reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

Asinka, gratuluję udanej wizyty :)
Madzia, współczuję bezsenności. No i faktycznie, powiedz tacie. Nieważne czy dobry z niego dziadek czy nie, ulży ci. Ja się tak wtedy stresowałam jak to powiedzieć mojemu ojcu, a teraz nie wyobrażam sobie żeby nie wiedział. Zerwij ten plaster i będzie po bólu :biggrin2:
A co do genetycznego to ja tam się nie znam jak to wygląda gdzie indziej, jakie są zwyczaje i w ogóle jestem zielona w temacie. Ale skoro gin doradziła żeby zrobić to zrobiłam i nie żałuję, mimo że mnie to kosztowało. Jestem spokojniejsza bo było to badanie zrobione bardzo dokładnie, wszystko mam opisane i nie martwię się już tak czy młody dobrze się rozwija czy nie :)
Kurczę ale tu przed chwilą wichura przeszła :eek: w pewnym momencie ciemno się zrobiło jak w nocy. I całe moje pranie na balkonie mi zmoczyło no. Ech.
I normalnie czekam na ten przypływ energii co tak o nim ciągle się rozpisują że przychodzi w drugim trymestrze, bo sił nie mam wcale. W sumie nic takiego nie robię, śpię tyle godzin, a wstanę i po godzinie jestem wykończona. No i mimo tego ciągłego chudnięcia dopiero jak musiałam drugą parę spodni odstawić bo były za ciasne zorientowałam się że brzuch mi jednak trochę urósł... A ja zawsze miałam lekko odstający, więc nie zwróciłam wcześniej na to uwagi. Hmm. Coś czuję że chyba dopiero jak będę miała wielkiego arbuza zamiast brzucha i będę wyglądać jak wieloryb uwierzę że to się dzieje naprawdę ;)

reklama
Ulkan i Patrycja odnoszę wrażenie, że mylicie pojęcie USG genetyczne z USG 3d/4d? A przecież genetyczne można wykonać normalnie w 2d i ja takie będę miała.

Witam środowo
Mąż mnie spytał wczoraj czy planuje coś na week-edn a ja mu na to, że wszystkie moje plany kończą się póki co na piątku, trochę to żart a z drugiej strony nic innego teraz nie wydaje mi się istotne, jak będę więdziała, że Kruszynka ma się dobrze wrócę na ziemie
Co do planowanie płci, ja trochę na ten temat czytałam ale doszłam do wniosku, że jest mi naprawdę obojętnie. Ja należe do tych szczęściar, które cykle mają bardzo regularne ale z drugiej strony odmiawiać sobie przyjemności obcowania z mężem w niektóre dni jakoś do mnie nie przemawiał, no i czytałam że dziewczynkę łatwiej jak się nie ma orgazmu co mnie jakoś nie przekonało do pomysłu;-) Może jak teraz będzie chłopak to trzecie spróbujemy dziewczynkę:-) a jak przeczucie się sprawdzi i Kruszynka jest dziewczynką to 3 też się nie będę głowiła.

Jeśli chodzi o badanie gentyczne ja też nie jestem pewna czy w Polsce bym poszła, jak dobry ginekolog to sprawdzi i tak czy wszystkie narządy na swoim miejscu i przezierność karkową, ja byłam w Polsce w 36tyg i też mi babeczka sprawdzała narządy Synka mimo, że byłam i po gentycznym i połówkowym (tutaj na połówkowym szczegółowo sprawdzane jest jak rozwijają się narządy wewnętrzne.
Natomiast jeśli chodzi o szczegółowe badanie np pod kątem zespołu downa, oprócz usg jeszcze krew badanie PAPPA to się zwie chyba, (i chyba większość dziewczyn, które piszą o badaniu gentyczznym to mają na myśli) to zależy czy to coś zmieni, tutaj jeśli dalesze badania potwierdzą najgorsze, jest nawet możliwość dokonania aborcji ale np znam dziewczynę, której na tych pierwszych testach wyszło 1:12, że urodzi dziecko z zespołem downa ("bezpieczne" normy są powyżej 1:350) ale ona nie zgodziła się na dalsze badania bo stwierdziła, że dla niej to i tak nic nie zmieni a amniopunkcja daje ryzyko, małe co prawda bo 1%, poronienia. W każdym razie ma zdrową córeczkę

