reklama
AnnaJ007
Fanka BB :)
Pytanie dotyczące leżaczków-od kiedy zamierzacie dzieciaczki układać w nie? Słyszałam różne opinie i nie wiem...Niektórzy mówią że od początku można inni że od 3 m-ca najlepiej???
Apropos leżaczków to zależy jaki się kupi niektóre są już od pierwszych dni życia inne trochę póżniej każda z nas musi sama zdecydować i dzidzia też bo nie wszystkie dzieciaczki chcą leżeć w leżaczkach.
Ostatnia edycja:
Gola, na większości tak pisze. Jednak ortopedzi zalecają odczekanie przynajmniej do 2 miesiąca i wkładanie małych niemowląt do leżaczka tylko na chwile. Zresztą to samo dotyczy fotelików samochodów. Nie powinno się używać ich dłużej niż 2 godziny.
AnnaJ007
Właśnie słyszałam opinie takie same jak pepsi, co do leżaczków i fotelików samochodowych(bo niektórzy używają ich zamiast gondoli jak dziecko urodzi się latem
Myślę, że trzeba zachować zdrowy rozsądek. Na pewno nie przesadzać z czasem trzymania dziecka w foteliku czy leżaczku. Zresztą noworodek z całą pewnością będzie się lepiej czuł w łóżeczku czy gondoli. W pełni się tu zgadzam z Anną. Natomiast jak już dziecko jest bardziej zainteresowane światem to i leżaczek z pałąkiem z zabawkami zaczyna być ciekawy, to na początek z 15 min 2 miesięcznemu bobasowi nie powinno zaszkodzić. To samo wypad do supermarketu w foteliku na szybkie zakupy. Natomiast dwugodzinny maraton po sklepach to już według mnie zdecydowanie za dużo.
reklama
Sara_R
Gola, na większości tak pisze. Jednak ortopedzi zalecają odczekanie przynajmniej do 2 miesiąca i wkładanie małych niemowląt do leżaczka tylko na chwile. Zresztą to samo dotyczy fotelików samochodów. Nie powinno się używać ich dłużej niż 2 godziny.
Dokładnie tak. Jedna moja koleżanka używała ciągle leżaczka i jej synek miał problemy z bioderkami i napięciem mięśniowym. Innej dziecko też miało jakieś ortopedyczne problemy i poszli do lekarza, pierwsze pytanie jakie zadał to czy używają leżaczka....
Wszystko jest dla ludzi ale trzeba używać z głową.