reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marzec 2013

reklama
betina niestety nie ma szans ze znajde..nie mam nikogo w tak bliskich relacjach i na kim mi zalezalo...a osoba która może byc wyjezdza na dwa dni przed chrztem
deizzi niestety ja tez ostatnio tak nie moglam nic zrobic kuba wymagal ciaglego zainteresowania. ja wtedy psychicznie nie wytrzymywalam. u mnie tez pobudki 2 lub 3 w nocy ostatnio..;/

Zabka mam ndzieje ze babcia zbierze sily i szybko dojedzie do siebie. Wiadomo ze wiek robi swoje ale jestem dobrej mysli i Wy tez musicie wiec nie ma sily zeby babcia nie wroicla biegusiem do zdrowka
Kania o negatywnym zaskoczeniu nawet nie mysl:-D Tylko pozytywy ;-)
Truskafffka ale mi narobilas smaka na zurek. Kurcze juz dawno nie robilam a ze mam zakwas to pewnie jutro bedzie na obiadek:rofl2:Nie wiem jak Mati ale moja Laura lubiala wstawac przy szufladach i je otiwerac i zamykac. Na szczescie nic nie wyciagala:-DLaura jak na dziewczynke tez duzo wazyla i byla duza. Raczkowac zaczela jak miala 7,5mc wiec zobaczymy jak to sie teraz potoczy

A moj synus juz spiac:eek:
No nic trzeba zrobic kapiel i do spania
Lezy sobie na macie i lapie sie palakow zeby sie podniesc a ze sporo wazy to mu sie palaki zalamuja:szok::-D:rofl2:

Bry wieczór.
Królowa Dramatu
alergen do dwóch tygodni w organizmie może być, nowość jak uczuliło odstawiałam na jakiś czas, miesiąc, dwa i znów próbowałam. Basieniak ma rację czytaj skład wszystkiego co kupujesz dziecku do jedzenia.
Truskaffka ooo widzę że z zupkami kombinujesz jak ja :-) Fakt czas na kawkę musi się znaleźć, przecież to taka mała przyjemność :-) A ile dawałaś tego nabiału Matiemu? Moja też na nabiał uczulona oraz barwniki, konserwanty, cytrusy, kakao i inne.
Deizzi to dobrze, ze wszystko wróciło do normy :-)
Betina może u Ciebie też synek skok przechodzi?
Żabka trzymam kciuki za babcię, jestem myślami z Tobą.
Anka Oliwka też tak wstawała, szuflady namiętnie otwierała więc zabezpieczyłam i dzięki Bogu że to zrobiłam bo by przez jedną miała rozwaloną głowę. Kanty stołu też zabezpieczyłam, które uchroniły jej główkę przed rozcięciem. Raczkować zaczęła koło 8 miesiąca a siedziała w 6 tym. Gabi rwie się do siadania ale jeszcze jej brakuje :-) Zresztą u Niej może być troszkę później wszystko, bo się wcześniej urodziła.

Dziewczyny już śpią, mąż wybył na kosza i piwo urodzinowe. Jeszcze przed wyjściem zdążył mi podnieść ciśnienie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ale to szczegół. Gabi zaszczepiona, krzyku troszkę było ale generalnie dzielna była. Waży 7120 g, wzrost 65 cm, jak na moje oko więcej bo w domu ją mierzyłam miała 68 dwa tyg temu. Po szczepieniu póki co odpukać nic się nie dzieje. Mało zjadła na noc więc szybko pobudka dziś będzie. Dostałyśmy skierowanie na morfologię i tsh. Bebilon zaakceptowała więc 2 możemy już jej podawać w razie potrzeb. Na te plamy na rączce co jej się zrobiły dostałyśmy maść Pimafucort, czy jakoś tak się to nazywa.

