reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych marcowych pociech

Gdyby się pojawiło coś nowego z glutenem w dawce dopuszczalnej dla dzieci młodszych to ja bym podała wcześniej :tak: A tak to pewnie będziemy czekać dłużej...

W sobotę mam zamiar zakupić troszkę słoiczków z daniami mięsnymi :-)

A dziś próbujemy zupkę jarzynową Hippa :tak:
az mnie zaciekawilas, musze sie przyjrzec temu angielskiemu jedzonku:tak:
wiem, ze Hipp ma tutaj dwa rodzaje produktow z "pierwszego etapu" - od 4 miesiaca bez glutenu i od 6 miesiaca z glutenem, ale ile tego glutenu jest to nie wiem:no:

reklama
Gdyby się pojawiło coś nowego z glutenem w dawce dopuszczalnej dla dzieci młodszych to ja bym podała wcześniej :tak: A tak to pewnie będziemy czekać dłużej...

W sobotę mam zamiar zakupić troszkę słoiczków z daniami mięsnymi :-)

A dziś próbujemy zupkę jarzynową Hippa :tak:

Wystarczy samemu dodać do zupki łyżeczkę ugotowanej kaszy manny (jak to się odmienia? :baffled:) raz dziennie. Dlatego się zastanawiam czy nie spróbować w ten sposób podawać gluten wg tych najnowszych zaleceń. Muszę przedyskutować to z pediatrą.

Ja dzisiaj na obiad podaję przecier własnej roboty. Właśnie ugotowałam marchewkę z ziemniakami. Zobaczymy czy córci będzie smakować mamusiny obiadek :-p

Jeśli chcemy wprowadzić wg nowego schematu wcześniej gluten to tylko 2-3g na dzień i przed ukończeniem 6 miesiąca życia (dla dzieci butelkowych) lub 5 miesiąca życia (dla dzieci piersiowych), w innym przypadku trzeba czekać do skończenia 9 miesiąca (czyli idzie się wtedy starym schematem).
A ja mam nowy schemat i tam jest kaszka glutenowa dla dzieci butelkowych w 7 miesiącu.

Ja mam, że w 6 miesiącu już kleik glutenowy (natomiast w wielu źródłach w necie znalazłam, że można podawać kaszkę manną).

Ogólnie wychodzi, że w 6 miesiącu ma być już gluten.

To znalazłam u lutówek (fragment nowych wytycznych)

Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzaja, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowlat niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby trzewnej – celiakii. Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
  • od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
  • od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Że też akurat teraz eksperci musieli zmienić swoją koncepcję dotyczącą żywienia niemowląt :rofl2:

Nie widziałam u nas takiej.
Ja dzisiaj podałam kaszkę bananową (pierwszy raz podałam w gęstej formie i nie zaakceptowała, przeszłam na malinową w formie półpłynnej i teraz wróciłam do bananowej również w takiej formie) i wypiła 160ml.
Po południu może skuszę się na pierwszą zupkę jarzynową :rolleyes: Pomyślę jeszcze ;-)

A z tymi niekapkami to nie ma co na siłę walczyć z dzieciakami. Ja raz daję w niekapku, jak wypije to ok, ale częściej i tak podaję przez smoczek, bo tak jest szybciej :-p Myślę, że tak po ukończeniu 6 miesięcy trzeba będzie się za to wziąć tak poważniej ;-)

ja nawet o niekapku nie pomyślałam ale mój tobutelkowy maluch więc z piciem nie było problemu, z jedzeniem łyżeczką też nie..jedyny problem jaki mam to iości..wprowadzanie pokarmów to był koszmar dwie łyżeczki pysznego soczku???dlczego tak mało...:nerd:

reklama
Wystarczy samemu dodać do zupki łyżeczkę ugotowanej kaszy manny (jak to się odmienia? :baffled:) raz dziennie. Dlatego się zastanawiam czy nie spróbować w ten sposób podawać gluten wg tych najnowszych zaleceń. Muszę przedyskutować to z pediatrą.
Widzisz, jaka ja wygodnicka, tylko na gotowe czekam :rofl2: a to takie proste - dodać kaszy manny :-D Ja też wolałabym z pediatrą o tym pogadać :tak:

To znalazłam u lutówek (fragment nowych wytycznych)

Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzaja, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowlat niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby trzewnej – celiakii. Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
  • od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
  • od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Czyli Piotruś już powinien dostawać gluten :confused:

Do góry