reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

moja też jak się obudzi- to rano pociągnie może dwa razy i nie chce jeść..
nie wiem już od czego to zależy ale czasem prześpi od 19- 3 a czasami tylko do 23.00 lub 3.00 albo 5.00, ostatnio znow dawałam mleczko w nocy bo zaczeła się przebudzać,więc nici z mojego planu,ale będę twardo probowała ;-)

reklama
jaką dajecie kaszkę manną??bo ja jeszcze nie dawalam a już od dłuższego czasu się zastanawiam??nie mogłam znaleźć w sklepie- Bobovity albo innej firmy??czy może kupić dowolną i zrobić?na mleku czy wodzie???

moja córcia już 3 dzień nie che jeść obiadków które jej robie:no: sama nie wiem co ją napadło:szok: z desperacji dzisiaj jej troszeczę posoliłam:zawstydzona/y: i zjadła wszystko ale mało chętnie raczej tak na siłe:zawstydzona/y:

Agutek, a jak długo się daje 2 łyżeczki? Też przez 2 miesiące?

W poradniku Nutricii, który dostała kilka dni temu napisane jest tak:

- etap I "ekspozycja na gluten" - dla dzieci karmionych piersią po 4 miesiącu życia, dla karmionych mlekiem modyfikowanym po 5 miesiącu życia. Proporcja wynosi 2-3g produktu glutenowego na 100ml posiłku

- etap II "zwiększenie ilości glutenu po 2 miesiącach ekspozycji" - dla dzieci karmionych piersią po 6 miesiącu, dla karmionych mlekiem modyfikowanym po 7 miesiącu życia koniecznie po 2 pełych miesiącach ekzpozycji- dawkę produktu glutenowego w przypadku gdy niemowlę karmione jest mlekiem modyfikowanym zwiększa się do 6g w propocji na 100ml produktu: zupki, obiadku, przecieru owocowego lub mleka. Niemowlętom karmionym piersią, jeśli prawdłowo został przeprowadzony pierwszy etap ekspozycji na gluten, można podawać zamiennie posiłki glutenowe i bezglutenowe (nie ma ograniczeń).

- etap III "gluten bez ograniczeń" - po 9 miesiącu zycia - po 9 miesiącu życia kiedy organizm dziecka nauczy się przyswajać gluten - ale zawsze koniecznie po pełnym, 2-miesięcznym okresie ekspozycji!- ilość produktów glutenowych w diecie można zwiększyć zgodnie z możliwościami i aptetytem dziecka. Zasada ta dotyczy zarówno maluszków karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym.

Czyli ja to rozumiem tak, że konieczne jest podawanie przez 2 miesiące tej minimalnej ekspozycyjnej dawki 2-3g glutenu na 100ml pokarmu. Potem maluszki na piersi mogą już dowolnie jeść glutenowe produktu bez ograniczeń. Te na mleku modyfikowanym przechodzą na dawką podwójną, ale tu nie mówi się już o konieczności podawania tej dawki przez 2 miesiące. Jednakże jeśli gluten wprowadziło się zgodnie z zaleceniami to ta dawka podwójna też wypada do podawania przez 2 miesiące (8 i 9 miesiąc życia). A jak skończą 9 miesiąc życia to już też dowolnie spożywają gluten.

Ja gluten wprowadziłam troszkę później, bo gdzieś jak mała miała 5 miesięcy i 2-3 tygodnie, czyli powinnam podawać ekspozycyjną dawkę do prawie 8 miesiąca życia - gdyby wziąć pod uwagę, że w szpitalu nie dostawała glutenu, więc była przerwa. A potem chyba już tylko miesiąc te 6g glutenu i potem już normalne spożywanie bez ograniczeń. Tak to rozumiem :sorry:

W poradniku jest jeszcze takie coś:

2-3g produktu glutenowego = 1 płaska łyżeczka kaszki pszennej z bananami Bobovita = 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki manny Bobovita

6g produktu glutenowego = 2-2.5 płaskiej łyżeczki kaszki pszennej z bananami Bobovita = 4-5 płaskich łyżeczek mlecznej kaszki manny Bobovita = 4-5 płaskich łyżeczek kaszki mleczno-pszennej wieloowocowej Bobovita

Czyli na 200 ml mleka (180 ml wody + 6 miarek mleka, to wychodzi 200 ml) powinnam dawać 4 łyżeczki tej manny? A ja daję jedną kopiastą, czyli ok. 2 płaskich. To źle??

Wg nich dawka glutenu powinna proporcjonalnie wzrastać, ale powiem szczerze, ze ja tego nie robię :no: Na 150ml mleka dawałam 1 łyżeczkę glutenu...teraz od poniedziałku dopiero daję prawie całą miarkę od mleka, a ona wychodzi coś prawie jak półtorej łyżeczki.

Witojcie...

Sluchajcie mamuski!mama pytanko-moze glupie,ale kazdy radzi co innego:
Otoz:

w styczniu bede sie musiala "odseparowac" od Hanulki na 2 tyg. i juz teraz chyba powinnam zaczac wprowadzac jej mleko modyf.(po kilku probach tego rodzaju mleka wybrala Bebiko)wybredna po tatusiu:) :) daje jej wiec to mleko (180ml-max wypija)ok.22ej ale juz chyba powinnam czesciej jej w ciagu dnia je podawac,(a tak mi milo jak mala ciagnie cyca!-boje sie ze juz niedlugo nie bede jej juz karmila piersia tylko butla,bleee,ale nie o tym...
napiszcie mi jak czesto dajecie maluchom mleko i co oprocz tego powinno dziecie zjadac w ciagu dnia?bo moje dziecko nie chce jesc zupek i dan miesnych, bezmiesnych tez nie, tylko jadlaby ciagle deserki owocowe(skubana). Czytalam, ze zageszczacie mleko kleikami i kaszkami-ile tego sypiecie ? bo ja juz glupieje i wydaje mi sie,ze cos zle robie!
caluski

reklama
Bogda, według mnie to powinnaś konsekwentnie próbować z zupkami, bo dziecko w tym wieku powinno już jeść mięso i warzywa, inaczej grozi mu anemia. Kaszki i kleiki nie są niezbędnie potrzebne do życia, ale jak chcesz to możesz zagęszczać - ja daję 2 miarki kleiku na 160 ml mleka.

Do góry