reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

hej dziewczyny, mam pytanie:tak:

aktualnie nie mam jak oddychać nosem - taki zatkany:eek:

czy mogę użyć maści Wick VapoRub, bo kiedyś ją na katar stosowałam?

robiłam z niej ihalacje albo smarowałam klatke piersiową i pod kołderkę - pomagało na zatkany nos :confused2:

a to skład leku:
mentol, kamfora, olejek eukaliptusowy, olejek terpentynowy.

reklama
Tantum Verde - jest praktycznie najbezpieczniejszym lekarstwem na gardlo w ciazy, jak najbardziej mozna go stosowac :)

Dziewczyny, troszke sie zdzwiwilam, jak czytam sobie co u Was sie dzialo przez ten ponad miesiac jak mnie tu nie bylo i powiem szczerze ze jestem troszke w szoku, ze tak szybko czulyscie dzidzie, ze brzuchy sie nawet ruszaja itd. Ja jestem juz w 25 tygodniu ciazy a kopniaczki wyrazne i ''poruszanie'' brzuszka czuje zaledwie 2 tygodnie, nawet nie wiem czy niecale...

A poza tym mam pytanko, bo zdziwilo mnie tez ze kamikaa chyba juz z 15kg utyla, a jak reszta, mozecie sie pochwalic ile utylyscie? Bo w mojej ksiazce wyczytalam ze w drugim trymestrze powinnysmy duzo tyc, no wiec ja tyje calkiem malo, tzn w normie chyba, ale napisane bylo ze jak w przeciagu dwoch tygodni nie utyje sie pol kg to trzeba to zglosic lekarzowi...a mi sie tak czesto zdarza, dlatego pytam...

Apropo inhalacji z olejkow jakichkolwiek, to jak ja bylam chora i wyslalam meza po olejek eukaliptusowy do inhalacji do apteki to Pani ktora go obslugiwala az na niego nakrzyczala, ze jak zona w ciazy to nie wolno takih rzeczy bez konsultacji z lekarzem...no wiec powiedziala ze do nosa to jedynie sol morska...

Kamika ciesze sie ze u ciebie wszystko ok z dzidziusiem i badaniami.

Dziewczyny pamietacie kiedys poruszalyscie temat od kiedy lozeczko dla starszego dziecka, my kupulismy Mateuszkowi w niedziele lozko...to byl strzal w dziesiatke, wprost uwielbia w nim spac, a aj nie musze sie schylac i meczyc, zeby go wlozyc, czy wyciagnac z lozeczka:tak:

ja pewnie tak jak i wy nie moge doczekac sie dzidzi, zastanawiam sie tylko czy Mati nie bedzie zazdrosny, bede musiala mu poswiecac duzo wiecej uwagi, jak to bylo u Was? byla rywalizacja w jakis sposob?
Miedzy moimi dziecmi bylo 21 miesiecy i tez balismy sie zazdrosci bo moj synek byl oczkiem w glowie calej rodziny(pierwsze dziecko od 10 lat) a szczegolnie moim i byl bardzo zwiazany ze mna.
Ale postanowilismy ze zaradzimy zazdrosci i bardzo staralismy sie zeby nie czol sie odrzucony.Bardzo pomocni byli moi rodzice i rodzinka.
Gdy ja zajmowalam sie Karolinka to maz lub mama Kubusiem potem znowu oddawalam dzidzie komus a sama szlam z Kuba pobawic lub cos z nim tylko zrobic.Zreszta reszta rodziny tez stnela na wysokosci zadania i Kuba wrecz byl rozrywany przez nich.On to nie mial chyba czasu na zazdrosc.
A gdy zostawalismy tylko w trojke to znowu mialam taktyke ze Kubus to moj najwiekszy pomocnik.I angazowalam go w pomoc przy siostrze.Prosilam go o pampersa chusteczki co tylko bylo w jego mozliwosciach,a on wtedy byl dumny i czul sie starszym bratem.I nigdy nie bylo u niego nawet oznaki zazdrosci.
Teraz juz bylo gorzej,ale juz jestesmy po rozmowie i syn juz nie moze doczekac sie dziecka a nawet sam szuka dla niego ubranek i zabawek w sklepie.Corka teraz to juz nie moze sie doczekac,ale boje sie wlasnie u niej ze po urodzeniu poczuje zazdrosc.Chodz jest wyjatkowo opiekunczym dzieckiem i kocha wszystkie dzidziusie.

Ja od wczoraj jakby wypluta.Chodze jak zombi i nic dzis nie zrobilam.
Pogoda jest denna i tylko spac.

Co do mojego testowania.To mysmy nie starali sie doslownie o dziecko.Juz od 2 lat maluchy jeczaly nam ze chca dzidziusia.I tak w maju stwierdzilismy z mezem ze co bedzie to bedzie i przestalismy uwazac ale tez specjalnie jakiegos parcia istaranek nie bylo. 26 maja mialam ostatnia miesiaczke,gdy przed nastepna miesiaczka bardzo bolala mnie lewa piers to przestraszylam sie ze to rak ale cos wewnatrz mi mowilo ze moze to dzidzia.Zrobilam test i negatywny wiec poszlam do ginka z przekonaniem ze to guz.Gdy on rozwial moje obawy zglupialam ale dalej ta ciaza chodzila mi po glowie i po kilku dniach test ponowilam i rzeczywiscie z guza piersi zmienilo sie dzidziusia.
Dla mnie to nie nowosc bo wszystkie dzieci byly z jednego strzalu czyli bez staranek za pierwszym razem.Mala nieuwaga i ciaza.

