reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mniam Mniam :)

reklama
DZIKIDZIK ja CI podam wyrafinowany sposób na arbuza... bierzesz arbuza, kroisz spory kawał, bierzesz łyżeczkę i z zamiłowaniem wcinasz:-):-Da pestkami można zrobić zawody w pluciu na odległość:-D:-):szok:
 
takim arbuzem z rumem kiedys sie totalnie nawalilam :sorry2: wcianalam sobie po kawaleczku, a po 2 godzinach lezalam nieprzytomna na sofie :rofl2:

dizikidzik - pyszna salatka z arbuzem wg przepisu Nigelli
arbuz 1-1,5 kg
cebula czerwona - 1 szt
feta - 250 g
limonka - 2-3
mieta, natka pietruszki
oliwa z oliwek
oliwki czarne drylowane
pieprz czarny

Cebule kroimy w polksiezyce i zalewamy sokiem z limonek. Arbuza, fete kroimy, posypujemy natka pietruszki i mieta. Potem dodajemy cebule razem z sokiem z limonek, polewamy oliwa, wrzucamy oliwki i na koniec posypujemy pieprzem.

I jeszcze sorbet arbuzowy (kiedy robilam w czasie upalow - mniam)
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 dag czerwonego arbuza
  • 2 - 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 150 ml musującego białego wina
Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 5 minut, potem syrop dobrze schłodzić. Miąższ czerwonego arbuza pokroić na kawałki, usunąć pestki, wymieszać z syropem z cukru pudru i soku z cytryny. Całość przełożyć do malakseram, miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Mus arbuzowy połączyć z winem musującym, masę przełożyć do metalowej miski. Szczelnie przykyć folią spożywczą i wstawić na 2 -3 godziny do zamrażalnika. W czasie zamrażania sorbetu, co pół godziny wyjmowac miskę z zamrażalnika i dokładnie wymieszać masę.
 
Magda ciosek Twój przepis na babkę ajerkoniakową po prostu suuuper:-p:-p POLECAM WSZYSTKIM i rzeczywiście nie mozna jej zmaścić;-):tak: ja nie wiedziałam ile dac jajek, najpierw dałam 4 potem jeszcze jedno i wyszła pyszniutka:-p:-p

A tu przepis: FASOLKA SZPARAGOWA a'la Lucy
70 dag fasolki szparagowej
1 cebula
1 ząbek czosnku(lub kosteczka Knorra)
1 puszka pomidorów w całości( lub 4,5 świeżych pomidorów)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól i pieprz

Fasolkę wrzucamy na wrzątek i chwilkę gotujemy, żeby lekko zmiękła. Następnie odcedzamy, kroimy na mniejsze części. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, do tego dodajemy fasolkę, chwilę dusimy, aż będzie miękka. Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko chwilę dusimy i gotowe:-p POLECAM
 
Dzikidziku;-)kup arbuza,wydrąż w nim dziurkę i wlej przez nią wódeczkę,potem śmiało wcinaj,ale uważaj bo zgubne:-D:tak::-p:cool2::laugh2:
 
Dzięki kobitki za te przepichy!
Ale Edi po Tobie jako po Przedstawicielu Grona Pedagogicznego i Przedstawicielu Oświaty niespodziewałbym się namawiania do alkoholu spozywania!:no::szok:;-)to takie mało wychowawcze jest!:szok::laugh2::-p
a pestkami można zrobić zawody w pluciu na odległość
może na Spotkaniu Matek Wrześniowych!;-):laugh2::dry:oczywiście w sposób wyrafinowany!:nerd::wink:
 
reklama
Dziewczyny a ja Wam polecam najprostsze danie w przygotowaniu na swiecie :-p
Kurczak w sosie cebulowym
Mniami...:-p

Filet z piersi z kurczaka
2 zupy cebulowe Knorr (ale musi być z Knorr'a bo inne nie mają tak boskiego smaku;-))
śmietana 30%

Bardzo kaloryczne ale bossskie :tak:

Filety umyc i pokroic na porcje. Na dno naczynia zaroodpornego wysypac 1 opakowanie zupy cebulowej, na to wylozyc kurczaka, posypac druga zupka i zalac smietana. Calosc wstawic do pieca. Ile czasu sie piecze nie pamietam ale kurczak nie potrzebuje dlugiego pobytu w piekarniku, tak z 20-30 minut, zreszta same sprawdzcie czy jest juz dobry.

Najlepiej smakuje z ryzem i jakas sezonowa suroweczka.
 
Do góry