reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

madzik1388 egzamin mam w piątek.
Mam nadzieję, że mi się uda !

Sorry dziewczyny, że więcej nie napiszę, ale nie mam siły, jestem jakaś taka zmęczona, śpiąca, chyba zaraz się położę. Może akurat uda mi się zasnąć.
Za tydzień w czwartek idę do ginekologa.. mam nadzieję, że wszystko jest dobrze.. Jakoś tak się boję, ale nie mogę doczekać się jak zobaczę mojego dzidziusia na USG :-)

Dobranoc :*

reklama
Mam kilka pytań odnośnie ciąży u szesnasto-latki.
*Po porodzie, opieke prawda nad dzieckiem [ az do momentu kiedy maloletnia mama ukoczy 18 lat] dostaje jej matka, czyli babcia dziecka, tak?
*Czy ciazarna majac 16 lat, moze po porodzie w szpitalu podac dane ojca bez obaw, ze bedzie mial przez to problemy? [jesli ma ona juz 16 lat, nie obciaza to w zaden sposob prawnie chlopaka, prawda?
*Jesli ona ma 16lat, ojciec dziecka 18, czy moze ona mu powierzyc opieke prawna nad dzieckiem?
*Czy przy porodzie 16nasto latki moze byc obecny jej chlopak?

Nogi mi odpadają ale musze powiedziec ze remont prawie zakonczony pozostaje tylko zrobic dolne meble do kuchni ale narazie kasy nie mamy. Zaraz sie chyba połoze spac.
madzik1388 Ja tez jestem bardzo ciekawa co z Polną ma nadzieje ze wszystko oki i juz niedługo bedzie z nami. Eh mam nadzieje ze i ja juz niedługo bede mogła tak napisac ze moje malenstwo wypełnia cały mój czas:-) Strasznie mi sie podoba brzmienie tych kilku słów, wiem głupia jestem ale co poradze.
Galarecia Zobaczysz ze zanim sie obejrzysz bedziesz układac ciuchy na połkach w nowym mieszkaniu. Ale ja teraz troche załuje ze bede całkiem sama przeraza mnie to.
dorom5Ja mam takie dziwne przeczucia ze moje plany zwiazane ze sniadaniem wielkanocny u nas w mieszkaniu nie wypalą. Zarezerwowałam sobie ten dzien i juz zaprosiłam tesciową i swoją mamę:-p ale teraz tak sobie mysle ze jak bedzie juz wszystko ugotowane to kurcze pójde rodzic... Tez bym chciała po swietach bo miałabym czas na dojscie do siebie a tak jak 24-26 urodze to kiepsko bedzie na maturze.

Władza rodzicielska

Jeśli urodziłaś lub urodzisz dziecko przed ukończeniem 18. roku życia, nie przysługuje ci władza rodzicielska. Nawet jeśli sama opiekujesz się dzieckiem i dbasz o nie, nie możesz go reprezentować, bo nie masz tzw. pełnej zdolności do czynności prawnych. Opiekunem prawnym twojego dziecka zostanie zapewne któreś z twoich rodziców (jeśli ma zdolność do czynności prawnych) – następuje to w wyniku orzeczenia sądu rodzinnego. A jeżeli żadne z nich nie może lub nie chce, dziecko reprezentuje kurator ustanowiony przez sąd opiekuńczy. Także sąd ustanawia rodzinę zastępczą dla twojego dziecka – mogą nią być twoi rodzice lub krewni. Taka rodzina zastępcza otrzymuje pomoc pieniężną na częściowe pokrycie kosztów utrzymania każdego umieszczonego w niej dziecka.
Małżeństwo wiele zmienia

Kiedy bierzesz pod uwagę wychowywanie dziecka wraz z jego ojcem, przemyśl dokładnie decyzję, czy i kiedy formalizować wasz związek. Bardzo młodzi ludzie, którzy spodziewają się dziecka, często poddawani są dużej presji i naciskom ze strony rodziców, by „się statkowali”, czyli wzięli ślub. Niestety, statystyki mówią, że aż 80 proc. tego typu małżeństw kończy się rozwodem. Wasza decyzja musi być więc w pełni przemyślana. Jeśli nie masz jeszcze 18 lat, ale masz skończone 16, możesz zawrzeć związek małżeński tylko za zgodą sądu. Natomiast młodsze nastolatki w ogóle nie mogą zawierać związków małżeńskich, a ujawnienie ojca dziecka naraża go na konsekwencje prawne wynikające z pożycia z małoletnią poniżej 15. roku życia. Mężczyźni bez wyjątków mogą się żenić dopiero po ukończeniu 18 lat. Zawarcie małżeństwa zmienia status prawny małoletniej mamy. Uzyskuje ona władzę rodzicielską i prawo do starania się o świadczenia na dziecko.
Świadczenia pieniężne

Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka. Przysługuje opiekunom prawnym, a nie małoletniej. Z zasiłku rodzinnego i dodatków do tego zasiłku można skorzystać, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się (której rodzice nie żyją) nie przekracza 504 zł. Wniosek składa się w zakładzie pracy lub ZUS.
Becikowe to jednorazowa zapomoga w wysokości 1000 zł z tytułu urodzenia dziecka. Przysługuje prawnemu opiekunowi dziecka, a więc też nie możesz odebrać go sama. Wniosek o becikowe składa się w urzędzie gminy lub miejskim (albo gminnym) ośrodku pomocy społecznej.
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje wtedy, gdy nie zostały zasądzone alimenty na rzecz dziecka od drugiego z rodziców, ponieważ drugi z rodziców nie żyje lub ojciec dziecka jest nieznany. Dodatek przysługuje też małoletniej osobie uczącej się, jeżeli oboje jej rodzice nie żyją. Dodatek wynosi 170 zł miesięcznie na dziecko, a gdy ma ono orzeczenie o niepełnosprawności – o 80 zł więcej.
Zasiłek z opieki społecznej. Można się o niego starać, gdy dochód w rodzinie nie przekracza kwoty 351 zł netto na osobę. Ośrodek pomocy społecznej może udzielić pomocy w formie zasiłku na pokrycie kosztów zakupu żywności, leków, leczenia, opału, odzieży itp. Ubiegając się o taką pomoc, trzeba udokumentować swoją sytuację osobistą i majątkową. Pracownik socjalny przeprowadzi też wywiad środowiskowy, aby zorientować się w sytuacji rodziny.
Mama uczennica

Twoja szkoła ma obowiązek udzielic ci w ciąży urlopu oraz innej pomocy niezbędnej do ukończenia edukacji, w miarę możliwości nie powodując opóźnień w zaliczaniu przedmiotów. Jeżeli ciąża, poród lub połóg powoduje niemożnośc zaliczenia w terminie egzaminów ważnych dla ciągłości nauki, szkoła zobowiązana jest do wyznaczenia dodatkowego terminu egzaminu - dogodnego dla ciebie - ale w okresie nie dłuższym niź 6 miesięcy. Rzecznik kuratorium oświaty regionu mazowieckiego, Barbara Tomkiewicz, mówi: - Nauczyciele, wychowawcy i dyrektorzy starają się ułatwić funkcjonowanie szkolne nieletniej mamy, jak tylko moga. Uczennice w bardzo trudnej sytuacji mogą liczyć na indywidualne traktowanie i pomoc związaną nie tylko z edukacją. Młodej mamie zapewniana jest również pomoc pedagogiczna, psychologiczna (współpraca z poradnią psychologiczno-pedagogiczną), a czasem nawet materialna, gdy sytuacja tego wymaga. Zdarzały się przypadki, że to szkoła organizowała dyżury opieki nad dzieckiem, by młoda mama mogła spokojnie kontynuować naukę.
nauka w zakresie szkoły podstawowej jest obowiązkowa. Obowiązek szkolny trwa do końca roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym uczennica kończy 17 lat. na wniosek twoich rodziców dyrektor szkoły publicznej może zezwolić, by lekcje odbywały się poza szkołą na określonych warunkach.

Jeżeli chodzi o poród rodzinny to nikt nie ma prawa Ci tego zabronić. Jeżeli chodzi z kolei o podanie danych ojca to,to,że Ty to zrobisz to nic nie znaczy bo ojciec dziecka musi się pofatygować do urzędu,ponad to jeżeli Ty,albo Twoi rodzice,czy też może kurator nie zgłosicie sprawy do sądu Twojemu chłopakowi nic nie grozi.

hej dziewczyny ;) kurcze mam maly problem.. wiec dzis wstalam i zauwazylam ,że dzidzia kopie mnie po lewej stronie, a zawsze kopala po prawej i kopie hymm.. inaczej slabiej niz zykle . Nie wiem powinnam isc do lekarza czy to normalne?

Hej wszystkim
Maagda_ Moze dzidzi sie znudziła pozycja bo w koncu my wieksi ludzi te nie spimy w jednej wiec twoje maleństw chciało sobie pokopac z inej strony:-) ja jakos nie widze w tym nic niepokojacego skoro kopie to znaczy ze czuje sie dobrze ewentualnie ma mało miejsca:p

Umi2 mnie to poprostu dziwi ze znalazlo miejsce zeby sie przekrecic.. chciaz moze to przez to ze duzo spie na prawym boku i dzidzia jak lezala tak zostala . ;)

eh kurcze jak ja juz nie moge doczekac sie tego porodu .. zobacze swoją dzidzie .. mimo to ze boje sie troche.. ;P no ale trudno jeszcze 24 dni . ;)

Maagda_ wiesz czasem jest tak ze dziecko do dnia porodu jest odwrócone posladkowo a jednak tego dnia znajduje na tyle miejsca zeby przekrecic sie główką w dół. Taki mały akrobata:-)
Ja tez si nie moge doczekac a jeszcze tyle czasu przede mną. Ty masz niecały miesiac a ja 3 i to jest mój ból:-) ale mam nadzieje ze szybko upłynie

Umi2 mi ciąża do 9 miesiaca szybko zleciala tylko teraz jak zostal miesiac to sie dluzy. ;) Moze dlatego ,że codziennie mysle kiedy ten 1 marca itp. ;)

reklama
baska - Słyszałam, że ponoć czym większe Dziecko tym gorzej znosi ząbkowanie. Zastanawiam się czy to prawda.

umi2 - Mam nadzieję, że u Twojego taty to jednak nie rak. Pozatym to masz rację, wszystko drogie. Sama chciałbym kupić jakieś zasłony ale nie mam kasy, bo mąż mało zarabia, a włąściwie zarabiał bo znowu bez pracy jest :wściekła/y:

krystynka88 -Życzę zaliczenia egazminu i szczęśliwego rozwiązania.

AdiLea - Fajnie, że znalazłaś coś co pomaga na te kolki. Ponoć małe Dzieci lubią takie teńce.

mikus_a - Spóźnione ale szczere życzenia zdrówka i słonka dla Twojej Córci )

Ostatnia edycja:
Do góry