reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

No trochę niesprawiedliwe. Obliczyłam, że jeśli urodzę w terminie czyli 15 marca to 20 tyg + 4 tyg dodatkowe urlopu będę kończyła 30 sierpnia. Czyli załapią się te mamy, które urodzą 17 marca i później . A na 14 dni przed porodem trzeba zadeklarować, który urlop chcemy. Bez sensu bo skąd mam wiedzieć kiedy urodzę i czy się załapię :p

to póki jest jeszcze czas zbierzmy się napiszmy jakąś petycję czy coś zeby było dla wszystkich dzieci urodzonych w 2013 roku

reklama
Królowa teraz jest 20 tyg + 4 tygodnie dodatkowego. O ile się orientuję :) czyli 24 tygodnie na dzień dzisiejszy.

Kinajaka ale ja bym chciała cały rok 80 % i co wtedy? :p

Ostatnia edycja:
03.2013 macierzyński masz pół roku - 20 tyg. + 6 tyg. o ile zgłosisz taką chęć, rozumiem że nawet gdy będziesz w 26 tyg. macierzyńskiego to możesz przedłużyć o kolejne 26 tyg.

Dzięki, ale te 6 tyg to co to za tygodnie ? Właśnie zaległy i obecny urlop wypoczynkowy czy jak...
jeśli to głupie pytanie to przepraszam ale nie znam się na tym :p

;-)

A można zrobić z tym urlopem macierzyńskim tak, że zaraz po urodzeniu wzięłabym zaległy urlop za rok 2012 i przysługujący na 2013 a dopiero jak wykorzystam te wszystkie dni to przejść na 20 tyg macierzyńskiego i później na ten przedłużony ?
Tylko w taki sposób mogłabym (i nie tylko ja) skorzystać z tej propozycji szanownego premiera który raczy wprowadzić zmiany akurat (dopiero) we wrześniu ....

W ogóle to dla mnie jakiś żart, skoro wprowadza zmiany w nowym roku powinno to objąć każdą mamę która urodzi w 2013 r - przecież prawo nie może działać wstecz.

właśnie nie mozna tak najpierw trzeba macierzyński a dopiero potem można wypoczynkowy

reklama
zabka to jak by co bede mogla Cie jeszcze pomeczyc pytaniami? bo moj gin pewnie tez bedzie kazal mi sie tam zgłosic. a birokracja na kopernika mnie przeraża (i kolejki) :) a co do wyniku to mialam po 1h 7,91 ale to bylo przy obciazeniu 50mg, tutaj normy sa troche inne
daga90 szkoda ze szkole masz bez męża. fajnie to razem przechodzic, ale jak sie nie da to sie nie da

co do tego macierzyńskiego to niestety, zawsze jest tak ze nowe przepisy musza obowiazywac od jakiejs konkretnej daty. gdyby bylo od 1 stycznia tez grudniowe mamy by sie żaliły ze one sie nie załapią. life is brutal ;)

Do góry