reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam Mniam :)

reklama
DZIKIDZIK ja CI podam wyrafinowany sposób na arbuza... bierzesz arbuza, kroisz spory kawał, bierzesz łyżeczkę i z zamiłowaniem wcinasz:-):-Da pestkami można zrobić zawody w pluciu na odległość:-D:-):szok:
 
takim arbuzem z rumem kiedys sie totalnie nawalilam :sorry2: wcianalam sobie po kawaleczku, a po 2 godzinach lezalam nieprzytomna na sofie :rofl2:

dizikidzik - pyszna salatka z arbuzem wg przepisu Nigelli
arbuz 1-1,5 kg
cebula czerwona - 1 szt
feta - 250 g
limonka - 2-3
mieta, natka pietruszki
oliwa z oliwek
oliwki czarne drylowane
pieprz czarny

Cebule kroimy w polksiezyce i zalewamy sokiem z limonek. Arbuza, fete kroimy, posypujemy natka pietruszki i mieta. Potem dodajemy cebule razem z sokiem z limonek, polewamy oliwa, wrzucamy oliwki i na koniec posypujemy pieprzem.

I jeszcze sorbet arbuzowy (kiedy robilam w czasie upalow - mniam)
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 dag czerwonego arbuza
  • 2 - 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 150 ml musującego białego wina
Do rondelka wlać wodę, wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 5 minut, potem syrop dobrze schłodzić. Miąższ czerwonego arbuza pokroić na kawałki, usunąć pestki, wymieszać z syropem z cukru pudru i soku z cytryny. Całość przełożyć do malakseram, miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Mus arbuzowy połączyć z winem musującym, masę przełożyć do metalowej miski. Szczelnie przykyć folią spożywczą i wstawić na 2 -3 godziny do zamrażalnika. W czasie zamrażania sorbetu, co pół godziny wyjmowac miskę z zamrażalnika i dokładnie wymieszać masę.
 
Magda ciosek Twój przepis na babkę ajerkoniakową po prostu suuuper:-p:-p POLECAM WSZYSTKIM i rzeczywiście nie mozna jej zmaścić;-):tak: ja nie wiedziałam ile dac jajek, najpierw dałam 4 potem jeszcze jedno i wyszła pyszniutka:-p:-p

A tu przepis: FASOLKA SZPARAGOWA a'la Lucy
70 dag fasolki szparagowej
1 cebula
1 ząbek czosnku(lub kosteczka Knorra)
1 puszka pomidorów w całości( lub 4,5 świeżych pomidorów)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól i pieprz

Fasolkę wrzucamy na wrzątek i chwilkę gotujemy, żeby lekko zmiękła. Następnie odcedzamy, kroimy na mniejsze części. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, do tego dodajemy fasolkę, chwilę dusimy, aż będzie miękka. Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko chwilę dusimy i gotowe:-p POLECAM
 
Dzikidziku;-)kup arbuza,wydrąż w nim dziurkę i wlej przez nią wódeczkę,potem śmiało wcinaj,ale uważaj bo zgubne:-D:tak::-p:cool2::laugh2:
 
Dzięki kobitki za te przepichy!
Ale Edi po Tobie jako po Przedstawicielu Grona Pedagogicznego i Przedstawicielu Oświaty niespodziewałbym się namawiania do alkoholu spozywania!:no::szok:;-)to takie mało wychowawcze jest!:szok::laugh2::-p
a pestkami można zrobić zawody w pluciu na odległość
może na Spotkaniu Matek Wrześniowych!;-):laugh2::dry:oczywiście w sposób wyrafinowany!:nerd::wink:
 
reklama
Dziewczyny a ja Wam polecam najprostsze danie w przygotowaniu na swiecie :-p
Kurczak w sosie cebulowym
Mniami...:-p

Filet z piersi z kurczaka
2 zupy cebulowe Knorr (ale musi być z Knorr'a bo inne nie mają tak boskiego smaku;-))
śmietana 30%

Bardzo kaloryczne ale bossskie :tak:

Filety umyc i pokroic na porcje. Na dno naczynia zaroodpornego wysypac 1 opakowanie zupy cebulowej, na to wylozyc kurczaka, posypac druga zupka i zalac smietana. Calosc wstawic do pieca. Ile czasu sie piecze nie pamietam ale kurczak nie potrzebuje dlugiego pobytu w piekarniku, tak z 20-30 minut, zreszta same sprawdzcie czy jest juz dobry.

Najlepiej smakuje z ryzem i jakas sezonowa suroweczka.
 
Do góry