reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Tantum Verde - jest praktycznie najbezpieczniejszym lekarstwem na gardlo w ciazy, jak najbardziej mozna go stosowac :)

Dziewczyny, troszke sie zdzwiwilam, jak czytam sobie co u Was sie dzialo przez ten ponad miesiac jak mnie tu nie bylo i powiem szczerze ze jestem troszke w szoku, ze tak szybko czulyscie dzidzie, ze brzuchy sie nawet ruszaja itd. Ja jestem juz w 25 tygodniu ciazy a kopniaczki wyrazne i ''poruszanie'' brzuszka czuje zaledwie 2 tygodnie, nawet nie wiem czy niecale...

A poza tym mam pytanko, bo zdziwilo mnie tez ze kamikaa chyba juz z 15kg utyla, a jak reszta, mozecie sie pochwalic ile utylyscie? Bo w mojej ksiazce wyczytalam ze w drugim trymestrze powinnysmy duzo tyc, no wiec ja tyje calkiem malo, tzn w normie chyba, ale napisane bylo ze jak w przeciagu dwoch tygodni nie utyje sie pol kg to trzeba to zglosic lekarzowi...a mi sie tak czesto zdarza, dlatego pytam...

Ufff ciesze się że można go stosowac bo 2raz go uzyłam bo tak mnie gardło napiernicza:eek: Uspokoiłaś mnie dzięki ;-)

Co do wagi ja mam 4kg na plusie jak do tej pory ale jestem na szarym koncu marcóweczeczk bo jestem w 21 tc wiec jak dojde do 24-25tc to bedzie pewnie z 8;-)

A jeszcze co do inhalacji...ja robiłam sobie z amolu ale mi nie pomogło...niestety żadnych kropli i sztyftów nie można używać:eek: Dziś mi tak lekarz powiedziała wiec tez męczę się z zatkanym nosem:-(

reklama
kacha87 dokladnie czytajac z ksiazeczki jak poszlam do gina pierwszy raz 20.7 byl to 4-5 tc z waga 70,7 w domu jakos zawsze pokazywalo mniej :/ no ale niech bedzie trzymajac sie tego co mam w ksiazeczce do dzisiaj 23 tc 85,6 :/ wstyd bo z tego co widze to najwiecej przytylam i w marcu dobije do 100 :///
Na poczatku pozeralam wszystko teraz juz tak nie mam dlatego przez ostatnie 4 tg tylko 2 kg przybylo :) staram sie jesc duzo owocow i warzyw bo za miesem to ja nigdy nie bylam jem tam od czasu do czasu :)
Nieraz mnie napada taka ochota na MC.Donald albo takie fryty Belgijskie z ketchupem ,majonezem i cebulka :))jeju pychota i jak jestem w pracy to ten fryty sa obok i nie moge sie oprzec :-D

U nas w rodzine to normalne ciezarne tak do 25 kg dobijaly :)

My staraliśmy się 9 miesięcy i już trochę zacząłam się martwić, 8 lipca w dzień spodziewanej @, rano, zrobiłam test i dwie kreseczki:) Byłam przeszczęśliwa. Dzwonię do mojego M, bo on akurat jechał do pracy, i mówię mu że zostanie tatusiem, a on na to: jak to? Do tej pory śmiać mi się chce jak sobie to przypomnę, W ten sam dzień pojechałam zrobić bete z krwi i to potwierdziło ostatecznie ciąże, a rodzince powiedzielismy parę dni poźniej. Oczywiście na pamiatkę zostawiłąm sobie test i wyniki bety:)

2 tyg przed tym, jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży teściowa przesłała nam mmsa ze zdjęciem boćka na jej dachu i dopiskiem - bocian trafił, teraz kolej na was :-) Zresztą już od jakiegoś czasu zagadywała nas na temat maluszka i jak się dowiedziała była przeszczęśliwa - za to teraz mnie wkurza!
Bardziej bałam się reakcji moich rodziców, którzy wychodzili z założenia, że to moja starsza, mężata siostra powinna pierwsza mieć dziecko. Ale jak się dowiedzieli, że jestem w ciąży bardzo się ucieszyli a mnie pozytywnie zaskoczyli. Są kochani!!!

