reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

martadelko, ja do owsianki, jak jest na małym ogniu dorzucam jeszcze słonecznik i pestki dyni, rodzynki i albo z jabluszkiem, albo domowa konfiturą. dorosłym jeszcze orzeszki i migdały ( miesiowi te w płatkach), czasem kawałek gorzkiej czekolady:-p

reklama
martadelka a napiszesz dokładnie jak robisz tą owsiankę? Muszę znowu spróbować, bo Marysia jakoś nie bardzo chciaa jeść owsiankę. Zaintrygowało mnie to karmelizowane jabłko:)

trasiu wpierw 'siekam' (mam taki mikser z nożykami) płatki górskie (1/4 szkl), szklanka mm (ewentualnie jak za gęsta owsianka wychodzi dorabiam mm), gotuję ok 5min, potem dodaję owoce i miksuję. Co do karmelizowanego jabłka/gruszki to prościzna: jabłko w kawałkach daję na patelkę, ze 2 łyżeczki masła, cynamon (u mnie szczypta) + miód ( u mnie dosłownie 1/4 łyżeczki) według uznania i wszystko mieszam na ogniu (przepięknie pachnie!) na oko (może 3-5min). Dodaję do gotowej owsianki i miksuję:tak: Emi wcina aż jej się uczy trzęsą! uwielbia też z suszoną żurawiną+miodek:tak:

O, ja nigdy nie wpadłabym na to żeby zmiksować.Muszę spróbować tak zrobić jabłuszko jak piszesz, ja do owsianki robię jabłko z cynamonem- tzw. puch. Lubimy też z gruszką, ale surową, startą na grubych oczkach i posłodzonąszczyptą brązowego cukru.
A owsiankę- pałtki górskie ( na oko) zalewam małą ilością wody lub mleka ( łaciatego, tego z krótką terminem przydatności do spożycia), bo robię od razu dla całej rodzinki, a M. nie przełknąłby mm. Stawiam to na ogniu i dodaję nasiona, i owoce suszone, potem to do miseczek rozkładam i na to kładę ten jabłkowy puch, MIeszkowi to mieszam. cały proces trwa kilka minut.
A, przed wszystkim to jeszcze płuczę płatki baaardzo obficie. I czasami dodaję do miseczek ciut melasy, bo na anemię ponoć dobra. Moja mama robi pyszną owsiankę z całymi wiśniami:tak:

andariel, dziewczyny macie jeszcze jakieś pomysły?

u mnie standardowym zestawem jest 3pak: imbir cynamon i kardamon; czasem dorzucam pestki slonecznika (ale osobno je najpierw lekko podprażam na patelni,bo sa smaczniejsze) czy orzechy wloskie rozdrobnione (zależy czy mam akurat dobre czy nie)

Edgar nie chciał tknąć owsianki. Wzięłam go więc sposobem ;-) Do kaszy manny dodawałam najpierw pół łyżeczki płatków owsianych, potem pół łyżki, potem łyżkę - i tym sposobem osiągnęłam sukces :-) Do kaszek zawsze dodaję owoce - surowe albo przeciery przygotowane przeze mnie.

A ostatnio zrobiłam małemu na kanapki pastę warzywną z indykiem - pomysł z głowy, więc tym bardziej jestem dumna ;-)

reklama
Do góry