reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam Mniam :)

Aniu mnie to najbardziej smakuje z grilla karczek. Rano daje go do zalewy, najlepsze sa takie gotowe z KAMISA. Rewelacja :happy2: I poprostu na ruszt, that's all :rofl2:
 
reklama
Do tej sałatki co pisała Edi ( z fetą) można dodać jeszcze rzodkiewki, kiełki, oliwki. My zamiast majonezu dodawaliśmy sosy do sałatek chyba Winiary.
Sałatka z mięskiem na słodko : Pierś z kurczaka, rodzynki ,kukurydza, ananas+ majonez..
 
Aniu ja jeszcze robie taka salatke:

  • kus kus
  • tunczyk w oleju (lub w sosie wlasnym)-odsaczyc jak najmocniej bo inaczej salatka wychodzi taka plywajaca :eek:
  • papryka (najlepiej rozne kolorki to ladnie potem wyglada)
  • kukurydza z puszki
  • ogorek kiszony-tez odlozyc na chwilke na sito i odcisnac zeby splynal z niego sok
  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • por
Doprawic sola, pieprzem.
Wymieszac z majonezem i odrobina musztardy.

Pychotka :-p

Wogole to do kus kusa mozna dodawac co sie chce, wedlug upodoban, zawsze wyjdzie pysznie. Ja uwielbiam wszelakie salatki z kus kusa :rofl2:
 
Kabaczek z mięskiem
1 duży kabaczek,
4 białe kiełbasy koniecznie surowe
sól pieprz

kabaczek kroimy na cztery części, obgotowujemy z 5 minut we wrzątku. Skrajamy z wewnętrznej strony po 2 cm i te paski kroimy w kostkę.
Białą kiełbasę wyciskamy z flaka, podsmażamy na patelni, dodajemy kabaczka pokrojonego w kostkę,doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy nadzieniem wcześniej przygotowane kabaczkowe łódki, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temp. 190-200 stopni przez ok 15-20 minut.
Pycha!!!:-)
 
Mamamarcela ja do żeberek kupuję taką przyprawę do żeberek z miodem (za cholerę nie mogę sobie przypomnieć firmy, ale tylko ta jedna jest z miodem), posypuję nią dzień wcześniej, na drugi dzień obsmażam, duszę. potem dodaję cebulkę w krążki i na samym końcu na jakieś 10 minutek kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki
 
Mamamarcela Twoja sałatka nr 2 jest faktycznie pyszna, mam ten przepis od znajomej, chcę ją zrobić na 1 urodzinki Michasia, pychotka, polecam.

Mam ciekawy przepis na żeberka:

Żeberka ok 1kg dzień wczesniej posypać dobrze solą i pieprzem i nasmarować sosem barbacu (gotowym z butelki) i tak na noc zostawić.
Na drugi dzień żebera te wyłożyć na blachę. 1kg pieczarek pokroić w plasterki, dodać 2-3 cebule pokrojone w krążki i podsmażyć lekko na patelni (dojdą w piekarniku) i wyłożyć na te żeberka (na blachę), przygotować 0,5 kg kapusty kwaszonej i 0,5 kg kapusty surowej(poszatkowanej), kwaszoną raz dobrze wypłukac w zimnej wodzie, odcedzić, wycisnąć z wody, wymieszać obydwa rodzaje kapusty, i dodac do tej kapusty trochę sosu barbacu, wymieszac z tym sosem, a potem kapustę tą wyłożyć na pieczarki na blachę. W wartwę kapusty powciskać suszone śliwki (pokrojone na ćwiartki), im więcej tym dla mnie smaczniej. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (z termoobiegiem na 200 stopni) na 2 godziny, po 2 godzinach odkryć i trzymac jeszcze 0,5 godziny w temperaturze 100 stopni, żeby trochę odparowało wody, chyba, że wody nie będzie to nie odkrywać i potrzymac jeszcze pół godzinki.
 
Aniu ja jeszcze robie taka salatke:
  • kus kus
  • tunczyk w oleju (lub w sosie wlasnym)-odsaczyc jak najmocniej bo inaczej salatka wychodzi taka plywajaca :eek:
  • papryka (najlepiej rozne kolorki to ladnie potem wyglada)
  • kukurydza z puszki
  • ogorek kiszony-tez odlozyc na chwilke na sito i odcisnac zeby splynal z niego sok
  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • por
Doprawic sola, pieprzem.
Wymieszac z majonezem i odrobina musztardy.

Pychotka :-p

Wogole to do kus kusa mozna dodawac co sie chce, wedlug upodoban, zawsze wyjdzie pysznie. Ja uwielbiam wszelakie salatki z kus kusa :rofl2:
Luczynko! Przepyszna ta sałatka i sernik Renee też rewelacja!
 
reklama
To może jeszcze chleb upieczesz?? Ja dziś upiekłam i rewelacja!!!!! Polecam każdemu! Nic trudnego a efekt super!!!!
[FONT=&quot]Chleb pszenno-kukurydziany zakwaszany[/FONT]

[FONT=&quot]Składniki[/FONT]​
[FONT=&quot]Przepis[/FONT]​
[FONT=&quot]Zaczyn:
125 g mąki pszennej (typ 650)
0,5 szkl ciepłej wody
3 g drożdży

Ciasto:
320 g maki pszennej (typ 650)
125 g maki kukurydzianej
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
7 g drożdży

do posmarowania;
białko wymieszane z wodą (uzyskamy chrupiacą skórkę)
sezam lub mak do posypania

[/FONT][FONT=&quot]wieczorem przygotować z wody mąki i drożdży zaczyn. Zostawić na 12 do 16 godzin do zakwaszenia.

Na drugi dzień: Do zaczynu dodać drożdże, wodę i mąkę kukurydzianą - zostawić do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić - na czas około 10 minut. ciasto wyrabia się dosyć prosto, w konsystencji po wyrobieniu przypomina ciasto na chałkę.
zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz - kilka- kilkanaście razy przegnieść. Uformować bochenek lub przełożyć do foremki. zostawić do wyrosnięcia na ok. godzinę.

po tym czasie nagrzać piekarnik. ciasto posmarować białkiem z wodą, posypać sezamem lub makiem.

Piec w tem. 180 stopni przez około 45 - 50 minut (ja piekłam 20 minut na termoobiegu w temp. 160 stopni, potem na 180 przez 30 minut).

[/FONT]
 
Do góry