reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze ciazowe dolegliwosci

Tak, a ten kto powiedział że ciąża to stan błogosławiony na pewno w życiu w ciąży nie był i pewnie był facetem! :wściekła/y:

Robaczku skurcze cię męczą? Ja jak wczoraj byłam w tym szpitalu to lekarka wyraźnie podkreśliła że te skurcze są normą, może byc ich nawet kilkadziesiąt na dzień, brzuch robi się jak balonik i puszcza po chwili, to macica ćwiczy przed porodem, tylko żeby nie było ich więcej niż ok 5 na godzinę, można na nie jeśc nospę, jakby było ich wiecej to pokazać się lekarzowi i kontrolować stan szyjki.

Pauletta a to jest twoja pierwsza ciąża? Bo wiem że są tu juz mamy co im cieknie siara, ale to są wieloródki...

Ewela jak te plecy? Przeszło coś?

Ej, Reniuszek szczypiorholizm to nie tak duza dolegliwość, no chyba że dla tych na których chuchasz :-D

reklama
Julianna odnośnie siary to myślę, że nie jest to kwestia tego, która to ciąża, bo ja i w pierwszej i teraz mam siarę już od 4-tego m-ca.... staram się nie uciskać cycuchów, no chyba, że przez sen nieświadomie, bo wtedy mam normalnie bluzkę mokra... co najgorsze mimo tego, że siara już od 4-tego m-ca, to po porodzie mleko pojawiło się dopiero na 3-cią dobę :baffled::baffled::baffled:... mam nadzieję, że tym razem będzie szybciej, bo nie chciałabym, aby maleństwo sztuczne na wstępie dostawało:baffled::baffled:

Sonisia: czy Twoje maleństwo tez jest nisko? pytam, bo ostatnio zastanawiam się cz te skurcze nie sa spowodowane właśnie ułożeniem dziecka, moje serduszko trak mi drażni szyjkę czasem przy ruchach... ze zastanawiam się czy to nie prowokuje tych cholernych skurczy:dry:.. pocieszam się tym, że jeśli skurcze trwają już 4-tyu tydzień i z szyjką jest ok, tzn niezmiennie ma 43 mm to tak musi być do końca i basta:happy2:.. obiecałam sobie pozytywne myślenie, bo wiem,że psychika tez ma duży wpływ na nasz organizm i ogólne samopoczucie. Przede mną jeszcze tylko przyszły tydzień na kursie, który mam nadzieje zaliczyć i później już tylko błogie lenistwo, wylegiwanie i chuchanie dmuchanie ;-)

dziewczyny z hemkami i zaparciami- ja miałam podobny problem w pierwszej ciąży i wiem, że duzy wpływ mają witaminy, które bierzecie, zalezy od ilości żelaza i proporcji pozostałych składników! polecam femibion, a jeśli zaparcia nie ustępują można brac xennę extra, lasinat , slwki suszone, ciemny chlebek i powinno pomóc
Robaczek: staraj się odpoczywać, wiem ze przy dziecku trudno, nie masuj brzuszka, weź nospę, magnez relaksuj się :)) Ja wiem, że nie mogfę absolutnie nic robić, zeeero wysiłku, nawet 15 minutowy spacer to już przegięcie w moim przypadku, i ciężko tym bardziej, że ja z natury żywiołowy baran jestem, ale pocieszam się tym, że to chwilowe i oby do kwietnia :)))

Ostatnia edycja:
Julianna
właściwie skurcze miałam dziś 2 ale trochę boli mnie brzuch dołem leże i niby jest lepiej, ale boli
Lene
no właśnie ciężko przy dziecku, bo ciągle coś chce i muszę często wstawać do niego bo nie ze wszystkim sobie sam radzi
ja też się zastanawiam czy czasem ułożenie dziecka nie ma wpływu na te dolegliwości, bo dziś od rana czuję go na samym dole..

