reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marzec 2013

AGula moja właśnie po Hexie tak ma, ale wcześniej nie miała.
A kaszkę jaką mu dajesz? Na noc, czy przed wieczornym cycaniem?
Anka fajnie, że Laura wraca, pewnie się stęskniłaś bardzo :-) Braciszek pewnie za siostrą też :-)
Ewelinka to może ten płacz z czegoś innego?

Jestem jakaś dobita całym tygodniem, myślałam że wyjdę dziś z kumpelą na lody choćby, ale dzwoniła że tato jej w szpitalu i nie wie czy da radę. Ale wstępnie na szmatki jesteśmy jutro umówione :-) Dziś Oliwia wróciła z listą rzeczy do kupienia do przedszkola, więc popołudnie spędziłyśmy na zakupach papierniczych. Ostatni dzień w żłobku dziś spędziła. Z paniami się pożegnała, czekoladki im wręczyła coby im osłodzić dni :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Agula bo Twoje pociechy sprawdzaly i teraz Jasio sprawdza czy ty w domciu jestes. Chwilke sie poprzytulacja robi sie cieplutko i zasypiaja ;) A widzisz Ethan w dzien je jak dziki, sloiki deserku czy obiadku pochlania cale, jogurt rowniez caly kubeczek wiec dlatego spi a jak jasio malo zje za dnia to noca nadrabia:tak:
Zuzkon wiec wszytsko od nowa. Zacznij od marcheweczki i dodawaj powolutku kolejne warzywko...
Kania ja dzis jakas zmeczona jestem wiec zrzucam to na pogode. Niekorzystny biometr;-)

W domu cichutko. Jak Laura wroci znow bedzie wesolo i glosno :)
Przed chwila rozmawialam z nia przez skypa
Zazyczyla sobie prezent z okazji powrotu do domu:-D
W Polsce zrobila troche zakupow, jak zaczela pokazywac to zapytalam ja czy zmiesci wszytsko do walizki:-D
Bagaznik duzy wiec w razie czego bedzie gdzie zapakowac:rofl2:

Witam Was wszystkie serdecznie. jestem tutaj nowa i mam nadzieję, że mnie przygarniecie:-D Bardzo spodobalo mi się Wasze forum. jedna wielka rodzinka:) Może napiszę o sobie kilka słów. Mam 23 lata na stale mieszkam w Nowym Jorku. 29 marca urodzilam swoje kochane słoneczko. Ma na imię Zuzia. Chciała bym się zapytać Was czy któreś z waszych szkrabów miało może uczulenie na kaszke ryżowa?? Dopiero od kilku dni zaczynam wprowadzać dla małej stałe pokarmy. Tutaj pediatra mowila żeby od 5 msc zaczać właśnie od kaszek i kleików, od 6msc owoce, warzywa i dopiero ok 7msc mięso.:szok: Widzę, ze w Polsce jest zupełnie inaczej. czytałasm troche waszych wpisów( przeczytac wszystkie jest chyba nie realne:-))i widze, że Wy już podajecie dla swoich maluchow nawet mięsko. A wracajac to uczulenia i kaszki ryzowej . podałam dla małej kilka ły żeczek kaszki ryżowej bananowej przez dwa dni i pojawily sie u niej na buźce i za uszkami i dekolcie malutkie krosteczki;/ poczekałam dwa dni i troche zniknely wiec kupilam malej druga kaszkę o smaku jabłka ale wydaje mi się, że znowu wysypka sie nasilila. Nie wiem przeraża mnie wprowadzanie tych pokarmów. Nie wiem czy bede potrafila wybadac na co mała jest uczulona:-( Nie chce żeby sie męczyła. a tutejsi lekarze mnie przerażają. u nich wszystko jest normalne i samo przejdzie;/ Sorki, że az tak bardzo sie rozpisałam mam jeszcze duuuzo innych pytań ale wszystkiego na raz sie nie da napisać. Pozdrawiam was serdecznie. ;-)

Ostatnia edycja:
Witaj na forum :)

Co do wprowadzania pokarmow stalych to jestem zdziwiona co ci lekarza tam wyprawiaja
Po pierwsze czy Zuzia jest na piersi czy karmisz butelka?

Wszytskie dziewczyny zaczynaly od marchewki a z tym uczuleniem to moze narazie nie podawaj kaszki
A byc moze to jest kaszka mleczno ryzowa i to mleko Zuzi nie odpowiada , uczula ja?

czesć emilka:) zgadzam się z ania. ja robiłam tak ze jeden sloiczek tydzien przerwy.a i tak ktorys sloiczek dał objawy pozniej i zaczynam zabawe od nowa..

anka to niestety marchewka znow..tylko najpierw cale uczulenie musi zejsc..:( wiec musze poczekac.

