reklama
Do tej sałatki co pisała Edi ( z fetą) można dodać jeszcze rzodkiewki, kiełki, oliwki. My zamiast majonezu dodawaliśmy sosy do sałatek chyba Winiary.
Sałatka z mięskiem na słodko : Pierś z kurczaka, rodzynki ,kukurydza, ananas+ majonez..
Sałatka z mięskiem na słodko : Pierś z kurczaka, rodzynki ,kukurydza, ananas+ majonez..
Aniu ja jeszcze robie taka salatke:
Wymieszac z majonezem i odrobina musztardy.
Pychotka
Wogole to do kus kusa mozna dodawac co sie chce, wedlug upodoban, zawsze wyjdzie pysznie. Ja uwielbiam wszelakie salatki z kus kusa
- kus kus
- tunczyk w oleju (lub w sosie wlasnym)-odsaczyc jak najmocniej bo inaczej salatka wychodzi taka plywajaca
- papryka (najlepiej rozne kolorki to ladnie potem wyglada)
- kukurydza z puszki
- ogorek kiszony-tez odlozyc na chwilke na sito i odcisnac zeby splynal z niego sok
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- por
Wymieszac z majonezem i odrobina musztardy.
Pychotka
Wogole to do kus kusa mozna dodawac co sie chce, wedlug upodoban, zawsze wyjdzie pysznie. Ja uwielbiam wszelakie salatki z kus kusa
M
mamamarcela
Gość
Dziewczyny napiszcie jak mogę przyrządzić żeberka
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
Kabaczek z mięskiem
1 duży kabaczek,
4 białe kiełbasy koniecznie surowe
sól pieprz
kabaczek kroimy na cztery części, obgotowujemy z 5 minut we wrzątku. Skrajamy z wewnętrznej strony po 2 cm i te paski kroimy w kostkę.
Białą kiełbasę wyciskamy z flaka, podsmażamy na patelni, dodajemy kabaczka pokrojonego w kostkę,doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy nadzieniem wcześniej przygotowane kabaczkowe łódki, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temp. 190-200 stopni przez ok 15-20 minut.
Pycha!!!:-)
1 duży kabaczek,
4 białe kiełbasy koniecznie surowe
sól pieprz
kabaczek kroimy na cztery części, obgotowujemy z 5 minut we wrzątku. Skrajamy z wewnętrznej strony po 2 cm i te paski kroimy w kostkę.
Białą kiełbasę wyciskamy z flaka, podsmażamy na patelni, dodajemy kabaczka pokrojonego w kostkę,doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy nadzieniem wcześniej przygotowane kabaczkowe łódki, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temp. 190-200 stopni przez ok 15-20 minut.
Pycha!!!:-)
magda1978
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Styczeń 2007
- Postów
- 2 662
Mamamarcela ja do żeberek kupuję taką przyprawę do żeberek z miodem (za cholerę nie mogę sobie przypomnieć firmy, ale tylko ta jedna jest z miodem), posypuję nią dzień wcześniej, na drugi dzień obsmażam, duszę. potem dodaję cebulkę w krążki i na samym końcu na jakieś 10 minutek kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki
Mamamarcela Twoja sałatka nr 2 jest faktycznie pyszna, mam ten przepis od znajomej, chcę ją zrobić na 1 urodzinki Michasia, pychotka, polecam.
Mam ciekawy przepis na żeberka:
Żeberka ok 1kg dzień wczesniej posypać dobrze solą i pieprzem i nasmarować sosem barbacu (gotowym z butelki) i tak na noc zostawić.
Na drugi dzień żebera te wyłożyć na blachę. 1kg pieczarek pokroić w plasterki, dodać 2-3 cebule pokrojone w krążki i podsmażyć lekko na patelni (dojdą w piekarniku) i wyłożyć na te żeberka (na blachę), przygotować 0,5 kg kapusty kwaszonej i 0,5 kg kapusty surowej(poszatkowanej), kwaszoną raz dobrze wypłukac w zimnej wodzie, odcedzić, wycisnąć z wody, wymieszać obydwa rodzaje kapusty, i dodac do tej kapusty trochę sosu barbacu, wymieszac z tym sosem, a potem kapustę tą wyłożyć na pieczarki na blachę. W wartwę kapusty powciskać suszone śliwki (pokrojone na ćwiartki), im więcej tym dla mnie smaczniej. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (z termoobiegiem na 200 stopni) na 2 godziny, po 2 godzinach odkryć i trzymac jeszcze 0,5 godziny w temperaturze 100 stopni, żeby trochę odparowało wody, chyba, że wody nie będzie to nie odkrywać i potrzymac jeszcze pół godzinki.
Mam ciekawy przepis na żeberka:
Żeberka ok 1kg dzień wczesniej posypać dobrze solą i pieprzem i nasmarować sosem barbacu (gotowym z butelki) i tak na noc zostawić.