Ostatnia edycja:
Żabka sił dużo dla babci, trzymam kciuki żeby dzielnie walczyła
Anka hehe smacznego ;) Matikowi smakowało, aż dokładkę sobie wziął ;-)
no u nas Matik też kombinował, wszędzie próbował zaglądać i grzebać niestety :p -zwłaszcza w kuchni, stanęło na tym że "dałam" mu jedną szufladę w kuchni i jedną szafkę. Tam miał jakieś miseczki duperelki i się bawił, trzaskał..jak próbował zabierać się za inne szafki, szuflady to groźnego palucha widział i przestawał:-Dszybko przywyknął do zasad:-D i dobrze, bo miałam w dostępnych dla niego szafkach talerze i takie tam.. i nie musiałam tego ewakuować. Zobaczymy jak przy pannie będzie:eek:
Kania wiesz, już dokładnie nie pamiętam jak to u nas z tym nabiałem było, na pewno jak Matik zbuntował się na nutramigen, to żadnego mleka nie pił-nie chciał, więc zastępowałam nabiał jogurtami, serkami, serem żółtym. Z tego co pamiętam na początku próbowałam mu dawać coś tego typu codziennie, ale go wysypywało i problemy kupsztalowe były, więc mu rzadziej musiałam dawać. Potem znów próbowałam częściej.. wiesz metodą prób i błędów. Teraz jest już spoko, młody pije mleko, je nabiał normalnie i nic się nie dzieje. Poza danonkami, po których zawsze go baardziej wysypywało, więc po prostu ich nie je.

dziewczyny wy po 2 nocach pobudek niewyspane, aja juz tak pół roku :-D
i nic sie nie zapowiada, żeby miało byc lepiej :tak: chociaz już zakupiłam Bebiko 2 i 2R i czekam do września, żeby zacząć dawac chociaz w nocy.... 12go mamy szczepienie, więc mam nadzieje wszystko z lekarka ustalić....

liluu - dobrze, ze już się wzięłaś w garść - i że masz już Darię przy sobie ;)
kciukam, zeby się to wszystko wokół Ciebie poukładało.....
i ja tez bym przy tobie jak maluch wyglądała - ja mam 158 cm wzrostu ;)

Kania - no to już rozumiem przestawianie na MM - oby poszło sprawnie....
no to Oliwka sprawna bardzo była, a Gabi nadgoni, ale ten wczesniejszy poród na pewno miał znaczenie....
to co Ty Oliwce dajesz do jedzenia??? bo we wszystkim przecież konserwanty, barwniki itp....

basieniak - dzieci piersiowe generalnie mają tendencję do anemii, bo z życia płodowego zelazo kończy im sie własnie koło 6 miesięcy, w MM żelazo jest w składzie....

Królowa - no to miałas przejścia z Laurą!!!! mam nadzieję, ze to nie bedzie jakas powazna alergia!!!!
ojego Jaska tez wysypuje jak wypiję mleko albo jogurt, ale po reszcie nie... więc po prostu uwazam z tamtymi rzeczami....
dawaj znac co u Was!!!

co do mojego Adaska to idzie do zerówki, ale do szkoły, bo u nas wszystkie zerówki wyrzucili z przedszkoli, żeby robić miejsce dla 3latków... ale jest w klasie z kolega z przedszkola, więc jakoś mam nadzieję to będzie... kupiłam im dzisiaj książki - za Adam komplet jakieś 160 zł, za Maję prawie 300.... dobrze, ze jesteśmy rodzina wielodzietna, to za Maję dostanę dofinansowanie do książek.... nie wiem ile, ale chociaz trochę piechota nie chodzi :-D

żabka - kciukam za babcię!!!!! i u Arturka no chyba jednak 3dniówka - jednak ta wysypka to potwierdza....

anka - u nas sa tez takie wózki, ale Jasiek z reguły w swoim wózku jedzie, bo mamy na piechotę do Tesco, to nawet samochodu nie musze brać ;)
a slub o 9.15 - szok ;) ale co kraj to obyczaj ;) może potem zapraszają na weselne sniadanie :cool2:

Deizzi - niezły numer z tym piciem wody z wanny :szok:
ja jeszcze o czyms takim nie słyszałam ;-)

zuzkon - współczuję sytuacji z niedoszła chrzestną :-( przykre to... i jeszcze w całej tej sytuacji z ojcem Kuby i restauracją....
mam nadzieję, ze jakoś sie to ułoży!!!!