Wiecie że mój kuba jest chyba najlżejszy z naszych maluchów. czy jest maluch lżejszy niz 6600g???
pisałam Wam ostatnio ze z palcem juz dobrze. dupa.. wczoraj zmiana opatrunków i wszystko ok..dzis znów opuchlizna i stan zapalny..:(( reki to ja juz chyba nigdy nie wylecze...za tydzien wyniki cytologii:)a juz za 23 dni powrót na uczelnie. w sumie to sie ciesze:).
co do mojej "przyjaciólki" powiedziałam jej ze ma do mnei nie pisac. nie wiem czy kiedykolwiek sie jeszcze spotkamy bo stracilam do niej jaki kolwiek szacunek..dziś przejrzałam komode kuby( w sensie ubranek). w 3/4 ubranek 56 dalej są dobre. 62 dalej sa ciut sporawe:D a to w koncu 66 cm kuby juz jest:D
ma któras z was przepis jak zrobic marchewke dla Kuby?? w sensie jak ja zrobic by mu posmakowala

anka26,07 zuzia jest na mm. Karmilam ja piersia 3 miesiace, mialam malo pokarmu i przestawilam mala na Enfamil, w polsce chyba tez takie jest. Slyszalam, ze jedno z najlepszych i szczerze mowiac kazdemu polecam bo mala nigdy nie miala po nim zadnych problemow. i na szczescie nawet razu nie miala kolki. Kaszka napewno jest tylko ryzowa. I robie jej tak jak w przepisie enfamil rozrabiam z woda i dosypuje jedna lyzke kaszki. Wczoraj w koncu znalazlam zwykla kaszke bez smakowa. Moze ta sprobuje dac malej, ale to dopiero za tydzien bo teraz wprowadzam malej jabluszko. W Jak narazie odpukac nic zlego sie nie dzieje. Moze to te "owoce" w kaszce.W sumie moglam zaczac od marchewki.

Zuzkon podawalas malemu jeden sloiczek np. W poniedzialek i czekalas caly tydzien czy nic sie nie pojawi czy po prostu jedna rzecz podawalas raz dziennie przez tydzien?? Ile na poczatku podwalas nowego jedzenia? Ja malej dalam ok 5 lyzeczek jabluszka i pozniej przezywalam, ze moze za duzo;/ ile mniej wiecej dziecko powinno zjadac deserku np jabluszka czy pozniej innych potraw? Cale opakowanie? Sory moze niektorym wydadza sie to glupie pytania ale ja naprawde nie mam pojecia jak to powinno wygladac, jak i o ile zwiekszac porcje.

Moja Zuzu urodzila sie z waga 4,225kg i 53cm to tutaj wszyscy byli w szoku , ze takie duze dziecko tak szybko urodzilam( tutaj 3 kg to juz dduuze dziecko) wiec moje to chyba dla nich bylo gigant teraz mala wazy 7,2 kg to chyba w normie. A Twoj Kubus napewno drobniutki. Masz jeszcze lzej nosic, u mnie juz jest co potrzymac a moje plecy, kregoslup sa chyba na wykonczeniu

Znowu sie rozpisalam. Pozdrawiam :)

Zuzkon niestety moja Ninka waży najmniej - tydzień temu ważyła 6110g. Waga super piórkowa :p ale cm ma aż 70, jak nie więcej już. Współczuje przeżyć z ręką. Mam nadzieję, że szybko się zagoi. A marchewka robiłaś sama czy dawałaś ze słoiczka? Może pomieszaj minimalnie z jabłuszkiem. Ja tak robiłam Tymkowi, bo nie chciał jeść marchewki. A u nas w szafie zazwyczaj 68, zdażą się pojedyńcze 62, ale to zależy od firmy.
Emilka witaj na forum :-) gratulację córki :-) co do wprowadzania jedzenia, to może faktycznie na razie odstaw kaszkę, a spróbuj od marchewki czy jakichś warzyw. Moja córa też się taka duża urodziła - 4330g, 59 cm - a teraz taka chudzinka :p znaczy jak dla mnie wygląda normalnie :-)

asinka to moj jest ciut ciezszy tylko:)tyle ze my mamy 66cm:). wiesz dałam zarówno marchewke moja, sloiczkowa i marchewke z jablkiem moja...i pluł tym. ale może ja to zle robiłam gotowalam marchewke na samej czystej wodzie i potem blender..

emilka ja dawalam codziennie jeden sloiczek przez tydzien i potem przerwa.wtedy nie było zadnych efektów.aż do teraz...no nic tak bywa.po kilka łyżeczek marchewki.

reklama
Zuzkon bedzie dobrze a nie wiesz co podalas ze wysypalo? moze nie trzeba znow od poczatku tylko wystarczy wyeliminowac ten produkt ktory uczulil
Jak nie smakuje marchewka to podaj ziemniaczki a jak to bedzie smakowalo to wymieszaj z marchewka i moze tak przejdzie:tak: Moja kolezanka tak robila
Emilka jezeli podasz kaszke ryzowa bez dodatku to bedzie najlepsze co mozesz zrobic. Ja kupuje zwykla kaszke rozprowadzam w mleczku Ethana i dodaje owoce. I za kazdym razem mamy inna kaszke;-)
Do do podawania pierwszych ilosci posilku to dobrze zrobilas. Ja obecnie juz nie testuje tylko podaje caly sloiczek:-D Niestety moje dziecie to przodownik w jedzeniu. Ale on sie duzy urodzil 4560g i 56cm:tak:
Obecnie Ethan wazy 9300 wiec ja mam co dzwigac:-D
Co do ilosci zjadanych posilkow to sprawa indywidualna
Tu dzieci jedza przeroznie moj syn potrafi zjesc 220g obiadku ale sa i takie dzieci ktore jedza po 100g i to tez jest ok
Jak widzisz nie ma reguly Moj syn zjadal caly sloik gdzie inne dzieci mialy go na 3 razy
Jedne dzieci pija 100ml mleczka inne 200ml nie mozna porownywac:tak: moj potrafil wypic 320ml:-D
Wazne ze dziecko je i przybiera na wadze:tak:

Oj i weekend zaowiada sie deszczowo. Pogoda barowa
Maz dzis wyjezdza wiec planow brak ale i tak mam lenia wiec nie wiem czy gdzies sie wybiore no chyba ze na zakupy do Zara i H&M

Do góry