reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

Od razu po wymiotach jak tylko dojechałam do domu to mierzyłam poziom cukru i było ok - 77.
Nefka, u mnie z poziomem cukru na czczo generalnie jest w porządku. Często nawet jest on (i był) poniżej normy. Najczęściej właśnie jak powiedział mi lekarz błędem wielu ginekologów jest to, że nie wysyłają pacjentek na test obciążenia glukozą. To że poziom cukru na czczo jest w porządku nie daje gwarancji, że po posiłku czy po wypiciu glukozy też tak jest. Dlatego teraz podobno badanie obciążenia glukozą jest obowiązkowe dla każdej ciężarnej.

reklama
Nic dziewczyny, zmykam, bo za przeproszeniem chyba zarz...am klawiaturę. Czuję wszystko w gardełku. Pa. Do zobaczyska jak trochę dojdę do siebie. Aha, i ponawiam prośbę- jak ktoś ma sprawdzone jadłospisy przy cukrzycy ciężarnych to proszę o info na priv lub na gg 7035638. Będę wdzięczna.

edis płatków na mleku niewolno w zasadzie mlecznych rzeczy nie wolno ewentualnie na 2 sniadanie lub podwieczorek szklanka mleka lub mały jogurt tylko naturalny
Co do pieczywa to u mnie też było różnie odpadało pieczywo typu waza strasznie mi podnosi cukier ja jadam tak np.1 kromka małego chlebka razowego z iloscią masła że ledwo je widac (zabroniona margaryna)później przerwa ok 2-3 godz zjadam jogurt za kolejne 2-3 godz obiad więcnp. zupa jarzynowa bez smietany albo gotowany kawałek chudego mięsa z surówek to niewiele można kalafior z wody lub brokuł fasolka szparagowa do tego zawsze 2 ziemniaczki albo pól szklanki ryżu podwieczorek jabłko albo 2 kiwi abo pół grapefruita kolacja 1 jajko na twardo i pomidor plasterek wędliny chudej drobiowej 2 kolacja ok 22 kromka chleba razowego z masłem i wędliną

Edis, Maniulka ma rację, mleczko w cukrzycy jest zabronione, w produktach mlecznych jest laktoza, a to też jest przecież cukier...:-(

Ja zauważyłam, że mi grejfruty obnizają pozom cukru. Np dzisiaj zjadłamna obiad 2 łyżki ziemniaków, kawałek pieczeni z szynki i do tego 2 łyżki marczewki z groszkiem a na koniec grejfruta i po godzinie miałam 113, więc to naprawde super:-)

Dziewczynki, jedno pranie całe wyprasowane, ułożone, a następne wisi na suszarce i schnie, jutro je poprasuję, a na noc wstawię posciele do prania:-)

Miroslava1979 dobrze masz z tym praniem a ja jeszcze nawet nie mam proszku do prania a co dopiero myśleć o praniu:sorry: :baffled: ale chyba muszę zacząć
KasiulkaW nie znam się na tym , nie jestem lekarzem ale może poczytaj coś na ten temat na necie

Nefka, w niedzielę kupiłam i odrazu zaczęłam prać, bo czas leci, a z każdym dniem czuje się trochę bardziej ocięzała, więc wolę to zrobic juz teraz :-)

Kasiulka, ja niestety nic nie wiem na temat macicy przodującej:no:

Miroslava1979 wiem coś o tym też mi coraz ciężej ale co mam powiedzieć mojej mamie z którą mieszkam a ona sądzi że na wszystko jest jeszcze czas :crazy: że do końca marca zdążę... a skąd ja mogę wiedzieć czy się nie rozdwoję już np za tydzień (czego bym nie chciała) :no: przecież teraz tyle się słyszy o przedwczesnych porodach i różnie to może być.
p.s a jaki proszek kupiłaś ??

reklama
Nefka wiesz co, mnie też denerwują teksty typu, zdążysz wszystko kupić, wszystko zrobić, a najlepiej to kupuj jak mały będzie na świecie, a ja się wtedy pytam czy mi pomoga, i oczywiście bez odzewu. Na szczęscie my mieszkamy sami i nikt mi na codzień nie marudzi. Na szczęscie moja mama wie, że trzeba wszystko przygotować i tylko ona się mnie pyta w czym może mi pomóc, a teściowa to tylko przychodzi i marudzi tak jakbym ja jej kasę wydawała.Grrrr, czasami mnie naprawdę denerwuje.

A kupiłam proszek Jelp Fresh Soft. A czy będzie ok to się okaże jak mały zacznie nosić ciuszki.

Do góry