reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

zadzwonie to sie dowiem :) na razie jeszcze tego nie ogarniam i nie wierze... chcialabym juz cos zobaczyc na usg ale musze czekac. a cierpliwosc mocna strona moja nir jest...

reklama
ja tez nie moge sie doczekac srody 25 lipca ... ja ciagle czytam czytam bo maz na to czasu nie ma a pozniej sie dziele wiedza :)

Witajcie Kobietki przedpołudniowo:-)

Monia Gratulacje:-)
Corozon ma racje, że 2w1 ja przytyłam 30kg brzuch na końcu miałam gigantyczny, nogi spuchnięte a jedyne rozstępy jakie mam to na piersiach (z rozmiaru B na DD) na początku z kremami eksperymentowałam ale na jeden uczulenie, drugi nie chciał się wchłaniać itp a Mama, która jest pielęgniarką powiedziała, że pacjentki sobie chwalą oliwkę zwykłą, dla mnie rewelacja, po kąpieli na mokrą skórę, nie trzeba wcierać, super nawilża i jeszcze kasa w porównaniu do kremów na rozstępy, śmieszna.
Jeśli chodzi o gina to moim zdaniem wystarczy poszukać, ja mieszkałam w wawie na mokotowie i tam faktycznie zapisy na pół roku do przodu ale na woli już znalazłam super ginka i na wizytę tydzień max dwa czekałam , potem firma za prywatną przychodnię płaciła więc już w ogóle bez problemu

Katicz pierwsze słyszę, żeby waga była wskazaniem do cesarki? Tutaj w ogóle nie ma z tym problemu bo mogę na życzenie, w każdym razie ja przy wzroście 162 skończyłam właśnie z 30kg na plusie a poród bez problemu przebiegł, mimo że Synek też nie okruszek bo prawie 4kg

Ewelinka nie wpychaj w siebie na siłę, organizm wie ile potrzebujesz, jak będziesz się zmuszać to skończy się tylko dodatkowymi kilogramami co nie będzie dobre ani dla Ciebie ani dla Maluszka, jeśli Cię nie odrzuca to spróbuj tylko jakieś warzywka i owoce zamist np chipsów, Królowa_Dramatu ma rację w żółtym serze więcej wapnia niż w białym i jogurtach, minus taki, że też więcej tłuszczu;-)
Mój jadłospis ostatnio to dziennie 2-3 bułki z białym serkiem ewentualnie topionym, 3 pomidory, 2 małe( jakieś 100ml) szklaneczki soku i jak mam ochotę to jakiś owoc, na obiady patrzeć nie mogę, plus że od słodkiego też mnie odrzuca i tak już drugi tydzień. Jeśli Twojego męża to przekona to powiedz, że mój jest lekarzem i się nie czepia;-)

Hej dziewczyny :happy:

Mnie chyba koszmary niiiigdy ni opuszczą, dziś mi sie śniło że poroniłam i dosłownie litry krwi ze mnie leciały z że tak to ujme "mięsem" ...:baffled: Czasami to aż strach iść spać...

Co do kremów, w poprzedniej ciąży dużo o tym czytałam i do 3go miesiąca powinno sie szczególnie uważać na to co sie stosuje, nawet te perfecta mama itd są od 3-4 miesiąca bo kiedyś patrzyłam w sklepie. Ja sobie kupiłam Johnson baby krem nawilżający dla niemowląt i smaruje sie nim zazwyczaj nogi po goleniu zeby nie były suche rzadko reszte bo ogólnie nie mam jakoś bardzo suchej skóry. No i też nie chce mi sie aż tak całej smarować. A co do Mustelli itd tych kremów po 100 zł, nie używałam nigdy ale czytałam że są dobre na rozstępy ale najlepiej zacząć sie smarować zanim brzuch urośnie a nie po.

Dzis przypomniało mi sie że mam wizyte juz w poniedziałek i usg, i tak szczerze to sie boje. Nie chce znowu mieć pustej ciąży. Nie nastawiam sie na nic ale sie obawiam troche, z jednej strony sobie tłumacze że no 2 raz taki pech to powinnam zacząć w totka grać a z drugiej to ja zawsze mam pecha wiec wszystko możliwe...

A co do moich mdłosci, jest ciut lepiej, najgorsze mam popołudniu. Ale już moge funkcjonować bo te pare dni wyjęte z życia... :baffled: A teraz biore sie za sprzątanie u mnie w domu po malowaniu... normalnie żyć nie umierać:-p

Corozon mi to akurat dobrze robi, ja max mogę przytyć 10kg bo inaczej deprecha murowana. W poprzedniej ciąży wszyscy powtrzali "nie martw się zgubisz na pewno" a prawda jest taka, że każdy inny, pół roku karmiłam i to co 2godziny a kilogramy nie spadały, u mnie tylko ćwiczenia pomagają a jak człowiek wiecznie nie dospany to mu nie biegi w głowie;-)

