reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

witajcie niedzielnie :)

Widze, ze na porodowce gorąco najpierw candy teraz czarnuszka sie szykuje ale fajowo...
Ja nadal w chusteczkach leze masakra sie czuje ale walczymy dalej :-)
Zazdroszcze rozpakowanym, ze juz są w domu i maja za sobą szpital....ja tez chceeee
a u nas dzisiaj zimno jak diabli, niech juz bedzie ta wiosna to i nastawienie lepsze bedzie :)

reklama
Kochane, a jak stosować Maltan na brodawki? Smarować brodawki i sutki, czy tylko brodawki.. Czy dawac na kompres i okładać? Czy później przed karmieniem wycierać? Czy myć? Czy jak..
ja bepanthenem smarowalam i sutki i brodawki. I musze powiedziec, ze ten produkt jest super, zarowno na cycochy jak i na tyleczek.
Wydaje mi się ze na brodawki i sutki, raczej na pewno, a umyć trzeba przed karmieniem.

Ja to już przestaję mieć parcie na parcie ;) Będzie co ma być a mały na pewno wie, kiedy ma wyjść.
ja nie zmywalam, sam sie wycieral w stanik albo we wkladke.
Co do kupy i siku to sluchajcie, ja od razu po porodzie poszlam zrobic siku, bo w trakcie strasznie duzo pilam, a kupe zrobilam po pierwszej dobie. Takze na szczescie nie mialam problemu :-)

Zaczelismy odwiedziny. Wczoraj mielismy gosci i dzisiaj. Fajnie :-)

moj nawal pokarmu zaczal sie regulowac powoli. Ale mialam juz kryzys.. tak mnie bolala jedna piers i sutek, ze plakalam jak przystawialam.
No, ale juz jest coraz lepiej. Mysle, ze juz niedlugo nie bedzie w ogole bolalo. :-)

ccaroline, może to akurat tuż, tuż:tak:

Chciałabym, żeby już były te właściwe skurcze, te nie są zbyt bolesne i regularne, ale nie są też miłe.
oj aż za cicho...

dobrze że dziś Taniec z gwiazdami to obejrze z tych nudów...:dry:

karalajna następna w kolejce do rodzenia....Powodzenia:-)

a tak sobie myślałam żeby jutro na zakupy iść...no nic, będe musiała się do J odezwać zeby chleb kupił ech :dry::dry::dry:
Oj tak przynajmniej Taniec z Gwiazdami leci.

fiołkowa ale mi smaka zrobiłaś na te lody!!!!

candy Trzymam kciuki aby synek nabrał więcej sił!

Moniśka, super,ze sobie radzisz :) A miałaś termin dzien przede mna a tu Twój maluch juz ma 5 dni!:)))
Tez słyszałam ze bephanten jest super na pekajace brodawki i był to pierwszy zakup jaki zrobiłam :p

Moniśka, super,ze sobie radzisz :) A miałaś termin dzien przede mna a tu Twój maluch juz ma 5 dni!:)))
Tez słyszałam ze bephanten jest super na pekajace brodawki i był to pierwszy zakup jaki zrobiłam :p
o tak. wyleczyl mi brodawki masakrcznie pogryzione, az sine w jeden dzien. Super :-)

Marcia staram sie, czasami mam watpliwosci. Na przyklad dzisiaj bez zadnej przyczyny plakalam w nocy zajmujac sie dzieckiem. Dobrze, ze Karol mi pomaga.
Ale od rana bylam jak nowo narodzona i nie bylo sladu, po zadnym spadku formy :-)

ja bepanthenem smarowalam i sutki i brodawki. I musze powiedziec, ze ten produkt jest super, zarowno na cycochy jak i na tyleczek.

ja nie zmywalam, sam sie wycieral w stanik albo we wkladke.
Co do kupy i siku to sluchajcie, ja od razu po porodzie poszlam zrobic siku, bo w trakcie strasznie duzo pilam, a kupe zrobilam po pierwszej dobie. Takze na szczescie nie mialam problemu :-)

Zaczelismy odwiedziny. Wczoraj mielismy gosci i dzisiaj. Fajnie :-)

moj nawal pokarmu zaczal sie regulowac powoli. Ale mialam juz kryzys.. tak mnie bolala jedna piers i sutek, ze plakalam jak przystawialam.
No, ale juz jest coraz lepiej. Mysle, ze juz niedlugo nie bedzie w ogole bolalo. :-)