tak się super czułam cały tydzień a tu od wczoraj znowu gorzej... boję się ze jak pójdę na wizytę 21 to na same śwęta mogę wylądować w szpitalu:-(

robaczku ja Cie zapewniam , ze wszystko jest w porzadku! Pewnie dzidzius siedzi na pecherzu i uciska jelita stad bol przypominajacy surcze i wierze, ze nie wyladujesz w szpitalu :*
ja za to mialam wczoraj wieczorem mega skurcze (??) :/ pierwszy raz tak, bezbolesnie, ale az mi brzuch wygielo na bok - chyba, ze do dzidzius sie przytulil i tak ulozyl z przodu ???? Dziewczyny powiedzcie mi, bo nie wiem czy to skurcz czy co :/
A boli mnie jak cholera szczegolnie na siusiu w nocy ... Dzisiaj myslalam , ze zwariuje i pragnelam tylko, zeby to taleta przychodzila do mnie a nie ja musiala tam biegac co chwilke :p

ewela - mi na bolący kręgosłup częściowo pomógł basen, ale też zmiana łóżka - teraz śpię na sofie w salonie bo jest twardsza i plecy mniej bolą, wcześniej za bardzo chyba zapadałam się w materac przez swój cieżar. Co do ciepłej kąpieli w wannie uważaj żeby woda nie była za ciepła, ja kiedyś przesadziłam i dwa dni szyjka i dół brzucha bolał.
robaczek - mam nadzieję że z brzuszkiem będzie ok, uważaj na siebie!
pauletta - też już bym chciała być bliżej przy końcówce, jak sobie pomyślę że te wszystkie dolegliwości się nasilą to jestem przerażona:szok:

Julianna- to moje pierwsze dziecko i dlatego, gdy to ujrzałam od razu zadzwoniłam do mamity:-p Ona mi powiedziała, że tez tak miała. No i w necie piszą, że to normalne...Więc chyba nie mam powodu do niepokoju, co?

reniuszek- jeżeli to tak mocno bolało to lepiej skonsultować z lekarzem, bo wtedy może no-spe Ci zaleci i więcej odpoczynku

Ostatnia edycja:
Reniuszku ale te skurcze bolą, czy nie bolą? Bo ja juz opisywałam te co ja mam Braxtona Hicksa, one nie bolą, tylko rozpierają cły brzuch, skóra sie napina, jest taki lekki ucisk na dole brzucha ale to puszcze po max 30sek i to jest normalne - można na to barć jak pisze Pauletta no spe i odpoczyawać, ale takie skurcze same w sobie nie sa groźne. Ale jak cie jakoś inaczej boli i nie przechodzi to lepiej sie skonsultuj z lekarzem, choćby telefonicznie.

Julianna Pauletta - nie bola ( tak jak pisalam), boli mnie co najwyzej pecherz ktory jest cisniety z kazdej strony i brzuszek od zaparc - ale juz nauczylam sie to odrozniac. A co do rozpierania brzucha....hmm u mnie to wyglada jakby ktos wsadzil pilke w brzuch , ktora sie przemieszcza szczegolnie na lewa strone ( robi sie takie jajo) i bezbolesnie . Chyba zapytam lekarza :) bo mam to tylko w nocy jak dluzo poleze

edit: co do nospy moj lekarz zabronil mi teraz ja brac ...., bo ponoc jakis syntetyk/chemia przenikaja przez lozysko do dzidziusia, ktoremu oslabiaja system nerwowo-miesniowy .

a ja byłam wczoraj na usg piersi i tak przy okazji okazało się że produkcja mleka idzie pełną parą :-)
ale na szczęście jeszcze nic nie cieknie....

reklama
dziewczyny z hemkami i zaparciami- ja miałam podobny problem w pierwszej ciąży i wiem, że duzy wpływ mają witaminy, które bierzecie, zalezy od ilości żelaza i proporcji pozostałych składników! polecam femibion, a jeśli zaparcia nie ustępują można brac xennę extra, lasinat , slwki suszone, ciemny chlebek i powinno pomóc

Lenne-xenna extra nie jest wskazana w czasie ciazy a w pierwszym trymestrze jest calkowicie zabroniona bo moze spowodowac poronienie. Co to jest lasinat?

Do góry