametrów płodu okresla sie czy istnieje ryzyko zespołu Downa oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. badane parametry to grubość fałdu potylicznego, długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i długość kości nosowej, szerokość nosa, echogenność jelita, przezierność karkowa. Jeżeli ryzyko choroby płodu obliczone w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej proponuje się dodatkowe badania, zazwyczaj na początku test PAPPA, a jęzeli i on daje wynik pozytywny to wtedy amniopunkcję

widzię, ze Iwon tez znalazlaś tą sama stronkę :-):-):-) z tym że usg genetyczne powinno byc robione wczesniej niz tam podają, poniewaz test PAPPA mozna robic tylko do konca 14 tygodnia, potem zostaje już tylko amniopunkcja

reklama
Miałam to badanie. W 12 tygodniu, bo ponoć wtedy jest najwiarygodniejsze. Nikt go po prostu nie nazwał genetycznym. Ale można sobie w głowie namieszać ;-)

Do góry