Witam Wszystkie mlode mamy!
Moja coreczka ma 11 miesiecy
zaszlam w ciaze kiedy mialam 16 lat... za niecale dwa miesiace bede miec 18.
Rozmawialyscie ostatnio o zasilkach na dzieci... Ja mieszkam w Angli (tutaj tez zaszlam w ciaze) i musze przyznac ze tutaj jesli chodzi o dofinansowanie dla rodzicow jest o WIELE lepiej! Podziwiam Was, ze dajecie rade w naszym kraju. Na prawde! U uk jest tak, za na pierwsze dziecko, bez wzgledu na wszystko dostaje sie od panstwa 80 funtow miesiecznie. Nie duzo, ale starcza na prawie wszystkie wydatki zwiazane z dzieckiem. Do tego kazdej rodzinie, ktora zarabia mniej niz 50 000 tysiecy rocznie nalezy sie ok 500 funtow miesiecznie (zalezy ile zarabiaja rodzice),oprocz tego dofinansowanie do mieszkania. Prawie wszyscy moga sie starac o mieszkanie w urzedzie miasta, a juz szczegolnie samotni rodzice. Maja oni tez prawo do wiekszosci zasilkow. Wiec, jesli chociaz pracuja na pol etatu dostaja tyle pieniedzy od panstwa, ze spokojnie wystarcza im na normalne zycie i pewnie jeszcze odkladaja. Malo tego! Wszystkie lekarstwa na recepte dla dzieci ponizej 16 roku zycia sa ZA DARMO
, wiec o to nigdy nie trzeba sie martwic.
Ale wiadomo nigdzie nie jest idealnie... Bardzo tesknimy za Polska i gdyby nie to, ze tutaj na prawde jest latwiej wrocilibysmy do domu
Dziewczyny jak zareagowalyscie na to ze jestescie w ciazy? Moze to glupie pytanie, ale fajnie jest z kims pogadac. Szczegolnie, jesli ten ktos ma podobna sytuacje
Ja nie mam tutaj zadnych kolezanek w swoim wieku, nie chodze do szkoly, nie pracuje... Wychowuje swoja niunie
cale dnie spedzamy razem
, a tatus pracuje:-(
pozdrawiam! trzymajcie sie:-)