reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

reklama
BISZKOPT Z MASA KOKOSOWA​


Ciasto:

* 5 jaj
* 5 lyzek cukru
* 2,5 lyzki maki pszennej
* 2,5 lyzki maki ziemniaczanej
* tluszcz do formy i bulka tarta do psypania dna

Zoltka utrzec z cukrem. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac z zoltkami, dodac make i wszystko lekko wymieszac. Ciasto wlac do formy, wylozonej natluszczonym i posypanym bulka tarta, papierem do pieczenia. Piec okolo 30 - 40 minut w sredno goracym piekarniku. (ja pieklam w 180° i tylko 15 minut,gdyz mam piekarnik elektryczny,w ktorym biszkopt tak szybko doszedl do siebie)

Masa:

* 500ml smietany 18% (ja dalam 400ml)
* 200g bialej czekolady
* 2 opakowania bitej smietany
* 200g wiorkow kokosowych
* 50-100g gorzkiej startej czekolady

Smietane podgrzac z biala czekolada, az do jej rozpuszczenia. Do ostudzonej masy dodac bita smietane (suchy proszek, tzn. nie rozrabiac zawartosci torebek z mlekiem) i wymieszac. Wsypac wiorki kokosowe,wymieszac i otrzymana mase wylac na biszkopt.
Posypac starta gorzka czekolada.

SMACZNEGO! :-D
 
Aniu pewnie Kochana tylko wieczorkiem ;-)bo teraz nie mam czasu. Tyle ze od razu mowie ze to sa maślaczki a nie typowe pierniki bo ja nie lubie tych z przyprawa korzenna :no::baffled: Ale sa rewelacyjne i swietne dla naszych dzieciaczkow :tak:Dlatego ja bede ozdabiala tylko 2/3 z tych ciastek bo 1/3 zostaje dla Oliwii i tych ktorzy wola takie "gole" ciastka ;-)
 
MAŚLACZKI

  • 60 dag mąki tortowej (mąkę zawsze przesiewamy)
  • 6 żółtek
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (na 0,5 kg mąki)
  • 1 lyżka gęstej śmietany 18% (tej kwaśnej rzecz jasna)
  • można jeszcze dodać aromat waniliowy jeśli lubicie bosssski waniliowy smak ;-)
Wszystkie składniki mieszamy razem i dobrze wyrabiamy ciasto. Najlepiej podzielić sobie na 2 lub 3 części i każdą wyrobić osobno a potem je połączyć i jeszcze trochę wygnieść. Ciasto wałkujemy i wyciskamy foremkami różme wzory :-) Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem (ale tylko za pierwszym razem, wystarczy przetrzeć ją sreberkiem z masła). Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i czekamy aż się lekko zarumienią. Wyciągamy blachę i czekamy aż ostygną, dopiero wtedy sciągamy je do jakiegos pojemnika. No a później to już popis naszej twórczości-OZDABIAMY :-)


Można też zrobić z kokosem ale tym drobnym. Wtedy bierzemy 30 dag mąki i 30 dag kokosu.

Można też robić takie wyciskane przez maszynkę do mięsa ale trzeba mieć specjalną nakładkę do ciasteczek.
 
Dziewczyny! Znalazlam ten przepis na forum BB (niestety nie pamietam juz na ktorym miesiacu:dry:ale to nie jest wazne) i GORĄCO go POLECAM!!!! Upiekłąm to ciasto mężusiowi na Barbórkę i wszyscy goście byli zachwyceni :-) A ja dukmna i blada :-p Zreszta męuś również :zawstydzona/y:I napewno upichcę je znów na święta, Wam też polecam ;-)




Bounty
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
  • czekolada mleczna 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • 12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie
 
A to jest przepis na bombę kaloryczną również z tego forum :-p na bossssską bombę kaloryczną :tak::-)



KARKOWKA W SMIETANIE

1 kg karkowki
0,5 l smietany 36 %
2 zupy w proszku krem z borowikow (knorr)

karkówke kroimy w plastru o grubosci 1 - 1,5 cm
śmietane mieszamy z suchymi zupami - wyjdzie nam gesty krem
plastry karkowki ukladamy w naczyniu zaroodpornym, smarujemy je kremem i wstawiamy do piekarnika na 1 h - 1, 5 h (karkowka musi byc miekka)




PS. smakowało nawet mojej tesciowej wiec musi byc super! :-D
 
reklama
Mam z tego forum jeszcze kilka innych rewelacyjnych przepisow, m. in. na salatki, ciasta i mięsa :-) więc jeśli któraś z Was będzie w potrzebie to piszcie ;-)




A! I mnie rowniez przydalyby sie jakies nowe przepisy wiec piszcie Dziewczyny! Moze jakies Wasze przepisy typowo swiateczne ;-)
 
Do góry