reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nabiałowe sprawy

reklama
Jak mój Filip miał dziewięć miesięcy, to już wtryniał twarożki od dawna, tylko się kurzyło!! Uwielbia serki i jugurciki, dostaje Danona serki homo i Danonki, ale też je serek wiejski, a ostatnio smakuje mu Bakuś z biszkoptem. Myślę, że jeśli nie masz alergika, to spokojnie możesz spróbować

pozdrowionka
nikita

Tak jak nikita polecam podawać jeżeli nie jest alergikiem, moja w sumie dostała jakby lekkiej wysypki w 8 miesiącu ale okazało się że było to tylko chwilowe, podawać ale z umiarem i starać sie wybierac produkty z atestem jednak :) typu danonki a po 1 roku życia pozostałe serki i deserki :) ja mojej małej mimo że skończyła dwa latka mleka krowiego w kartoniku nie podaję jeszcze.

Czytałam w książce o karmieniu dzieci, że serki typu homo lub danonki można dawać od 6 miesiąca życia, także biały ser, w Polsce zaleca się jednak od 9 miesiąca życia, bo występuje u nas duża ilość dzieci uczulających się na krowie mleko i jego produkty. Ja sama stosowałam u mojego synka od 6 miesiąca, bacznie się mu przyglądając.

u nas jest dosc dziwne zjawisko dlatego wybieramy sie do alergologa ....Tymoteusz wcina jogurty od 8 miesiaca (tu sa takie babyjogurt ) serek homo tez...uszy sie trzesa a ja sie ciesza ale mleko krowiego nie moze bo wylazi zaraz uczulenie a na dodatek ostatnio po serku wiejskim tez paskudstwo sie pojawilo wiec dziwna sytuacja bo jedno je a drugiego nie...ale generalnie jogurty moze maluszek polykac :lol:

Wydaje mi się, że tu chodzi o stężenie białka. W serze i mleku jest go więcej niż w jogurtach i dlatego właśnie tylko po nich dostaje uczulenia.

Mój Filip ma już roczek bez paru dni i dostaje jeszcze pierś, ale coś ostatnio wydaje mi się, że tego mleczka w cycku coraz mniej.... nie je też już w nocy. W związku z tym chciałabym Was zapytać, ile takie roczne dziecko powinno jeść posiłków mlecznych dziennie? Gdzieś przeczytałam, że powinno się podawać trarożki i jogurty co 2-3 dni, ale to chyba był błąd w druku? Ja podaję codziennie coś z nabiału, ale zastanawiam się, czy dwa posiłki mleczne( jogurt lub twarożek rano i kaszka mleczno- ryżowa wieczorem) to nie za mało? Gdybym tak nie karmiła wogóle piersią, to czy powinnam zwiększyć ilość nabiału? Teraz co prawda Filip popija jeszcze z piersi, ale chyba długo to już nie potrwa, coś mi się widzi :(...

pozdrowionka
nikita

Moj roczniak je 2, 3 mleczne posilki dziennie. Rano kaszka na mleku, albo jakis twarozek wiejski, albo jogurt z owocami (czasem na snidanie nie je mleka tylko np. kanapke z wedlina), w poludnie mleko i na wieczor zageszczone mleko albo Przysmak na dobranoc, gdzie tez jest mleko. No i czasem na deserek tez dostaje cos z nabialem.

Nikitkomój Filipek zjada wieczorem kaszkę na mleku, a rano serek więc zjada 2 posiłki mleczne.Nie je juz w nocy od 2 miesięcy-nie chciał.Czasem zjada na podwieczorek danonka :)

dsc034002yc.jpg

reklama
Mój syn nie przepada za mlekiem, więc od momentu skończenia roku pije tylko kubek dziennie (wcześniej pierś). Danonek do picia i Actimel rano na II śniadanie. Do tego 2 Danonki wieczorem. I to wszystkie posiłki mleczne. W tej chwili ma dwa lata i rozwija się bardzo dobrze.

Do góry