Czarnuszka88 - ale stracilas te 16 po porodzie, w trakcie pologu jeszcze? wow to sporo calkiem, a jak to rpzytylas potem 10? Podczas karmienia?

No to widze ze nie jestem sama, ktora zbyt wiele nie tyje, ja w sumie licze ze mam 5 kg na plusie, ale praktyczne to mam tylko 2kg, bo w chwili zajscia w ciaze mialam 53 kg chyba i jakos zaczelam cwiczyc nagle ciezko fizycznie i schudlam te 3 kg do lipca i wtedy dowiedzialam sie o ciazy, bylo 50 kg w dniu testu i tak licze, tak tez licza mi na karcie ciazy.

A co do planow dzidziusiowych, to my rodzicom mowilismy ze mamy w planach juz rok wczesniej, potem w marcu powiedzielismy ze zaczynamy sie starac i zobaczymy jak to bedzie, a rodzice moi to sie z nas smiali i mowimy ze glupoty gadamy, ze za mlodzi na dzieci jestesmy, ze sami nie doroslismy a sie za takie rzeczy bierzemy...rodzice mojego meza to raczej byli wystraszeni i mowili ''ale moze jednak jeszcze nie, macie czas przeciez, jejku a jak to bedzie....'' bleble ble i w sumie niemilo wspominam rekacje mojej mamy na ciaze, bo zadzownilam do niej z Norwegii, powiedziec ze bylam i jestem chora prawdopodobnie przez to, ze poprostu ejstem w ciazy, bo zrobili mi test u lekarza i wyszedl pozytywny, ale ze sie martwie bo krwawie i nie iem co mam robic bo w Norwegii nie podtrzymuja ciazy wiec czekaja na rozwiazanie sytuacji, tak jak natura bedzie chciala...a mama mi na to powiedziala, ze bedzie co ma byc, uzyla slow ''poleci to poleci, nie poleci to nie poleci, czym sie przejmujesz...'' takze bardzo smutno mi bylo, tymbardziej ze mama jest pielegniarka i mialam nadzieje na jakies pomysly, co tu zrobic by utrzymac tego dzidziusia....no ale tata naszczescie szczesliwy i sie wnusi doczekac nie moze, mama jakos bez wiekszych emocji, niby sie cieszy ale jakos rzadko pyta co i jak....Czesciej juz tesciowa pyta ile przytylam, czy brzuch rosnie i czy wszystko OK:) Ale ja sie nie przejmuje, bo na szczescie jestesmy 1300 km od tesciow i moich rodzicow - a tak najlepiej, bo widzimy sie 3,4 razy do roku i przynajmniej zdazymy sie stesknic, a po 2 tygodniach w PL ciesze sie ze juz wracamy do naszej spokojnej Norwegii z dala od wszystkich :p

Właśnie, na katar i zatkany nos najlepszy jest roztwór soli morskiej. Ja stosuje Marimer :) koszt to jakies 28 zł, a jest tam aż 500 dawek. Rewelacja :)

Kochane, mam straszne skoki ciśnienia i źle mi się oddycha (nie przez zatkany nos, bo nie mam), tylko właśnie nie wiem dlaczego.. Puchną mi nogi, ręce..

Ja jak byłam w Norwegii pojechałam tam pracowac,to rodzice i tesciowa tez sie dowiedzieli.Moi rodzice sie ucieszyli,ale moja tesciowa nie bardzo,bo chciała zebysmy tam kase zarobili itd.Jak sobie przypominam co mówiła,az mi sie smutno zrobiło,ale teraz jest ok i sie bardzo cieszy ze bedzie miała wnuka

ula21super z tym bockiem :)
O pierwsza ciaze staralismy sie prawie rok i nic w styczniu 2009 zobaczylam 2 kreski radosc byla ogromna lecz potem wielki bol :/ lekarze kazali 6 miesiecy odczekac ale ja nie chcialam i nie moglam bo tak bardzo chcialam dziecko .
Czekalam 4 miesiace z tego 8 tygodni bylam w Polsce musialam uciec od tego wszystkiego tutaj zapomniec i nikogo nie chcialam widziec .
Po 8 tg przyjechal M do Polski tez sobie zrobil taki maly urlop i jakos cos mi tak wewnetrznie podpowiadalo ze to teraz trzeba ze to dobry czas ,nie liczylam specjalnie dni plodnych tak mniej wiecej wiedzialam kiedy sa :)) ostatnia @ mialam 7 .06 M przyjechal 15 .06 i przez pare dni rano w dzien i w nocy :))) tacy spragnieni jednego szczegolnego dnia nie zapomne nigdy sie nie dowiem czy to napewno wtedy sie stalo ale takie moje wewnetrzne cos mowi mi ze tak :)))

Od tego czasu sie tak milo czulam tak inaczej i pewnego dnia poczulam takie dziwne uczucie i mysleze wlasnie wtedy doszlo do osadzenia sie jajeczka i potem byly 2 kreski :))))

Ach jak milo wspominac .
Czasami zagladam na czerwcowki i lipcowki i wspominam jak to u nas bylo miedzy 8 tc :)) nasze objawy i zmartwienia a dzisiaj juz 23-25 nie ktore jeszcze wyzej :)

xXxIzuLQaxXxczytalam ostatnio ze czym wieksza ciaza tym bardziej nam bedzie wszystko dokuczac ze dziecko rosnie i potrzebuje miejsca i moze juz uciska na twoje wnetrznosci chodzi tutaj o pluca ze moze maja za malo miejsca i przez to nie mozesz normalnie oddychac ? o tych skokach cisnienia tez cos czytalam i niektore kobiety krwawia z nosa itd .

U mnie lydki sa spuchniete i mam problemy z dopieciem kozakow a dlonie to tak ze pierscionkow nie sciagne :/ trzeba pod wode i mydlem wtedy sciagne .
Ale jak cie cos nie poki to najleoiej do lekarza :)

reklama
Czarnuszka88 - ale stracilas te 16 po porodzie, w trakcie pologu jeszcze? wow to sporo calkiem, a jak to rpzytylas potem 10? Podczas karmienia?
- karmilam niecale 5 miesiecy i od samego poczatku dokarmialam.....schudlam to w jakies pol roku a potem hormony mi sie przestawily i dopiero okres dostalam pol roku po porodzie a powinnam odrazu jak malo karmilam no i przytylam od hormonow bo sie okazalo ze mam wysoki testosteron juz sie balam ze w ciaze nie zajde i potem w jakies 2 miesiace przytylam te 10 kg :/ no 9 bo teraz startowalam z waga 95...wstyd sie przyznac....a przy sebusiu 88 i przytylam do 102

2 tyg przed tym, jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży teściowa przesłała nam mmsa ze zdjęciem boćka na jej dachu i dopiskiem - bocian trafił, teraz kolej na was :-) Zresztą już od jakiegoś czasu zagadywała nas na temat maluszka i jak się dowiedziała była przeszczęśliwa - za to teraz mnie wkurza!
Bardziej bałam się reakcji moich rodziców, którzy wychodzili z założenia, że to moja starsza, mężata siostra powinna pierwsza mieć dziecko. Ale jak się dowiedzieli, że jestem w ciąży bardzo się ucieszyli a mnie pozytywnie zaskoczyli. Są kochani!!!
- ja mialam tez przygode z bocianem..... u nas obok kosciola bociany maja gniazdo i tez cod dziwnie jak szlam do sklepu to ode nade mna....czulam ze sie cos swieci :D

Do góry