Tutaj też sprawdzają rozwój narządów wewnętrznych na genetycznym, czy połówkowym, bynajmniej ja miałam sprawdzane w pierwszej ciąży wszystko. USG genetyczne w pierwszej ciąży trwało ponad 40 minut lekarz wszystko dokładnie sprawdzał.
Każda zrobi to co uważa za stosowne.
Ja za zwykłą wizytę z USG kontrolnym takim krótkim 10 min płacę 100, za genetyczne zapłacę 150 zł.

wpadam tylko donieść, że na wizycie wszystko ok, dzidzioł się ruszał, chociaż doktorek mi nie pokazał... duże dziecie, bo już ponad 6 cm i już o 2 dni większe niż z OM - na 12t6d wyszło.... czyli nie dziwne, ze tak mi daje popalić, oczywiście przed wyjściem rano polowe sniadania zwróciłam....

lecę robić obiadek bo chrzestni Adama się zapowiedzieli na wieczór ;) wpadnę później i pozdrawiam wszystkie brzuchatki!!!!

A.

hej dziewczyny. ja tylko tak na chwilke bo strasznie zle sie czuje od wczoraj :( ciagle wymiotuje i nic nie jem bo nawet jak zjadlam sucharka i popilam przegotowana woda to polecialam do lazienki zanim mi doszlo do zoladka. ktoras z was pisala ze tableki z imbirem pomagaja jak sie one nazywaja? dzwonilam do mojej pani doktor i powiedziala zebym sie zglosila do szpitala na kroplowke ale troche boje sie ze mnie zostawia a jutro musze byc w domu bo przychodza mi okna mierzyc a meza nie ma :( dzis narazie jeszcze nie wymiotowalam ale nic nie moge zjesc wiec jak mi sie nie poprawi to trudno bede musiala isc do tego szpitala :( jak sie troche lepiej poczuje to was poczytam bo narazie to nie jestem w stanie

Agula śuper wieści, gratuluję :-)
Daga współczuję tych dolegliwości, ale może jak masz blisko szpital to podejdź. Nie musisz się zgadzać na zostanie, podepną Ci kroplówkę, zejdzie i wypuszczą Cię do domu.
Co do usg uważam że każda z Nas jest na tyle dorosła, że decyduje o tym sama.
Z Oliwią nie miałam robionego żadnego tzw "genetycznego", po prostu mój lekarz robi mi na każdej wizycie usg a pamiętam że kończąc trzeci miesiąc trwało to o wiele dłużej i sprawdzał dokładnie co i jak i z wtedy mam konkretne usg z wszelakimi pomiarami. Tak samo połówkowe usg trwało dłużej i było dokładniejsze. Teraz chodzę do tego samego lekarza więc na pewno tak samo się zachowa i posprawdza, zwłaszcza że u siebie ma swietny sprzęt i się na tym zna. Zresztą dopytam co i jak, bo przecież w łeb mi za to nie da :-) W końcu co miesiąc płacę mu za wizytę więc chyba mi się należy :-)

Kiniusia - tyle, że mój ginekolog mianem genetycznego nazywa własnie zdjęcie 3D. Natomiast samo badanie to test Paap-a i ten robi normalnie na zwykłym usg;)

Kiniusia ja się z Tobą całkowicie zgadzam, po pierwsze bardzo indywidualna sprawa, po drugie jak bym nie była 100% usatysfakcjonowana po zwykłym badaniu to jak najbardziej robiła bym gentyczne i nie zwracała uwagę na dodatkowe koszty.

Agula super! Gratulacje małego wielkiego człowieczka:-)

Daga współczuje serdecznie, mam nadzieję, że to tylko chwilowy spadek formy i jednak kroplówka nie będzie potrzebna

reklama
Do góry