Ja przytylam jak do tej pory 6 kg, w poprzedniej ciazy do konca 14kg, biorac pod uwage, ze nie schudlam do wagi sprzed pierwszej ciazy to czuje sie gruba:zawstydzona/y:, mam tylko nadzieje, ze nie bede wazyc wiecej od Mezula bo wstyd mi bedzie:-(

ja uzywalam inhalacji i krzywda mi sie nie dziala, byc moze nalezy uwazac na niektore, wiem, ze olejek z niektorych iglakow powoduje poronienia, podobno najniebezpieczniejszy jest olejek z jalowca, a kto wie, czego oni tam dodaja...eukaliptusowy mysle, ze nie zaszkodzi, tantum verde pewnie tez..

Mała drzemka i 2 godzinki mi zleciały. hehe ale od razu lepiej. teraz ide zgrzać sobie zupke pomidorową mniamciu

A co do testu to mysmy wrócili z podrózy poslubnej jakos koło 9 lipca. Mialam @ dostać 13. No i spozniła mi sie jeden dzien a ja myslałam ze to pewnie po zmianie klimatu itd. Za namową kolezanki z pracy, która wtedy tez była w ciązy zrobilismy test:) Jak czekalismy te 5 minutek zapaliłam ostatniego papieroska. Hehe Stalismy na balkonie i mówie do M: "A jak bede w ciązy to co?" hehe a on na to "Ale pewnie nie bedziesz w ciązy!" No i co? 2 kreseczki a ja w płacz!! A Mariusz szczęśliwy hehe póżniej poszlismy na wizyte do ginekologa a w ten dzien akurat moi rodzice do nas przyjechali. Mama weszła i od razu...Stało sie cos?! hihi no i powiedziałam. Przeszczesliwi byli:) Rodzice M dowiedzieli sie przez telefon ale ich to nie interesuje.
- u mnie podobnie....rodzice sie cieszyli i to bbbbbbbbaaaaaaaarrdzzzooo a tescie mieli nadzieje ze klamie i udawali ze to nie prawda i chodzili obrazeni

robiłam z niej ihalacje albo smarowałam klatke piersiową i pod kołderkę - pomagało na zatkany nos :confused2:

a to skład leku: mentol, kamfora, olejek eukaliptusowy, olejek terpentynowy.
ja robilam inhalacje Aromatolem tez takie ziolowe i super udraznia nos i wogole katar mi po trzech dniach przeszedl
Tantum Verde - jest praktycznie najbezpieczniejszym lekarstwem na gardlo w ciazy, jak najbardziej mozna go stosowac :)

Dziewczyny, troszke sie zdzwiwilam, jak czytam sobie co u Was sie dzialo przez ten ponad miesiac jak mnie tu nie bylo i powiem szczerze ze jestem troszke w szoku, ze tak szybko czulyscie dzidzie, ze brzuchy sie nawet ruszaja itd. Ja jestem juz w 25 tygodniu ciazy a kopniaczki wyrazne i ''poruszanie'' brzuszka czuje zaledwie 2 tygodnie, nawet nie wiem czy niecale...

A poza tym mam pytanko, bo zdziwilo mnie tez ze kamikaa chyba juz z 15kg utyla, a jak reszta, mozecie sie pochwalic ile utylyscie? Bo w mojej ksiazce wyczytalam ze w drugim trymestrze powinnysmy duzo tyc, no wiec ja tyje calkiem malo, tzn w normie chyba, ale napisane bylo ze jak w przeciagu dwoch tygodni nie utyje sie pol kg to trzeba to zglosic lekarzowi...a mi sie tak czesto zdarza, dlatego pytam...
- ja od poczatku ciazy to dopiero teraz przytylam 2 kg to tez zalezy od wagi wyjsciowej...moja nie byla zbyt mała wiec im mniej przytyje tym lepiej w 1 ciazy 14 kg z ktorch stracilam 16 a potem 10 przytylam

moi rodzice sie nie cieszyli. wrecz wychodzili z załozenia, ze za wczesnie na ciaze. (moja mama urodzila mnie majac 21 lat, jak ja) Bo zmarnuje sobie mlodosc.

Bardzo cieszył, się ze bedzie mial wnuka, prawdziwego. Bo dziecko Karola siostry nie jest jego prawdziwym wnukiem, bo Paulina nie jest jego córką. :-)

tantum verde można, sama stosowałam :tak: tyle, że na mnie nie bardzo działał ;-)

słuchajcie, cały dzień w domu przesiedziałam, minął mi nie wiem kiedy i jeszcze taaaakaaaa zmęczona jestem :eek:

reklama

a to skład leku:
mentol, kamfora, olejek eukaliptusowy, olejek terpentynowy.

ja kilka dni temu ledwo zyjac przez grype stosowalam i inhalacje z wicka a na gardło tantum verde. dodatkowo sól morska do noska. podzialalo:)

Do góry