reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

🎅🏻🎄Mikołaj w grudniu testy przynosi, o dwie kreski na każdym prosi.☃️🌨

Do powtórzenia glukoza albo wręcz od razu do zrobienia trzypunktowa krzywa glukozowo-insulinowa. Na pewno badanie na czczo? Żadnej kawy czy coś?
Coś złego dzieje się z żelazem, na to wskazuje tez wysoki hematokryt i hemoglobina. Ile jesz miesa? Bierzesz jakieś preparaty z żelazem?
co do żelaza to się wypowiem bo miałam też wynik ponad normę a ferratynę ok 30, powtórzyłam wynik miesiąc później i było już ok, jedyne co zrobiłam to starałam się pić więcej wody (bo piję mało).
I tak jak dziewczyny mówią krzywa do zrobienia ☺️

reklama
D
Ale jesteś pewna, ze byłaś na czczo? Jeśli tak, to planuj sobie od razu czas na ponad 2 godziny w przychodni i koniecznie zarówno glukoza i insulina w trzech oznaczeniach i do diabetologa (żebyś się nie martwiła: nie jest to mocne przekroczenie, takie koryguje się dieta)
Problem z podwyższonym żelazem jest taki, ze „leczy” się go dieta, przy skrajnych podwyższeniach upustami krwi. Nie ma tabletki, która się weźmie i ten poziom obniży.
Powtórz badania. Tez żelazo. Przez tydzień przed badaniem nie jedz w ogóle miesa, dołóż ferrytyne do badań.
Z tym do lekarza i prawdopodobnie dobrego dietetyka ;)
Czyli lista badań do powtórki:
- zelazo
-ferrytyna
- glukoza na czczo
-glukoza po 1h
- glukoza po 2h
-insulina na czczo
-insulina po 1h
-insulina po 2h
Przed badaniami zadzwoń do punktu pobrań/przychodni czy do obciążenia sami daja glukozę.
Powodzenia! Wstaw wyniki, gdy będziesz po ;)
Dziękuję za wszystkie informacje napewno badania powtórzę. Po nowym roku będę miała wizytę u lekarza i zobaczymy co on mi powie jak zobaczy wyniki 🤔

D
Dziękuję za wszystkie informacje napewno badania powtórzę. Po nowym roku będę miała wizytę u lekarza i zobaczymy co on mi powie jak zobaczy wyniki 🤔
I nie martw sie ma zapas. Ja mialam cukier 99, lekarz rodzinny sie nagadal wyslal mnie na glukoze i wyniki wyszly nizsze niz na czczo, potem wyniki powtorzylam na czczo i juz byly w normie. Także nie ma co panikować .

co do żelaza to się wypowiem bo miałam też wynik ponad normę a ferratynę ok 30, powtórzyłam wynik miesiąc później i było już ok, jedyne co zrobiłam to starałam się pić więcej wody (bo piję mało).
I tak jak dziewczyny mówią krzywa do zrobienia ☺️
Tez jest to możliwe oczywiście. Ale często tez właśnie ta informacja, żeby się trochę przygotować do badania, czyli nie jeść właśnie przez tydzień miesa, to często jest dla ludzi zaskakujące.
Właśnie dlatego tez ferrytyna, bo wysokie żelazo, wcale nie oznacza wysokiej ferrytyny
D
Daj znać. Nie powinien zbagatelizować ;) sprobuj pociągnąć skierowania ;)

Tez jest to możliwe oczywiście. Ale często tez właśnie ta informacja, żeby się trochę przygotować do badania, czyli nie jeść właśnie przez tydzień miesa, to często jest dla ludzi zaskakujące.
Właśnie dlatego tez ferrytyna, bo wysokie żelazo, wcale nie oznacza wysokiej ferrytyny

wiem wiem dlatego mówię, że warto badania powtórzyć, a wysoki wynik nie zawsze coś oznacza. Może to jednorazowe tym bardziej, że jest kilka dni po świętach 😎

Dzięki dam znać napewno 😊

Ból podbrzusza ale zawsze boli przed okresem.
Ból piersi ale zawsze bolą przed okresem.
Zmęczenie - dużo pracowałam.
W piątek objawy przeziębienia ale wyszłam z mokrą głową na zewnątrz 🙈
Podsumowując poza tym dziwnym wstrętem do alko czuję się normalnie. Nawet wyjątkowo dużo piłam grzańca w tym cyklu 😂
Częściej sikam! Ale obstawilam zapalenie pęcherza i brałam furagine 😂
Zobaczę po becie czy to nie jednak ovitrelle:)
Haha mam nadzieję, że Twój wpis się będzie wyświetlał spanikowanym laskom, co wpiszą w google "brałam furaginę nie wiedząc że jestem w ciąży" 😏😏😉

Ale jesteś pewna, ze byłaś na czczo? Jeśli tak, to planuj sobie od razu czas na ponad 2 godziny w przychodni i koniecznie zarówno glukoza i insulina w trzech oznaczeniach i do diabetologa (żebyś się nie martwiła: nie jest to mocne przekroczenie, takie koryguje się dieta)
Problem z podwyższonym żelazem jest taki, ze „leczy” się go dieta, przy skrajnych podwyższeniach upustami krwi. Nie ma tabletki, która się weźmie i ten poziom obniży.
Powtórz badania. Tez żelazo. Przez tydzień przed badaniem nie jedz w ogóle miesa, dołóż ferrytyne do badań.
Z tym do lekarza i prawdopodobnie dobrego dietetyka ;)
Czyli lista badań do powtórki:
- zelazo
-ferrytyna
- glukoza na czczo
-glukoza po 1h
- glukoza po 2h
-insulina na czczo
-insulina po 1h
-insulina po 2h
Przed badaniami zadzwoń do punktu pobrań/przychodni czy do obciążenia sami daja glukozę.
Powodzenia! Wstaw wyniki, gdy będziesz po ;)
Dokładnie tak!

reklama
Do góry