reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

Ja nadal mdłości nie mam, ale od wczorajszego wieczora dopadły mnie wzdęcia! To jest coś okropnego:baffled: Brzuch mam jak balonik, ciężko mi jakbym słonia połknęła - a wydaje mi się, że nie zjadłam nic szczególnie ciężkostrawnego. Czy którejś z Was dokuczają wzdęcia i czy można coś to poradzić?:confused:

reklama
No wzdęcia to i ja czasami miewam razem z zaparciami. Koszmar. Wiem że na wzdęcia na pewno można brać Espumisan. Bardzo skuteczny i bezpieczny w ciąży. Tak wyczytałam z ulotki. Mnie bynajmnie na wzdęcia pomógł. Ale co z zaparciami?? Może coś poradzicie. No i co sądzicie o tej podróży samolotem?? Czy mogę bezpiecznie polecieć?? Lot nie jest długi bo tylko do Bułgarii. Jakieś 1,5 h. Pozdrawiam cieplutko wszystkie przyszłe mamusie.

anna81 ja w 1 ciazy lecialam samolotem do PL z IE , jesli ciaza nie jest zagroszona to mozna latac samolotem. Ja za 2 m-ce jade do PL na niecały miesiac, bo jak teraz nie polece to potem dopiwero moze lipiec-sierpien ;-)

A jesli ktos nie ma mdłosci to ja oddam troche, wlasnie przed chwila zjadlam pyszna kromeczke z łopatka a juz jje nie ma bo byl pawik :baffled: maskara

POZATYM - Czy ja moge brac cos na bol gardła jakies tabletki do ssania????????????? bo ten antybiotyk troche pomogl ale nie do konca...

Sofik w pierwszej ciąży miałam poważną infekcje gardła lekarka przepisała mi taki spraj do psikania o ile się nie mylę i dobrze pamiętam nazywał sie bioparox albo jako podobnie bardzo skuteczny i przede wszystkim bezpieczny podczas ciąży :-)

ja z wzdeciami sie borykam od samego poczatku ciazy, znalazlam wkoncu sposob, herbatka rumiankowa dla dzieci ta rozpuszczalna, poza tym pije aktiwie na przemian z aktimelem a na sniadanie platki z mlekiem i nie mam problemow juz z zaparciami i wzdeciami, na mocne zaparcia pomagaja slliwki np suszone sliki wrzaca woda zalac na noc a rano na czczo wypic. Borowki amerykanskie, kiszona kapusyta , kiszone ogorki, pomagaja najczesciej. Na niektorych dzoiala tez ekspresowo maslanka, kefiry....

na gardlo mozna tantum verde brac w ciazy ....ale wszytskie te specyfiki wysuszaja i wyjalawija blone sluzowa gardla.... sa takie dobre tabletki islands cos tam na bazie naturalnych skladnikow w aptece pani bedzie wedziala o co chodzi....zbawienne przy zapaleniu krtkani np...

moja kolezanka prawie przez caly okres ciazy latala samolotem...jesli nie jest ciaza zagrozona to mozna....

Czesć dziewczynki:-):-):-)
Ja miałam dwa dni wolnego i baardzo odpoczełam, w czwartek bylismy w Aqua Parku i było super, dwie godziny relaksu w różnego rodzaju basenach:-D:-D a wczoraj byliśmy w kinie na Mumi cz III nawet niezła, a po filmie bylismy na chwilke w centrum handlowym abym mogła w aptece Folik kupic, no i oprócz foliku kupiłam sobie pare ciuszków na poprawę humorku:laugh2:super
No a u gina byłam w czawartek, nie jest najgorszy ma poczucie humoru i zawsze czymś rozweseli te kóre czekaja na swoja kolejkę. Zrobił mi USG i mogłam zobaczyc swojego maluszka:happy: śliczna faolka 15mm i widziałam bijące serduszko, piekny widok, ale nie słyszałam. Wydruku mi nie dał a szkoda. Na razie kazał tylko brac folik i pojawić sie za miesiąc, załozy mi wtedy kartę ciąży. Badań żadnych na razie nie zlecał, wynik cytologii mam dobry, a badania na toksoplazmozę i cytomegalię muszę jednak zrobic we własnym zakresie finansowym buu a to 120 zł :baffled: ale jak mus to mus, idę w poniedziałek do labolatorium. Moja siostra dzwoniła do NFZ i powiedzieli jej że badania na tokso i cytomegalie są sponsorowane tylko w wyjątkowych sytuacjach gdy lekarz to dobrze umotywuje, hmm... mojemu chyba nie chciało się pisać motywacji:baffled: buu...
Ale tak pozatym to super, u mnie wszyscy wiedzą, oprócz ludzi w pracy. Dowiedzą sie w swoim czasie. Ale sie rozpisałam:-)
Aniu81 "zazdroszczę" ci wyjazdu do Bułgarii, pieknie tam jest. Wypocznij sobie porządnie:-D:-Dw końcu są wakacje. Buziaczki dziewczyny:tak:będę tu dziś często zaglądać bo nudi mi sie w pracy, w sobotę nie ma nic do roboty:dry:
Oho ale sie rozpadało dobrze że siedzę w suchym i ciepłym miejscu:happy:

Cześć dziewczynki!
Sofik, ja na gardło kupiłam sobie tabletki homeopatyczne, bo one są dozwolone w ciaży. nazywają się HOMEOGENE 9, po kilku tabletkach ból gardła ustapił, a bolało mnie też dosyć mocno:tak:

Dzisiaj mam zamiar zaprawić ogóreczki, które wczoraj przygotowałam i wymieszałam z zalewą, ale muszą postać jeszcze do wieczora... ale dzisiaj pozbieram znowu ogóreczki i zrobię chyba korniszony, mniam, zimą bedę się zajadać:-D

Ja moje maleństwo słyszałam już 2 tyg temu, myślę, ze się ze mną zgodzicie, odgłos bijącego maleńkiego serduszka jest najpiękniejszy na świecie!!!!!!

Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Uspokoiłam sie troszeczkę i już zaczynam sie cieszyć na ten wyjazd:tak:. Teraz tylko jeszcze wizyta u gina i wszystko będzie wiadomo. Pozdrawiam serdecznie.

Witajcie z rana ranne ptaszki:-)Izabela27 co do tych badań to zgadzam sie z tobą lekarzowi się nie chciało co mnie bardzo smuci bo nie musiał niczego motywować jestes w ciąży i to wystarczy proponuję ci wziąsć rachunek za wykonane badania a NFZ zwróci ci pieniądze.W ciąży są tylko 2 rzeczy za które się płaci czyli;grupa krwi i cytologia o ile była robiona w ciągu trzech lat jestem tego pewna na 100% mam dobre znajomosci w NFZ:-)

reklama
No właśnie sie tak zastanawiam nad tymi badaniami, ja to jestem "kocia mama" od wielu lat, tokso pewnie już dawno przeszłam ale musze sie upewnić. Zastanawiam sie jeszcze czy nie iść w poniedziałek do ginki od mojej mamy, babeczka podobno jest fajna i wogóle w tej przychodni nie robia żadnych problemów z badaniami:happy: chyba sie wybiorę, bo 120zł to dla mnie dużo, za dużo :-( ale jak mi w pon. nie da skierowania to juz muszę iść sama dłużej zwlekać nie mogę:-( A w razie czego to wystarczy z rachunkiem iść do oddziału NFZ??U nas w Zabrzu jest jakiś oddział wojewódzki.

Do góry