reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

kurcze...ciekawe co z ewelcia bedzie...

dziewczyny-brykam do spania-jakbym dostałam w nocy smsa od ewelci to i tak napisze dopiero rano...chyba ze któras ma jeszcze z nia kontakt to pewnie jutro sie dowiemy co i jak

tymczasem dobranoc

reklama
witajcie kochane:tak:
pisze na lezaco wiec duzo czasu mi to zajmuje bo 1 paluchem.
dzis po 5 dniach wyszlam ze szpitala.:-)Jest dobrze-z mala,szyjka,ktg,ciaza ale moja macica nie spisuje sie idealnie.Stawia sie i napina.Najlepiej na nia dzialaja nie leki a lezenie,dopiro w szpitalu to zrozumialam.Po tym jak przezylam szpitalne poronienie w 5 tym mies kolezanki obok oraz inne historie to pare spraw mi sie przewartosciowalo.
Niewazna wysprzatana chalupa,codzienne posty na 3 forach,przyjmowanie gosci w domu czy pranie-najwazniejsze by lezec jesli tego trzeba i donosic ciaze jak najdluzej.Bede was czytala i czasem podrzuce posta popoludniu/wieczorami gdyz tylko z laptopem moge lezec z maz go do pracy zabiera.
Jakie to szczescie byc w domu-jesc normalne jedzenie,moc wyspac sie,pogapic sie w tv itp nawet jesli plackim na lezaco_Ordynator mi powiedzial za sam pozna czy lezalam,bo jesli nie to najdalej za tydzien sama przyjade zgieta w pol z bolu blagajac o szpitalne lozko a zostalo do cc 3 tyg-obym dala rade sumiennie lezec te 3 tyg,:zawstydzona/y:
Sara, dokładnie tak samo wszystko sobie przewartościowałam gdy wróciłam ze szpitala - i miałam porównanie dom a szpital i szpitalne tragedie. Leżałam 20 tygodni, teraz drugi tydzień jestem aktywna, ale gdy tylko czuję zmęczenie znów się kładę - leżenie naprawdę dużo daje. Nie dbam o porządek ani o nic, gdy mam się gorzej - odbiję sobie po porodzie ;-)Najważniejsze, że przed Tobą naprawdę niewiele, trzymaj się, będzie dobrze.

Sara27 co prawda ciężko jest wytrzymać ciągle leżąc ale skoro masz leżeć to leż :tak: później się nabiegasz przy dziecku ;-)

Oj dopiero teraz dopatrzyłam, że Ewelcia pojechała do szpitala.... Zaczyna się, coraz więcej nas tam trafia, oby jak najkrócej. I abyśmy dotrwały do swoich terminów... Trzymam kciuki.
Madzik, udanej obrony.
Też uciekam spać, spokojnej nocki dziewczyny.

Ja również życzę wszystkim dzisiaj miłych snów ;-) hi hi w końcu zrozumiałam czemu jest różnica pomiędzy suwaczkiem na baby boom a tym na forum;-) he he ale z siebie dumna jestem :-D otóż na stronie głównej pokazuje który jest tydzień, a na suwaczku pokazuje skończone tygodnie :tak: no i wychodzi na to samo ;-)

myfa
znalazłam cos co cie zainteresuje-odnosnie testu obciazenia glukoza

Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:
- stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.
- jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

to ze strony

http://www.maluchy.pl/artykul/109,2

Mordoklejko, ja miałam poziom glukozy po 75g i 2 godz - 165 i jak pisałam wcześniej ambitny lekarz - jasnowidz przez telefon odsyłał mnie od razu na patologię ciąży. Gdy trafiłam do innego lekarza ten powiedział, że jeśli 2 godz po posiłkach poziom cukru będzie przekraczał 120 to niestety czeka mnie chyba insulina. Tylko, że ja teraz to zgłupiałam. Niewiem nawet w jakich porach dnia on mi zleci tą insulinę jeśli przy moich kontrolach wychodzi, że raz mam na czczo 66 a raz 100 a po jedzeniu zdarza się poziom 78 a przedwczoraj po obiedzie (2godz) wyskoczyło 190 (2godz po wczorajszej kolacji tak samo). Ja chyba już zwariuję. Nie jem wogóle pieczywa, odstawiłam całkowicie kawę i herbatę (piję tylko owocową nie słodzoną, taką dla diabetyków), nie wspominając już o niczym słodkim (zresztą od początku ciąży "odrzucało" mnie na sam tylko widok słodyczy). Czasem to już bym chciała urodzić i mieć to wszystko z głowy. A jeszcze jak dodam moje wstawanie o północy i o 3.30 na pomiary cukru to chyba mam fajnie, no nie...?

Czesc
Uuuuuuu to sie narobilo
Ewelcia w szpitalu
Julia tez
Sara----fajnie ze jestes juz w domku lez kochana ile mozesz zostalo Ci malo czasu bo tylko 3 tyg dasz rade ja tez ile lezalam i od dzis znowu przykuta do lozka przez ten slub troszke musialam sie poruszac ale zle nie bylo najwazniejsze

No to sie powoli cos dzieje niedlugo urodza sie pierwsze dzieciaczki ale to zlecialo:tak:

reklama
Cześć dziewczynki.
Ja od rana prasuję, a następne pranie się już suszy, no a do prania zostały tylko posciele i będzie wszystko jak narazie. Mój m, to wogóle stwierdził, że on to by nigdy nie wpadł na to, zeby prać nowe rzeczy( achhh faceci:-D)

Dziewczynki, jak musicie, to leżcie, ja też początek ciązy musiałam leżeć, nawet jeżeli chodzi o sprzątanie, to przyjeżdżała moja mama, naprawdę nie ma co ryzykowac. Mam nadzieję, ze wszystkie urodzimy w terminie.

Do góry