Ale masz super...w zasadzie wszystko bezproblemowo, bo i karmienie się normuje:tak:niedługo będziesz wyrocznią dla świeżo upieczonych mam;-)

moja niuńka ma kaszaki na bużce, ale podobno znikna do paru tygodni:tak:
aaa wiecie co, Gabryśce schodzi skóra z rączek i przed ramienia, kremuję ją po kąpieli i w ciągu dnia, a nie widze poprawy, myślicie że to normalne?

no mojemu malemu to skorka luszczyla sie na brzuszku i na nozkach w okolicach stupek ale doktorka powiedziala ze to norma

u nas pojawiły się pryszczyki na buźce :szok:
czytam o tym, że to może byc trądzik noworodkowy/niemowlęcy, ale kurde nie mam pewności :no:
mam nadzieję, ze jutro ta połozna przyjdzie to zapytam... a jak nie, to chyba do lekarza zadzwonię...
niby sie zgadza z tym, co napisali w necie, że w sonecznym pokoju krostek jest więcej, a wieczorkiem czy w cieniu giną...
ile stresów :no:

Maksiu ma tez takie drobne krosteczkina buzce ale to podobno ma za kilka tygodni zniknac

Mojej mallutkiej skórka łuszczy się na stópkach i smaruje to oliwką... Najgorzej się łuszczy po kąpieli :-) A dzisiaj nam odpadł pępuszek, dość długo się trzymał, ale na szczęście już nam odpadł... No i Amelka bardzo lubi sobie pojeść.. Nie dość, że dostaje cycusia, to jeszcze wypija do każdego karmienia 30ml Nan1 :-)

Zazdroszcze ze pepek odpadl.moj ma juz prawie 3 tyg i nadal jest na miejscu.Starszym odpadl do 2 tyg. ale stwierdzilysmy z mama ze ten jego pepek inaczej wiazany niz starszych i taki duzy jakis,do tego jeszcze w szpitalu nic w zasadzie nie robili zeby go wysuszac dopiero w domu mialam spirytus i zaczelam cos z tym robic.

a ja jutro jade na zdjecie szwow.
5 doba po porodzie. W sumie jeszcze mnie tam cos ciagnie, ale kazali to jade.

w poniedzialek musze zalatwic polozna. Myslicie ze da rade przez telefon?

dziewczyny mam nawał pokarmu.. czuje sie strasznie, cycki mi zaraz odpadna.
Ledwie podleczylam brodawki, a teraz to. Zwariuje. :eek:

Fajnie ze masz duzo pokarmu,bo z nawalem mozna walczyc i szybko przechodzi,a u mnie ciagle wydaje sie ze malo i ciagle mam obawy czy nie zaczac dokarmiac.

Dziewczyny a ja znow z innej beczki.Czy wasze maluchy tez non stop spia? moj to albo spi a jak nie to przy cycce.

tak, w zasadzie wszystko idzie poki co bezproblemowo.
obysmy nie wykrakaly. :-)

teraz musze poczytac o diecie mamy karmiacej, bo naprawde nie wiem co powinnam jesc, a czego nie, zeby dzidzi brzuszek nie bolal i nie bylo kolek ani uczulenia.

Witam niedzielnie:-)

Oj trzymam kciuki za Czarnuszkę - różnorodne metody przyspieszenia w końcu pomogły:szok:

Teraz to już się sypiemy:szok: Ja naprawdę mam stresa- co raz bardzie się denerwuję. Najważniejsze, żeby córeczka była z nami zdrowa.

reklama
Lutówki mają wątek o karmieniu i co jeść:) Moja maleńka już coraz cięższa, ładnie na cycu przybiera. Kupiłam też herbatkę z Hippa od pierwszego tygodnia życia rumiankową i dopajam ją, bo jeszcze ma ślady żóltaczki.Wcześniej dawałąm jej podgrzewaną glukoze bo też wypłukuje bilirubinę z krwi. Moniskabe zadzwoń do pediatry w sprawie tej żółtaczki ,może niech obejrzy synka i da skierowanie na wyniki.Dla spokoju sumienia lepiej sprawdzic poziom bilirubiny we krwi Pawełka. Moja Milenka dostała żółtaczke w 4 dobie, zostawili nas dłużej w szpitalu i leżała pod lampami. To jedna z oznak wcześniactwa taka przedłużona żółtaczka patologiczna do 12 tygodni nawet się utrzymuje. Z bużki schodzi najpóżniej. Przy wypisie ze szpitala miała poziom 10,60 a tydzień temu robilismy wyniki i miała 7.Takze schodzi choć powoli, a córcia ma już miesiąć:)

Do góry