reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

matko tak cytam te wasze plany jedzeniowe w dzien i kurka strasznie duzo te wasze dzieciaczki jedzą :):-D

mój je 5 razy dziennie : 3 razy MM + obiad (zupka lub drugie danie i owocki) + kasza na kolacje

podajemy juz kaszke 5 zbóz i lipa z nestle bo ma gluten a przynajmniej sie nie bawie w to odmierzanie bo nie wiem co i jak :-):tak: bardzo mu smakuje i ładnie pachnie:-D

reklama
mamusia, ja próbowałam wszystkie i hipp- pycha, bobovita może być, gerber- ble i konsystencja gluta. Miesio zjadł wszystkie chętnie. Polecam jednak hippa, bo jest eko i dietetyk w szpitalu też polecala:tak: Ale uwaga na owocki z hippa- niektóre mają cukier!:szok:

Ironia, to nie robiłaś ekspozycji na gluten?? Ile sypiesz mu tej kaszki? Bo dopiero po 2 m-cach ekspozycji na gluten, można podawać gluten bez ograniczeń... Wcześniej tylko małe ilości.

Dziewczyny mam pytanie o ten gluten. Rozumiem, że te 2-3 g to na 100 ml posiłku. A co jeśli my zaczniemy dopiero wprowadzać dodatkowe jedzonko? I np. Ada zacznie od kilku łyżeczek to mam proporcjonalnie zmniejszyć ilość glutenu? Czy poczekać aż zacznie jeść np. pół słoiczka, cały itd....?

Blusia może tu znajdziesz odp:

2-3g kaszki manny na 100ml zupki raz dziennie. Jeżeli moje dziecko zjada 70ml zupki czy mogę te 2-3g dodać do 70ml? A jeżeli zjada 130ml zupki to czy te 2-3g wystarczą na te 130ml? Czy dobrze rozumiem, że generalnie ma to być 2-3g kaszki glutenowej dziennie, czy istotna jest ilość posiłku do którego ją dodajemy?
Jeśli dziecko zjada porcję 70ml i taką porcję Pani przygotowuje dla dziecka to zamiast 3 g kaszki manny, można dodać 2 g. Natomiast jeśli Pani przygotuje 100ml z 3 gramami kaszki manny, a dziecko zjada z tego ok. 70 ml to też będzie prawidłowo. Należy pamiętać, aby zalecaną w schemacie ilość produktu glutenowego (2-3 g) dodawać do 100 ml posiłku. Jeśli dziecko ma duży apetyt i jada większe posiłki, ilość produktu glutenowego powinno się proporcjonalnie zwiększyć (pamiętając o zasadzie 2-3 g na 100 ml posiłku).
W początkowych miesiącach życia dziecka jest to bowiem ekspozycja na gluten, czyli „oswajanie” organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Istotna jest ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka w porcji posiłku. W następnych miesiącach życia dziecka zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt zwiększamy ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka. Około 8 miesiąca – po zakończeniu I etapu ekspozycji – można zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Około 9-10 miesiąca – po zakończeniu całej dwuetapowej ekspozycji – można juz podawać dziecku pełne posiłki glutenowe.

Blusia
a może do mleka odciągniętego (100ml) można dodać??

Aestima my właśnie tak będziemy robić. dwać z odciagniętym mlekiem. Tylko zastanawiam się nad taktyką. Moze będę robiła tak, że trochę odciagne i dam z kaszką, a potem cyc, bo nie wyobrazam sobie podawania 100 ml łyżeczką, a przez Calmę z której pija Natalia to kaszka nie przejdzie. A i ja kupiłam taką HOLLE PSZENNA KASZKA MANNA BEZMLECZNA PO4m NIEMCY! (1936944699) - Aukcje internetowe Allegro ważne dla mnie, że zboża pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Zabawę z glutenem zaczynamy w przyszłym tygodniu. A nowe jedzonko wporowadzimy po 1 grudnia;-)

Setana, fajna ta kaszka, ale droga... My tyle ostatnio wydajemy na lekarzy, że już po prostu nie stać mnie na takie ekscesy:-( Ale warzywka i owocki
zjada eko:)

reklama
u nas roznie :) ziemniaki dziadkowe wiec malo chemi ale tez nie ma takich bez całkiem ;) kurczaka i indyka dostaniemy niedlugo od cioci ;-)

a dzisiaj totanie zwykła marchewka gotowana na słodko - była tez eko ale nie było ceny wiec olałam sprawe i wziełam zwykłą ;-):tak:

i do tego indyk z gerbera (niby od 7 mc) ale on juz takie jadł i nic mu nie było ;-)

co firma to inne oznaczenia od kiedy i do kiedy:crazy:

Do góry