reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

a ja to raczej kwietnioweczka :-) nie bede sie z Wami scigac ;-)

jakas takas zmeczona jestem i spiaca strasznie. bylam dzisiaj u dermatologa z moimi pobasenowymi plamami :zawstydzona/y: no i grzybek na pachwinach (dostalam roztwor jodu) i na plecach zlapalm lupierz pstry (leczenie po porodzie) :-( troszke sie zdolowalam, bo uwielbiam plywac i swego czasu robilam to codziennie :laugh2: wszystko sie zmienilo, gdy spotkalam ponad 80-letniego dziadka z grzybica na nogach az po kolana :wściekła/y: jak go z mezem zobaczylismy to spierniczalismy do domu, az sie za nami kurzylo :tak: a w domu sie tak szorowalismy jak nigdy wczesniej :rofl2: raz tez trafilam na dzieciaki ze szkoly, na drugi dzien mialam cale usta w opryszczkach :zawstydzona/y: mialam ich 4, wygladalam jak Angelina Jolie ;-)

nie mam dzisiaj weny Wam odpisywac, ide spac! milej nocki marcoweczki :laugh2:

reklama
Szczebiotko, ja karmilam wylacznie piersia, mleka nie brakowalo, ale maly mial problemy ze ssaniem (krotkie wedzidelko jezyczka). No i ulewal... Rosl w niesamowitym tempie, ale prozno bylo dopatrzec sie jakiegokolwiek faldka tluszczyku na jego malym cialku. Mama powiedziala mi, ze od 2 mie zycia tez zageszczala mi mleczko. Wiec olalam zrzedzenia pediatry i jak mial 2,5 mies zaczelam zageszczac wieczorne mleczko (odciagane) kleikiem bezglutenowym. Widac bylo, jak to dziecko czeka na ten wieczorny posilek - bez tego odmiawial spania! Oluszek byl szczuplym niemowlakiem, pewnie z powodu nieprzecietnego wzrostu, trudno mi sobie wyobrazic, jakby bylo bez tego kleiku... Zalecenia zaleceniami, ale zdrowy rozsadek tez jest potrzebny;-)Plan niezly, my tez mielismy kilka fajnych imprez w zeszlym roku, kiedy urodzil sie malutki. Pierwsze wesele zaliczylismy jak mial 3 tygodnie:-)

Deizzi, znam takie zwiazki. Chore uklady, ale kobiety w nich tkwia. I co tu zrobic...

Kiniusia, dobrze, ze zalatwione:tak:

Daga, czasami tak bywa, ze nie ma sie przy sobie tych, ktorych kochamy:-( Pewnie to bylo jakies uczulenie, wazne, ze zeszlo wreszcie i nie swedzi

Zabka, dostalas jakies zalecenia dietetyczne?

Kinajaka, poczytamy

EDIT: no to troche Qpa - trzeba obliczyc, kiedy dziecko powinno sie urodzic, zeby sie zalapac na dluzszy urlop macierzynski... Troche szkoda, zeby sie dzieciaki pospieszyly o dzien czy dwa

Ostatnia edycja:
hej

czytam i czytam i nie moge nic napisac
Non stop cos mam w planach
Niedawno wrocilismy z przedszkola ze swieta Marcina.
Dziewczyny czy wy tez czujecie ciezar w podbrzuszu:confused:
Ja jad lugo stoje, badz cos robie to zaraz czuje ciezar i najchetniej bym sie polozyla:zawstydzona/y:

A można zrobić z tym urlopem macierzyńskim tak, że zaraz po urodzeniu wzięłabym zaległy urlop za rok 2012 i przysługujący na 2013 a dopiero jak wykorzystam te wszystkie dni to przejść na 20 tyg macierzyńskiego i później na ten przedłużony ?
Tylko w taki sposób mogłabym (i nie tylko ja) skorzystać z tej propozycji szanownego premiera który raczy wprowadzić zmiany akurat (dopiero) we wrześniu ....

W ogóle to dla mnie jakiś żart, skoro wprowadza zmiany w nowym roku powinno to objąć każdą mamę która urodzi w 2013 r - przecież prawo nie może działać wstecz.

Ostatnia edycja:
Królowa - wg kalkulatora który znalazłam w internecie, wychodzi mi że jeśli urodzę 19.03 to 20 tyg urlopu macierzyńskiego skończę 5.08 ... coś źle liczy czy dlaczego mówisz że nie rodzimy wcześniej niż 1.03 ? :)

czytałyście to?
Premier: propozycje rządu - najbardziej rozbudowany program opieki nad rodziną - Finanse - WP.PL

trochę niesprawiedliwe, ze część z nas się nie załapie, żeby było wporządku to powinno dotyczyć wszystkich dzieci urodzonych w 2013 roku

No trochę niesprawiedliwe. Obliczyłam, że jeśli urodzę w terminie czyli 15 marca to 20 tyg + 4 tyg dodatkowe urlopu będę kończyła 30 sierpnia. Czyli załapią się te mamy, które urodzą 17 marca i później . A na 14 dni przed porodem trzeba zadeklarować, który urlop chcemy. Bez sensu bo skąd mam wiedzieć kiedy urodzę i czy się załapię :p

reklama
No trochę niesprawiedliwe. Obliczyłam, że jeśli urodzę w terminie czyli 15 marca to 20 tyg + 4 tyg dodatkowe urlopu będę kończyła 30 sierpnia. Czyli załapią się te mamy, które urodzą 17 marca i później . A na 14 dni przed porodem trzeba zadeklarować, który urlop chcemy. Bez sensu bo skąd mam wiedzieć kiedy urodzę i czy się załapię :p

jeśli nie zadeklarujesz to pierwsze pół roku jest 100 % płatne a drugie pół roku 60 %, jak zadeklarujesz to cały rok 80 %

Do góry