Na drugi dzień żebera te wyłożyć na blachę. 1kg pieczarek pokroić w plasterki, dodać 2-3 cebule pokrojone w krążki i podsmażyć lekko na patelni (dojdą w piekarniku) i wyłożyć na te żeberka (na blachę), przygotować 0,5 kg kapusty kwaszonej i 0,5 kg kapusty surowej(poszatkowanej), kwaszoną raz dobrze wypłukac w zimnej wodzie, odcedzić, wycisnąć z wody, wymieszać obydwa rodzaje kapusty, i dodac do tej kapusty trochę sosu barbacu, wymieszac z tym sosem, a potem kapustę tą wyłożyć na pieczarki na blachę. W wartwę kapusty powciskać suszone śliwki (pokrojone na ćwiartki), im więcej tym dla mnie smaczniej. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (z termoobiegiem na 200 stopni) na 2 godziny, po 2 godzinach odkryć i trzymac jeszcze 0,5 godziny w temperaturze 100 stopni, żeby trochę odparowało wody, chyba, że wody nie będzie to nie odkrywać i potrzymac jeszcze pół godzinki.
Margolis
Wrześniowe mamy'06
- Dołączył(a)
- 8 Luty 2005
- Postów
- 2 103
Luczynko! Przepyszna ta sałatka i sernik Renee też rewelacja!Aniu ja jeszcze robie taka salatke:
Doprawic sola, pieprzem.
- kus kus
- tunczyk w oleju (lub w sosie wlasnym)-odsaczyc jak najmocniej bo inaczej salatka wychodzi taka plywajaca
- papryka (najlepiej rozne kolorki to ladnie potem wyglada)
- kukurydza z puszki
- ogorek kiszony-tez odlozyc na chwilke na sito i odcisnac zeby splynal z niego sok
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- por
Wymieszac z majonezem i odrobina musztardy.
Pychotka
Wogole to do kus kusa mozna dodawac co sie chce, wedlug upodoban, zawsze wyjdzie pysznie. Ja uwielbiam wszelakie salatki z kus kusa
dzikidzik
mamula MAJULI
na urodzinowym Menu Majeli będzie właśnie ta sałatka Luczynki, razem z sałatką Mamymarcela i sernikiem Renne.
reklama
Margolis
Wrześniowe mamy'06
- Dołączył(a)
- 8 Luty 2005
- Postów
- 2 103
To może jeszcze chleb upieczesz?? Ja dziś upiekłam i rewelacja!!!!! Polecam każdemu! Nic trudnego a efekt super!!!!
[FONT="]Zaczyn:
125 g mąki pszennej (typ 650)
0,5 szkl ciepłej wody
3 g drożdży
Ciasto:
320 g maki pszennej (typ 650)
125 g maki kukurydzianej
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
7 g drożdży
do posmarowania;
białko wymieszane z wodą (uzyskamy chrupiacą skórkę)
sezam lub mak do posypania
[/FONT][FONT="]wieczorem przygotować z wody mąki i drożdży zaczyn. Zostawić na 12 do 16 godzin do zakwaszenia.
Na drugi dzień: Do zaczynu dodać drożdże, wodę i mąkę kukurydzianą - zostawić do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić - na czas około 10 minut. ciasto wyrabia się dosyć prosto, w konsystencji po wyrobieniu przypomina ciasto na chałkę.
zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz - kilka- kilkanaście razy przegnieść. Uformować bochenek lub przełożyć do foremki. zostawić do wyrosnięcia na ok. godzinę.
po tym czasie nagrzać piekarnik. ciasto posmarować białkiem z wodą, posypać sezamem lub makiem.
Piec w tem. 180 stopni przez około 45 - 50 minut (ja piekłam 20 minut na termoobiegu w temp. 160 stopni, potem na 180 przez 30 minut).
[/FONT]
[FONT="]Chleb pszenno-kukurydziany zakwaszany[/FONT]
[FONT="]Składniki[/FONT]
[FONT="]Przepis[/FONT]
125 g mąki pszennej (typ 650)
0,5 szkl ciepłej wody
3 g drożdży
Ciasto:
320 g maki pszennej (typ 650)
125 g maki kukurydzianej
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
7 g drożdży
do posmarowania;
białko wymieszane z wodą (uzyskamy chrupiacą skórkę)
sezam lub mak do posypania
[/FONT][FONT="]wieczorem przygotować z wody mąki i drożdży zaczyn. Zostawić na 12 do 16 godzin do zakwaszenia.
Na drugi dzień: Do zaczynu dodać drożdże, wodę i mąkę kukurydzianą - zostawić do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić - na czas około 10 minut. ciasto wyrabia się dosyć prosto, w konsystencji po wyrobieniu przypomina ciasto na chałkę.
zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz - kilka- kilkanaście razy przegnieść. Uformować bochenek lub przełożyć do foremki. zostawić do wyrosnięcia na ok. godzinę.
po tym czasie nagrzać piekarnik. ciasto posmarować białkiem z wodą, posypać sezamem lub makiem.
Piec w tem. 180 stopni przez około 45 - 50 minut (ja piekłam 20 minut na termoobiegu w temp. 160 stopni, potem na 180 przez 30 minut).
[/FONT]
Podobne tematy
Podziel się: