reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Dzięki za odzew:)

A Szymi zjada ilościowo:

7 - cyc okolo 200 g
10 - cyc 120 g
13 - obiadek 130 g + piciu 20 ml
16 - deserek 100 g + cycus 100 g
19 - kasza 100 g + cyc 100 g

Noce bez karmienia, całe przesypia od 2 miesięcy.

Szymi raczej z tych drobnych - 6800 g

reklama
A w szpitalu na oddziale niemowlęcym powiedzieli mi, że powinien zjadać ok. 120 g dobowo na każdy 1 kg swojej masy w 5-6 posiłkach. Czyli łącznie trochę ponad 800 g - no i tyle zjada w zasadzie:) A tyć nie chce - taka chyba jego uroda...

A jabłuszko można w wodzie ugotować, rozkroić i łyżeczką dawać, ewentualnie w piekarniku albo na parze - tak zdrowiej:)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, kupiłam w rossmanie herbatkę w saszetkach dla niemowląt ( bo jako jedyna jest bez cukru) i nie wiem ile ml podać. Miesio jeszcze nigdy nie pił herbatki, po ile ml Wy podajecie?

Aestima mój Antek to nie jest zbytnim smakoszem herbatek, więc zazwyczaj robię 100ml, z czego wypija max 50, i to raczej krzywiąc się baaardzo... :)

Co do rozkładu dnia, to u nas tak (już większość mm):

7 - cyc
11 - mm 150 ml
14 - obiadek 100-190ml, często mięsny; jeśli nie chce, co się czasem zdarza - 150ml mm
18 - 125-150ml mm
20 - 180ml mm + kaszka

W nocy nie je, nawet jak się obudzi to dostaje smoczka i dalej zasypia... No i właśnie tych herbatek nie chce pić, muszę zapytać lekarza, czy to w porządku? Bo jak dostaje już głównie mm, to powinien być chyba dopajany... mam rację, dziewczyny?

Aestima Mateusz latem wypijał nawet 4x 100 ml oprócz 9 razy cyca a teraz jest taki dzień że nie chce wcale tą w ssaszetkach musisz zaparzyć 200 ml a Miesiowi podaj z 50 ml. Choć pisze że po 100 ml może dostać. A reszte wypij sama. Ja też ją mam i czasem pijemy z Matim :-)
Ja ziołowych nie dosładzam i chyba mój Maluch też tą woli bo wypija znacznie więcej niz te dosładzane.
Olga ja nie pomoge o cycowa jestem, nigdy mm nie dawałam.

Olga, chyba powinien, ale nie wiem na pewno. A może wodę wypije?

Kati- już zrobiłam i właśnie piję mój przydział a Miesiowi zaraz Michał poda i ciekawe co on na to. Jeszcze nie pił herbatki...
Wiecie, ja tak wstrzymywałam się z sokami na korzyść wody, ale teraz przeczytałam, że taki sok to prawdziwa bomba witaminowa (oczywiście dobry sok, niedosładzany) i zastanawiam się czy znów nie wprowadzić do diety Miesia. A kiedy podaje się te przecierowe?? Bo do tej pory tylko klarowne próbował

Aestima ja dziś kaszkę mleczną mannę kupiłam, przeliczam wg tego co na opakowaniu jest procentowo napisane tak żeby 3g wyszło kaszki manny samej w sobie

mrsmoon, bo nie zrozumiałam- czyli ile podajesz tej kaszki do zupki konkretnie??

Olga
, takie coś znalazłam
"Maluch karmiony butelką powinien dostawać w ciągu dnia tyle picia (wody, herbatek, soczków), ile mieszanki wypija podczas jednego posiłku. Przyjmuje się, że średnia ilość napojów może wahać się w granicach od 100 do 300 mililitrów na dobę. Herbatkę najlepiej podawać często, ale po trochu – dziecku do czwartego miesiąca życia wystarczą dwie łyżki co 2–3 godziny. I najważniejsze: nie wolno „przedawkować” leczniczych herbat ziołowych, np. na kolkę! "

Czyli chyba musisz go dopajać. A może wypróbuj inne herbatki, wodę?

reklama
Aestima - hmm, jeśli w sumie na dobę to taka nieduża ilość tej herbatki, to może nawet i tyle wypija.. a wody samej za nic w świecie nie chce.. :/ Dzięki za poradę!

Do góry