SZCZEBIOTKA chyba zle mnie zrozumialas jesli chodzi o moją cesarke. Nie rozpisywalam sie bo po co zawracac moim porodem glowe komus. Blad byl poloznych ktore nie byly ze mna podczas porodu byly dwa pokoje dalej i pily kawke i mialy gdzies ze jadre sie w nieboglosy skurcze mialam niby ze 30-40 a ja sie czulam jakbym skurcze miala co sekunde a na bol jestem silna nigdy nie narzekalam. Kolejna rzecz nie wpuscily meza balam sie ze cos bedzie nie tak i sie nie mylilam dobrze ze moj lekarz przyszedl i dal znieczulenie bo one nie chcialy nic dac. Ja przed ciaza maialm rozmiar 36 w biodrach 88 cm i w ciazy mialam podczas porodu biodra moze z 92 bardzo waskie urusl mi tylko ogromny brzuch. Dziecko bylo duze 4100 czyli ponad 4 kg i to wlasnie byly wskazania do cesarki. Juz na poczatku porodu pekla mi macica i wtedy szybko decyzja o cesarce gdyby polozne przy mnie byly i sluchaly ze nie bredze ze niesamowicie mnie boli brzuch to byloby bez komplikacji. Dziecko tracilo tetno juz przed porodem mialam zielonokrwiste wody ja tez tracilam przytomnosc. Rozwarcie mialam tylko 3 cm i po kroplowce nic tez sie nie ruszalo a moje dziecko mialo duza główke i nie chcialo wyjsc wiec ich zasr***m obowiazkiem jest chyba pomoc kobiecie rodzacej. Na stole jak wyjeli mi dziecko mnie operowali 3 godziny bo sie wykrwawialam stracilam przytomnosc dostalam potem znieczulenie calkowite i pamietam tylko jak sie budzilam juz na sali poporodowej. Jeszcze podczas operacji pamietam tylko mojego lekarza jak caly czas bluznil a ja dostalam drgawek. Czy tak ma wygladac normalny poród??? nigdy nie chcialam cesarki bo moja mama je miala a przy 2 ciazy dziecko jej zmarlo na stole a po porodach umarla w wieku 40 lat. Lecz po tym jaki ja mialam porod nie widze innej opcji niz cesarka tym bardziej ze po 1 cesarce jest prawo domagac sie cesarki tylko ze zalezy jaki szpital i gdzie bo u nas jak w lape nie dasz to wyladujesz na tamtym swiecie.

Po porodzie 24 godziny nawet glowy nie moglam podniesc mialam zabronione 0 picia 0 jedzenia kolowalo mi sie w glowie. Po 24 godzinach nie chodzilam a jak wstalam to odrazu usiadlam i sie polozylam nawet dzieckiem sie zajac nie moglam maz nocowal z nami i caly dzien zajmowal sie i dzieckiem i mna. Bardzo mu za to dziekuje i podziwiam. Jak sie obudzilam to widzialam meza tate mojego tesciowa jak tylko plakali a ja sie pytalam co z dzieckiem balam sie ze to znim cos nie tak na szczescie on byl zdrowy. Teraz mam dla kogo zyc i chce zyc tez dla drugiego dziecka dlatego chce cesarke planowana bo wiem ze dziecka nie urodze a boje sie ze teraz krwawienia nie powstrzymaja

Ostatnia edycja:
teraz tez max bede sie starala przytyc tak 10 kilo bo potem zamierzam zrzucic nie planujemy wiecej dzidzi. Tylko problem w tym ze rzeczywiscie ze jak caly dom na glowie to nie ma i checi na cwiczenia i sil. Pamietam ze po porodzie jak fizycznie doszlam do siebie to z mezem bylismy tak zmeczeni opieka nad dzieckiem ze nawet na seks nie mielismy ochoty no moze ta ochota i byla ale sil brak:-DJa do niego moze wskoczysz ja poleze a on a moze ty a ja poleze i konczylo sie zawsze chrapaniem hehe

Monia gratuluję.
Jula super wieści gratuluję.
Masz na wydruku napisane który to tydzień i ile zarodek ma?

Odnośnie kremów na rozstępy, to ja nie wierzę w ich działanie.
Całą ciążę smarowałam zwykłą oliwką i ani jednen mi się nie zrobił.
Co do lekarzy, to ciężko się u Nas dostać na nfz do dobrego lekarza, teraz poszłam do na fundusz ale nie wiem czy to dobra lekarka, mało opinii o niej. Tym bardziej że nie ma jej w naszym szpitalu na oddziale. A tu jest tak, że jak trafisz do szpitala i Twój lekarz tam nie przyjmuje to mają Cię daleko w d **** i nikt się Tobą nie interesuje. Zastanawiam się czy nie wrócić się do tego co prowadził mi wcześniejszą ciążę. Fakt prywatnie, za wszystko trzeba płacić ale przecież warto :-)
Jeśli chodzi o zrzucanie wagi, to z tym problemów nie miałam - stres, karmienie i w dwa miesiące już nie było tego co przybyło. Fakt przytyłam książkowo ale byłam aktywna w ciąży, mimo problemów starałam się wszędzie chodzić, jeździłam na rowerze ale stacjonarnym (zwykły niewskazany był dla mnie). Żałuje że na basen nie chodziłam ale może teraz zacznę. Dla mojego kregosłupa to jedyne lekarstwo.
A jeśli chodzi o pracę to pracuję w biurze, 8 h przed kompem więc co chwilę przerwy muszę robić.

Ostatnia edycja:
reklama
Kania ja nawet na aqua aorobik a w 35tygododniu jeszcze na święta w Polsce więc 2tygodnie na nogach non stop prawie bo Rodzinę mamy w Poznaniu i Wawie, w 41tygodniu na wycieczki piesze itp więc wierz mi, że ja do góry brzuchem nie leżałam, w chacie mi się krawężniki i żyrandole nawet błyszczały. Mąż mówił, że patrząc potem się na inne ciążarówki wkurza, bo mieliśmy np taką znajomą co prania nawet robić "nie mogła" a ja samochód szorowałam 2dni przed porodem, żeby w Końcu ten uprciuch wyszedł:-D

Katicz dzięki za sprostowanie, właśnie dlatego się zdziwiłam bo z posta wynikało, że to waga była wskazaniem.
Poród, masakra jakaś, ja bym te baby chyba zaskarżyła, nie mieści mi się to w głowie i powiem, że jak czytam coś takiego to już mnie nawet nie mierzi brak badań ginekologicznych w trakcie ciąży

Do góry