co do naszych nocek, to Jasiek sie budzi pierwszy raz ok. 12-1, potem ok 3, potem po 6ej.... dzisiaj dospał po ostatnim jedzeniu do 8.40, ale rano to już jeść za bardzo nie chce... więc może jak mu zaczne dawac butle z kleikiem koło północy to zacznie przesypiac noce....
potem idzie spać przed 11stą na około godzinkę, a potem po 1szej na popołudniową drzemkę....
wczoraj dałam mu pierwszy raz kaszkę mleczną z BoboVity - malinową... zasmakowała mu - wcale nie pluł i zjadł całą porcję - dzisiaj tez... tan porcja to 60 ml wody - anie 150 - nie chcę przesadzać na początek ;)
i musze sie jutro wybrac po te jabłuszka z kaszką manną - bo jak mu sama robię i daje do zupki to sie krzywi bo sa grudki....
i oczywiście jak ostatnio napisałam, ze jasiek mało gada, to sie rozgadał :-D cały dzień dada, dede, didi, dzisiaj jeszcze tete... a starszaki uwielbia - wystarczy, ze go wsadze do krzesełka do karmienia i postawię u nich w pokoju jak się bawia i ma jak żywy telewizor :-) siedzi sobie z nimi a ja mogą coś zrobić ;)
rozstawiliśmy juz kojec, bo zaczyna pełzać, ale na razie mu się tam średnio podoba :cool2:
i trzeba pomału mysleć o ciuchach na zimę... i to dla całej trójeczki :rofl2:

buziaczki kochane bo najmłodszy wzywa :-)

Bry, nocka znów ciężka więc od 1 śpimy razem i cyc co 2-3 h...ręce mi opadają.

Truskaffka zwykłe krowie mleko pije? No widzisz u Nas też metodą prób i błędów wprowadzałam nabiał ale do dziś reakcja jest, więc dostaje tego naprawdę niewiele. Dr mówiła zeby już ją przestawiać na mleko zwykłe, nawet na bebilon zwykły. Dajemy jej mleko np. w ince bo bardzo lubi, jogurty, ser biały, ser żółty oczywiście w ograniczonych ilościach. Czasami reakcja jest a czasami bez. Zwykle u Niej się objawia zaczerwieniami na zgięciach nóg i rąk oraz na plecach.
Agula u Nas też pół roku pobudki średnio co 3-4 h, więc niby wprawiona ale przemęczona totalnie. Flacha na noc niewiele zmieniła, chyba ze Gabrysia ma jakiś trudny okres, bo były noce ze tylko raz się budziła po wieczornym karmieniu ok 1-2 i spała do rana 5-6. Co do kaszki to Gabi kaszką pluła, a porcję jej robiłam na 100 ml wody 4 miarki od mleka kaszki. Z kaszką manną w zupie też różnie, jak jej ugotuję od razu w zupie to spoko, a jak osobno to już nie chce glutów jeść :-)
Co do diety Oliwii, fakt, że w większości są konserwanty i barwniki, wiec ograniczam co mogę. Wiesz jak to z dzieckiem, Ona i tak już ma wpojone że czegoś jej tam nie wolno, bo ją będzie sypać, swędzieć, boleć więc rozumie. Nie dostaje żadnych cukierków, gum, soków typu Kubuś, keczupu itp. tam gdzie barwnik widać gołym okiem :-)

reklama
bry:-)
Kania u nas tez niedokladnie mierza i juz nawet wczesniej polozna mi mowila zeby sie nie sugerowac ich pomiarem. Ja tez sama mierze Ethana bo jak mi go zmierzyli pierwszy raz to wyszlo ze urosl 0.7cm a w rzeczywistosci mierzyl 5cm wiecej:-D no ale jak sie mierzy dziecko jak lezy skrzwione to tak jest.
Truskafffka podrzucilas mi pomysl w razie czego bede sie tak ratowala jak Ty. Wygospodaruje szuflade i bedzie po klopocie:-D
Agula chyba malo tresiwe te mleczko skoro tak czesto karmisz:szok: Mam nadzieje ze jak zmienisz mleczko bedzie lepiej.Jasiek jest w teatrze:-D to ma jakas swoja nazew ale nie pamietam gdy widownia jest na scenie wraz z aktorami:-D Dobrze ze tak mozesz zostawic i zajac sie czymkolwiek. Ja czesto klade Ethana jak Laura bawi sie na podlodze i tez mam luz:-)

Od dzis Ethan nauczyl sie obracac z brzucha na plecy:rofl2: Od rana jak wstal- 9:00- wykonal ten ruch 3 razy:happy2:
Planow na dzis nie mam wiec zaczekam co sie wydarzy

Do góry