Alergia pokarmowa jest jedną z niepożądanych reakcji pokarmowych. Niepożądana reakcja pokarmowa jest to zburzenie chorobowe występujące po spożyciu danego pokarmu. W przypadku stwierdzonego działania toksycznego pokarmu mówimy o zatruciu pokarmowym i reakcji toksycznej , której przebieg jest możliwy do przewidzenia w zależności od toksyczności i ilości spożytego pokarmu. Natomiast w przypadku alergii pokarmowej mamy do czynienia z objawami nie wynikającymi z właściwości spożytego pokarmu, lecz ze zmienionym sposobem reagowania organizmu. W alergii pokarmowej zasadniczą rolę odgrywają swoiste przeciwciała, których działanie zaznacza się po spożyciu pokarmu, a eliminacja tego pokarmu powoduje ustąpienie objawów chorobowych.
Alergia pokarmowa jest uznawana za pierwszy sygnał mówiący o predyspozycjach dziecka do rozwinięcia w wieku późniejszym choroby atopowej. Stwierdzono częstość występowania alergii pokarmowej u dzieci na 5-8 % . Duży jest też związek z alergiami wieku późniejszego : alergią dróg oddechowych w 17%, z astmą oskrzelową nawet do 27%, oraz w 30% z atopowym zapaleniem skóry. Notowany stały wzrost ujawniania się alergii pokarmowych dotyczy szczególnie populacji wieku rozwojowego, ze wskazaniem na okres niemowlęcy. Przekrój składników alergizujących jest zmienny w odniesieniu do lokalizacji geograficznej oraz nawyków żywieniowych ( Japonia - ryby, Włochy - pomidory, USA- orzeszki ziemne).
W Polsce głównym czynnikiem wywołującym nadwrażliwość jest mleko krowie. Częstość alergii na białka mleka krowiego określa się na 2-7 % dzieci w przedziale wiekowym do 3 roku życia, a w odniesieniu do całego wieku rozwojowego 2,2%. Spośród innych składników pokarmowych najczęściej wywołujących alergię są: ryby, owoce cytrusowe, produkty zbożowe, jaja, pomidory, orzeszki ziemne, wołowina. Częstość występowania alergii maleje z wiekiem. Niewłaściwe postępowanie i leczenie czyni alergię pokarmową punktem wyjścia do rozwinięcia się polialergii pokarmowej, czyli "uwrażliwiania się" na kolejne pokarmy.
<<początek
DLACZEGO DOCHODZI DO ALERGII POKARMOWEJ? Rozwój alergii pokarmowej oraz innych chorób alergicznych jest wynikiem niekorzystnego współdziałania czynników genetycznych i środowiskowych.
Niedojrzałość układu pokarmowego. Ujawnianie się alergii pokarmowej w wieku dziecięcym jest związane z niedojrzałością układu pokarmowego wynikającą z przepuszczalności ściany jelita dla alergenów. Ważną rolę w ochronie przed nadmierną penetracją antygenów przez przewód pokarmowy spełniają przeciwciała IgA.
Niedobór przeciwciał. W okresie niemowlęcym mówimy o fizjologicznym niedoborze przeciwciał IgA. Niedobór ten może skompensować jedynie pokarm kobiecy, który jest wyjątkowo bogaty w IgA. Niemowlęcy układ odpornościowy ulega immunologicznemu dojrzewaniu stąd niedoskonałość mechanizmów obronnych predysponująca do przenikania antygenów i wywoływania reakcji alergicznej.
Wady rozwojowe i infekcje jelitowe. Inne czynniki, które mogą wpłynąć na zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej to defekty metaboliczne dotyczące enzymów trawiennych, infekcje jelitowe, pewne wady rozwojowe.
Szczepienia ochronne. Stwierdzono również możliwość wystąpienia alergii po szczepieniach ochronnych. Spadek odporności po szczepieniach zwiększa podatność na zakażenia przewodu pokarmowego. Spośród szczepień zwraca się głównie uwagę na doustne szczepienie przeciwko polio.
Ekspozycja na alergeny. Istotną grupą czynników sprzyjających rozwojowi alergii pokarmowej jest ekspozycja na alergeny pokarmowe. Istotne jest w jaki wieku dochodzi do zetknięcia się dziecka z określonym antygenem. Należy pamiętać, że kobieta ciężarna może uczulić swoje dziecko w łonie, tak jak matka karmiąca piersią, pokarmami które sama spożywa. Związane jest to z przenikaniem spożytych przez matkę składników przez łożysko, a potem do pokarmu kobiecego.
<<początek CZYM SĄ ALERGENY?
Alergeny pokarmowe są to związki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz dodawane barwniki, aromaty i substancje konserwujące, które są składnikami spożywanych przez człowieka pokarmów. Białko mleka krowiego jest głównym alergenem pokarmowym wieku rozwojowego. Jest to spowodowane wysoką alergennością białka mleka krowiego oraz dużą i częstą ekspozycją.
TABELA ALERGENÓW
rodzaj przykłady alergeny pochodzenie zwierzęcego białko mleka krowiego,
białko jaja kurzego,
ryby (dorsz),
kraby, krewetki,
mięso:
kury, wołowina, cielęcina alergeny pochodzenia roślinnego białko zbóż - gluteny
warzywa:
soja, groszek, orzeszki arachidowe, pomidor, papryka, seler, musztarda, chrzan,
owoce:
orzechy, owoce cytrusowe, banany, naturalne i syntetyczne substancje dodatkowe benzoesan ( E-210),
glutaminian sodu (E-621)
<< początek /
wybrane alergie pokarmowe>>
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej to kliknijcie w "wybrane alergie pokarmowe"