reklama
Margolis
Wrześniowe mamy'06
- Dołączył(a)
- 8 Luty 2005
- Postów
- 2 103
TTeraz piekę chleb z tej mąki Mieszanka MĄK - do wyrobu chleba np. w automacie (253350930) - Aukcje internetowe Allegro
Rewelacja!
Rewelacja!
agutkaZG
<3 Zuzia <3 Kubuś <3
BISZKOPT Z MASA KOKOSOWA
Ciasto:
* 5 jaj
* 5 lyzek cukru
* 2,5 lyzki maki pszennej
* 2,5 lyzki maki ziemniaczanej
* tluszcz do formy i bulka tarta do psypania dna
Zoltka utrzec z cukrem. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac z zoltkami, dodac make i wszystko lekko wymieszac. Ciasto wlac do formy, wylozonej natluszczonym i posypanym bulka tarta, papierem do pieczenia. Piec okolo 30 - 40 minut w sredno goracym piekarniku. (ja pieklam w 180° i tylko 15 minut,gdyz mam piekarnik elektryczny,w ktorym biszkopt tak szybko doszedl do siebie)
Masa:
* 500ml smietany 18% (ja dalam 400ml)
* 200g bialej czekolady
* 2 opakowania bitej smietany
* 200g wiorkow kokosowych
* 50-100g gorzkiej startej czekolady
Smietane podgrzac z biala czekolada, az do jej rozpuszczenia. Do ostudzonej masy dodac bita smietane (suchy proszek, tzn. nie rozrabiac zawartosci torebek z mlekiem) i wymieszac. Wsypac wiorki kokosowe,wymieszac i otrzymana mase wylac na biszkopt.
Posypac starta gorzka czekolada.
SMACZNEGO!
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
LUCZYNKO a ja poproszę ten przepis na piernikczki
bo w piątek chcemy z M je upiec
bo w piątek chcemy z M je upiec
Aniu pewnie Kochana tylko wieczorkiem ;-)bo teraz nie mam czasu. Tyle ze od razu mowie ze to sa maślaczki a nie typowe pierniki bo ja nie lubie tych z przyprawa korzenna Ale sa rewelacyjne i swietne dla naszych dzieciaczkow Dlatego ja bede ozdabiala tylko 2/3 z tych ciastek bo 1/3 zostaje dla Oliwii i tych ktorzy wola takie "gole" ciastka ;-)
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
oki poczekam zatem do wieczorka
MAŚLACZKI
- 60 dag mąki tortowej (mąkę zawsze przesiewamy)
- 6 żółtek
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (na 0,5 kg mąki)
- 1 lyżka gęstej śmietany 18% (tej kwaśnej rzecz jasna)
- można jeszcze dodać aromat waniliowy jeśli lubicie bosssski waniliowy smak ;-)
Można też zrobić z kokosem ale tym drobnym. Wtedy bierzemy 30 dag mąki i 30 dag kokosu.
Można też robić takie wyciskane przez maszynkę do mięsa ale trzeba mieć specjalną nakładkę do ciasteczek.
Dziewczyny! Znalazlam ten przepis na forum BB (niestety nie pamietam juz na ktorym miesiacuale to nie jest wazne) i GORĄCO go POLECAM!!!! Upiekłąm to ciasto mężusiowi na Barbórkę i wszyscy goście byli zachwyceni :-) A ja dukmna i blada Zreszta męuś również I napewno upichcę je znów na święta, Wam też polecam ;-)
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie
Bounty
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 25 dag wiórek kokosowych
- cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
- czekolada mleczna 100 g
- czekolada gorzka 100 g
- 12,5 dag margaryny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie
A to jest przepis na bombę kaloryczną również z tego forum na bossssską bombę kaloryczną :-)
KARKOWKA W SMIETANIE
1 kg karkowki
0,5 l smietany 36 %
2 zupy w proszku krem z borowikow (knorr)
karkówke kroimy w plastru o grubosci 1 - 1,5 cm
śmietane mieszamy z suchymi zupami - wyjdzie nam gesty krem
plastry karkowki ukladamy w naczyniu zaroodpornym, smarujemy je kremem i wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1, 5 h (karkowka musi byc miekka)
PS. smakowało nawet mojej tesciowej wiec musi byc super!
1 kg karkowki
0,5 l smietany 36 %
2 zupy w proszku krem z borowikow (knorr)
karkówke kroimy w plastru o grubosci 1 - 1,5 cm
śmietane mieszamy z suchymi zupami - wyjdzie nam gesty krem
plastry karkowki ukladamy w naczyniu zaroodpornym, smarujemy je kremem i wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1, 5 h (karkowka musi byc miekka)
PS. smakowało nawet mojej tesciowej wiec musi byc super!
reklama
Mam z tego forum jeszcze kilka innych rewelacyjnych przepisow, m. in. na salatki, ciasta i mięsa :-) więc jeśli któraś z Was będzie w potrzebie to piszcie ;-)
A! I mnie rowniez przydalyby sie jakies nowe przepisy wiec piszcie Dziewczyny! Moze jakies Wasze przepisy typowo swiateczne ;-)
A! I mnie rowniez przydalyby sie jakies nowe przepisy wiec piszcie Dziewczyny! Moze jakies Wasze przepisy typowo swiateczne ;-)
Podobne tematy
Podziel się: