reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze ciążowe brzuszki oraz waga :-)

Dzieki dziewczyny, no wlasnie do tej pory wszystkie wyniki sa okey, wszystko w normie, nawet anemii nie mialam. Ale moze Magda masz racje jem troche madrzej niz za pierwszym razem moze to jest przyczyna. Staram sie nie jesc "smieci" tylko same zdrowe rzeczy. Tylko dlaczego waga jest ponizej normy?
SLuchajcie a mozecie mi z grubasza napisac co jecie, ja mam mniej wiecej tak:
9 owsianka
12 zupa zwykle z mieskiem wiec taka pozywniejsza (pomidorowa z kukurydza, awokado i kurczakiem, rosol z kurczaczkiem, buraczkowa z fasolka biala)
3 nalesniki albo kanapka z twarozkeim i rzodkiewka albo salatka warzywna (taki podwieczorek)
6 dinner, zwykle cos duzego, pasta z mieskiem, pieczony losos z ziemniaczkami, steki, salatki, taki duzy obiad
9-podjadam jakies serki, jogurty, jablka, awokado z pomidorami, takie zagryzki warzywno-owocowe lub nabialowe

reklama
gdyby iza bylo ponizej normy to pewnie byloby to widoczne niedowaga malego tudziez mala iloscia wod plodowych:) jesli jest wszystko okay nie ma sie co przejmowac:) tylko cieszyc. W ogole co Ty za normy masz?? :blink:

8. banan i kanapka z serkiem kozim
11. mussli orzechowe z mlekiem/ salatka z pomidorow, ogorkow i oliwek
13. zupa warzywna
15/16 jakies miesko lub warzywa z piekarnika
18. dokladki
20. salatka/ kanapki z serem/pomidorem/ogorkiem
pozno banan, budyn itp

w miedzy czasie:buraczki, jablka, mandarynki, jogurty, orzechy wloskie, migdaly, jakies slodycze, salata zielona, jajko

staram sie jesc wiekszosc rzeczy saute bez przypraw

Ostatnia edycja:
Reniuszek-zadne normy, znalazlam kalkulator w durnym internecie i takie sa skutki czytania bzdetow w internecie:
Kalkulator wagi w ciąży, Twoja waga w ciąży (Ciąża) | Viggo.pl
wg tego powinnam miec 7 kg na plus. To wychodzi prawie 2 razy wiecej niz mam wiec troche mnie to zaniepokoilo.

Dzieki Reniuszek to widze ze podobnie do mnie to sie troche uspokoilam. Trzeba przestac grzebac w necie bo czesto glupoty sie znajduje ktore tylko denerwuja potem.

Ostatnia edycja:
iza polecam sprawdzic wage plodu, oraz optymalna wage wod, lozyska, powiekszonej maicy :) pewnie wyjdzie mniej :)

Pod koniec ciąży tak powinny rozkładać się dodatkowe kilogramy
Dziecko~3,5 kg
Macica~2 kg
Płyn owodniowy~3 kg
Łożysko0,5-1,5 kg

na ten etap ciazy:
ok 1kg dzidzius 1 kg macica plyn owodniowy tez jakies 2 maksymalnie, a nawet mniej :) i lozysko - wiec spokojnie sie miescisz: )

pewnie OBOWIAZKOWO licza tlluszczyk :) w tych kalkuatorach, a przeciez nie kazdy musi go miec:D

Ostatnia edycja:
Reniuszek-no jakby tu chodzilo o moj tluszczyk a raczej jego brak to bym sie bardzo cieszyla, w pierwszej ciazy przytylam 18 kg i ciezko bylo to zgubic, caly rok jak karmilam bylam pulchniutka, dopiero jak przestalam karmic to mi zeszlo. Tylko tak sie czlowiek naczyta takich kalkulatorow i potem w kompleksy wpada :-D Nie no w sumie jakby cos bylo nie tak to by mi zaraz alarmowali w klinice, mam bardzo dobra opieke. Chyba spanikowalam troche :-D dzieki za odpowiedzi.

izka - ja do tej pory też tylko 4kg na plusie :tak: a przed ciążą miałam lekką niedowagę, więc myślałam, że mi szybko przybędzie parę kilogramów... Ale się nie martwię bo wyniki wzorowe jak to lekarz określił :tak: Więc i Ty się nic nie martw, jeszcze zdąży nam przybyć :-D

Ewela-dzieki za posta, zawsze to lzej na sercu jak wiem ze ktos taki sam jest :-) Tzn. ja do chudzinek nie naleze no ale te 4 kg zaczely mi po wyobrazni jezdzic :baffled:

Izka no to cie pociesze bo ja tylko 3kg przytylam jak bylam na wizycie to gin powiedzial ze troche go to martwi(bo to bylo jakie 3 tyg temu i bylo tylko 1,5 kg na plue) ale na usg waga dzidziusia prawidlowa wiec ja sie nie narazie nie martwie chyba gorzej by bylo jak bym miala 13 na plusie:szok: wogole pytalam babke ktora usg robila czy to ok to mi powiedziala ze ona przez cala ciaze przytyla niecale 7 kg a z dzieckiem wszytko ok bylo

Andzik-no to dobrze ze jest wiecej takich osob i wszystko w porzadku, moja mama z moja siostra przytyla niecale 9 kg i moja siostra marniutka sie urodzila i miala klopoty z przewodem pokarmowym dlatego tak podchodze z podwojna ostroznoscia do tej wagi.

reklama
Izka tak jak dziewczyny pisały jesli waga dzidziusia w normie i twoje wyniki też do wszystko jest dobrze ;-) Ja też 3kg na plusie :sorry2: U mnie jest problem z tym że ja nie mam jeszcze brzucha :blink: ale kiedyś w końcu urośnie.

Do góry