reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Doris - Antek je śniadanie ok. 8.00 i jest to mm z kaszką/kleikiem z butli lub kaszka na gęsto łyżeczką. Potem zwykle dojada coś, co ja jem na śniadanie - jajecznicę, kanapkę, serek wiejski... A wieczorem w sumie to samo, bo mm z kaszką, tylko więcej - bo ok. 300ml (ale już nic nie je i nie pije do rana) butelką - bo się ładnie wycisza przed spaniem jak ma przez smoczek:tak: I w sumie to są jego jedyne 2 mleczne posiłki w ciągu dnia.

reklama
Doris Mati je rano około 7 mleko mm z dodatkiem kaszki manny lub innej na śniadanie ok. 200-210m
około 11 je mleko z dodatkiem kaszki waniliowej ok. 150-170ml (jeszcze niestety :baffled:)
około 16 je zupe cięzko określic ilość plus słoiczek owocków na deser
około 18:30 je jogurt Bobovity lub Nestle różne smaki lub Serduszko biszkoptowe
o 21 pije mleko mm z dodatkiem kaszki manny ok. 200ml ostatnio pije mniej bo 160-170ml

Doris
u nas było tak do tej pory:
5-6 150ml mm + kaszka butlą
8-9 albo jajecznica z chlebkiem albo 150ml kaszy na gęsto na mm z owocami łyżeczką
11-12 zupa 150-200ml
14-15 2-gie danie kasza+mięsko+warzywka
tu jakiś owoc
19-20 kasza na mm ok 180ml albo butlą albo na gęsto łyzeczką

a teraz to je jak chce, a ostatnio nie chce, jedyne pewniaki to posiłki mleczne i owoce, z obiadami mamy przeprawy...

U nas tak:
po przebudzeniu ok 7.00 mleko na 210 ml wody
drugie śniadanko ok 9 - jajecznica z chlebkiem albo kaszka holle na mleku. Czasem jogurt nat z owocami
południe - zupka (nie wiem ile... chyba niedużo)
ok 15 drugie danie - mięsko z zupki, warzywka, kasza itp
17-18 podwieczorek - owoce same albo z kaszką jesli rano nie jadła
19.30 mleko na 210 ml wody

w ciągu dnia je więcej owoców na spacerze, chyba za dużo ale ostatno soacer bez jabłka kończy się histerią:zawstydzona/y: Zdarza nam się raz w tygodniu biszkopcik. Poza tym na spacerku jeszcze chrupki kukurydziane albo wafle.

Olga, u nas jeszcze długo będzie mm- do 2-3 r.ż. Jest po prostu o wiele bardziej wartościowe, mi pediatra mowił, że w ogóle krowie mleko nie jest tak naprawdę dobre dla człowieka, już lepiej kozie dawać, ale np. Miesio koziego nie lubi. A mam możliwość zdobycia mleka prosto od kozy, świeżutkiego...

dokładnie!!!
u mnie tylko ten problem, że ja uwielbiam mleko zwł do kawy (bez tego ani rusz), ale po urodzeniu Emilki przez dobre 4 miesiące chorowałam po mleku...

co do jedzenia to u nas:

8 kaszka
10 kanapeczka z wędliną/serkiem/parówka/owoc/jogurt (albo/albo;-))
12-13 zupka (czyt jakieś 5 łyżeczek:baffled:)
15 drugie danie (mięsko, rybka, ziemniaczek, warzywo)
18 przekąska (owoc/jogurt/kanapeczka to czego nie jadła na drugie śniadanie)
20 kaszka

i duuuuużo pije (woda mineralna, herbatka dzieciowa, raz na tydzień soczek)

a orientujecie się jaki ser żółty podawac najlepiej? Bo chyba nie pakowaną goudę, w tym jest sama chemia...
i od razu zapytam jakie masło jest najlepsze,bo nie mam bladego pojęcia.

ja zawsze kupuje te drozsze gdzie jest minimum 82% tłuszczu - żadnych miksów :) lubimy masło końskie :-D mam nadzieje że z krowy jednak i góralskie hajnówka :)

a serek hmm my i tak mało dajemy wiec daje taki jaki mam ;-)

reklama
u nas:
masło - też takie 82% wzwyż
ser żółty - b.rzadko i mało dajemy, a zawsze kupujemy kawałek z całości - tj. nie paczkowany w folii, tylko odcinany z całego krążka; różnica w smaku ogromna;

a czy Wasze dzieci jedzą jajecznicę? czy to z żółtek, czy z całych jaj? Leo weźmie tylko pierwszy kęs, z rozpędu - następne nie przejdą bo kiwa NIE i ucieka... i tak już od wielu miesięcy; za to mięsożerny jest okropnie! i w ogóle, wcina za dwóch...

Do góry