reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze dolegliwości i objawy ciąży

mnie ostatnio pobolewał brzuch i dziś na usg wyszło że mam przykurczoną macicę:-( a biorę non stop nospę i nie powinna taka być
i jeszcze wysokie ciśnienie 150/95, za wysokie....
muszę zmienić dietę tylko nie bardzo wiem na jaką, mam nadzieję że coś znajdę w internecie na ten temat

Z tego co mogę Ci poradzić to kup sobie koniecznie aparat do mierzenia ciśnienia i sprawdzaj sobie sama ciśnienie w domu. U mnie w pierwszej ciąży było tak, że ciśnienie mi skakało zawsze mocno do góry u gina w gabinecie z nerwów. To się nawet jakoś fachowo nazywa- syndrom białego fartucha czy jakoś tak;-)
W zaawansowanej ciąży już ewidentnie mi dokuczało nadciśnienie i musiałam przyjmowac Dopegyt do końca ciąży i chyba z miesiąc po porodzie. Poza tym najlepszy sposób na nadciśneinie to niestety całkowita rezygnacja z soli. Jak najwięcej pić i jak najwięcej siusiać:dry:
Zdrówka robaczku:tak:

reklama
wydzieliny jest rzeczywiście znacznie więcej niz zwykle, myslałam, że może jakis grzybek czy cos w tym rodzaju, pytałam o to nawet lekarza ostatnio, ale on stwierdził, że wszystko w porzadku i nie mam żadnej infekcji.

Dosia
nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale już w szpitalu jak byłam na samym początku miałam troszkę przykurczoną, po prostu zamiast się rozciągać to jest taka ściśnięta, boję się że jak tak będzie to wyląduję w szpitalu pod kroplówką rozkurczającą a tego nie chcę!!
ja czuję czasem takie pobolewania po bokach tak nisko, nie wiem dokładnie jak opisać to miejsce....niby słabe ale czuć
co do wydzieliny to nie pomoge za bardzo, bo ostatnio miałam grzybicę i biorę nystatynę więc ona wypływa, ale tak normalnie to też jest biaława ale to raczej prawidłowa
Agorana
wiem że ciśnienie w ciąży może być problemem ale lekarka do mnie zaczęła mówić że muszę zmienić dietę jak chcę donosić ciążę to się przestraszyłam
e mama
jesli drży powieka to raczej niedobór magnezu powinno przejść po kilku tabletkach
tak chyba będę musiała zrobić i mierzyć ciśnienie, ostatnio boli mnie często głowa i położna mówiła że to może być z tego ciśnienia
Mama Helenki
jeśli mogłabyś coś podpowiedziec co jeść a czego unikać to byłabym wdzięczna

No to się naczytałam..... Bo u mnie wszystkiego po trochu.
W gabinecie u lekarki mam w granicy 145/95 a jak mierzę normalnie to koło 110/80. Ostatnio to mi już wierzyć nie chciała, jak jej mówiłam że mam normalne ciśnienie jak mierzę w domu....
Na zbliżająca się wielkimi krokami anemię co chwilę jem buraczki i piję soki buraczono-warzywne.
Ale najbardziej wystraszyłam się wczoraj wieczorem.... Leżałam sobie grzecznie w łóżeczku i poczułam jak mi się zrobiło mokro.... Poleciałam do łazienki bo już miałam dusze na ramieniu że to krew. A to tylko wydzielina. Kolor jak najbardziej naturalny.

e-mama to jest chyba to! chyba tez mam ten sydrom :-D maz mi mowi, ze musi mi aparat do mierzenia cisnienia sprawic, bo ja taka panikara jestem ze to chyba z tego sie bierze ;-) no jutro musze znowu to cisnienie isc zmierzyc... zobaczymy... ciekawe czy uda mi sie pelen relax zachowac (niewykonalne :-))

Z drugiej strony to mysle ze cos z tym moze byc... bo znowu mi dzisiaj glowa peka :( a przed ciaza to nie wiedzialam co to jest bol glowy :tak:

Dieta na zbicie ciśnienia:

Nie jemy: słonego, smażonego, tłustych mięs, dresingów. Masło w rozsądnych ilościach. Czarnej herbaty i kawy ale to chyba wiadomo :)

Jemy: w ramach tłustości rybka taka jak Halibut albo łosoś, najlepiej na parze. Surówki z kapusty z oliwa z oliwek rozrobiona z wodą ( ja dodawałam czosnek i pół łyżeczki sosu sojowego - pycha :-)) Mięsko chude, najlepiej nie smażone. Wędlinki lepiej unikać, ale można indycza w rozsądnych ilościach.

Żółte sery są bardzo tłuste i ciężkostrawne więc odradzam. Z nabiału chude mleko, jogurt.

Tyle co pamiętam na dziś, może mi jeszcze coś wpadnie do głowy :)

Annie mnie wczoraj zaczęła głowa boleć od godziny 13 aż do dziś rano.:szok: W nocy to już nie wiedziałam gdzie ją wsadzić....:eek:

reklama
Do góry