reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Dziewczyny powiedzcie mi kiedy moge sie spodziewac pieniazkow z zusu jesli na L4 jestem od 7 grudnia ??

Witam dziewczyny.
Jak do Was się nie zagląda przez jakiś czas to nadrobienie graniczy z cudem:-D:-D:-D

Ja czekałam miesiąc i zawsze mam to jakoś dziwnie podzielone że nigdy nie mam całej kasy od razu....nie wiem czemu..... Liczą tylko np za 3 tyg.a potem dodaja reszte w drugiej że połapać się jest ciężko.

reklama
masz racje lepiej sprawdzić...staraj się 3mać nogi uniesione

Staram się, ale to niestety nie pomaga.

dziewczyny a powiedzcie... widzialyscie ostatnio AsieKC?

Właśnie też się zastanawiałam i miałam nawet Was pytać, ale oczywiscie mi z głowy wyleciało.
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy moge sie spodziewac pieniazkow z zusu jesli na L4 jestem od 7 grudnia ??

ZUS ma 30 dni na wypłacenie Ci pieniązków, ale to liczone jest od daty dostarczenia zwolnienia do nich.

Na spuchnięte kostki polecam dwa razy w tygodniu na obiad ugotowany niesolony ryż z potartym jabłkiem:-)też nie wierzyłam w jego skuteczność, a jednak....

Ale to tylko o kostki, czy o całokształt chodzi? Bo mi nie tylko kostki puchną. Cała jestem jak balonik.

Dzieki dziewczyny :) czyli nie za ciekawie z tym zusem :/ nie zdziwie sie jak mi przyjda w marcu doipero :/ a chcialam zaszalec na zakupach dzidxziusiowych :-(

Widzę, że Pampersy górą ;-)
Przejdę się po sklepach i zobaczymy, co wybiorę.

mag349, mnie też puchną dłonie i nogi i wczoraj dosłownie rozmawiałam o tym z lekarką. Powiedziała, że to może nie być nic złego, ale na wszelki wypadek mam zrobić takie badania:
-mocznik
-kreatynina
-kwas moczowy
-białko całkowite
-poziom albumin
żeby sprawdzić, czy nerki dobrze pracują

Ja już od rana mam palce i stopy normalnie jak baleroniki. A nogi od południa gdzieś zaczynają puchnąć.

misia -co do gin to ja się chyba kiedyś do Ciebie uśmiechnę bo jak pamiętam to mówiłaś że Twoja też pracuje na Jaczewskiego. Zobaczymy po porodzie , bo mi moja coraz mniej się podoba.

A ja na szczęście nie puchnę i mam nadzieje że tak zostanie , współczuje Wam dziewczyny.
Ale za to apetyt mi zaczął dopisywać - o 7 rano śniadanie a o 10 już można powiedzieć obiad zjadłam:szok:, jak tak dalej pójdzie to dziś mnie 3 obiady czekają.

Widzę, że Pampersy górą ;-)
Przejdę się po sklepach i zobaczymy, co wybiorę.

mag349, mnie też puchną dłonie i nogi i wczoraj dosłownie rozmawiałam o tym z lekarką. Powiedziała, że to może nie być nic złego, ale na wszelki wypadek mam zrobić takie badania:
-mocznik
-kreatynina
-kwas moczowy
-białko całkowite
-poziom albumin
żeby sprawdzić, czy nerki dobrze pracują

Ja już od rana mam palce i stopy normalnie jak baleroniki. A nogi od południa gdzieś zaczynają puchnąć.

Dzięki Molly_anno. Ja na razie dziś zrobiłam sobie ogólne badanie moczu,a w pon, i tak idę do gina, więc nie omieszkam mu o tym powiedzieć :tak:

Dobry :tak:
Aaaale mi sie nie chciało wstawac. No ale tak bywa jak sie siedzi do 2 w nocy.

Co do wizyt lekarskich to ja chodze teraz co 2 tygodnie- ale mam termin na 1 marca. Zawsze miałam co 3 tygodnie.

Pieluch tetrowych nie bede uzywac bo jestem po prostu zbyt leniwa :-D Wychodze z załozenia ze po to sa takie ułatwienia zeby z nich korzystac. A że nie jestem szaloną entuzjastką "naturalnych metod" itp to z tych wszystkich bambusowych, tetrowych i innych zrezygnuje na rzecz poczciwego pampersa. Na razie kupilam paczke jedynek pampers ale w planach (jesli te sie sprawdza) jest zakup duzej partii niemieckich bo podobno w czyms tam lepsze (zobaczymy hehe)
candy6 tez uwazam ze tetra wcale taniej nie wychodzi przez te wszystkie zabiegi ktore trzeba praktykowac. Mysle ze mozna znalezc tansze (podobno dada z biedronki sa bardzo dobre) a wygoda bedzie. Tym bardziej ze im dzidzior starszy to bedzie mniej pieluch potrzebowac.

Ja na zwolnieniu juz troszke jestem i dostaje kase zawsze 26- ale ja mam kase wypłacana przez pracodawce. Z tego co wiem to zus płaci jak chce :baffled: MASAKRA wkurzałoby mnie to bo mimo ze nie mam cisnienia na kase na koniec miesiaca to lubie miec wszystko poukładane i zaplanowane a tak to ciezko :-(

ide sie wykapac i doprowadzic do porzadku bo dzisiaj do ginekologa. ech jak mi sie nie chce... jakos nie podzielam waszego entuzjazmu jak trzeba do lekarza jechac. tak raz na miesiac to dziala uspokajajaco ale czesciej to mi sie nie chce. Tym bardziej ze dzisiaj czeka mnie wycieczka na posiew

mirosia to jak mam bardzo dobry pomysł- przy okzaji moja prace dokoncz :-D Wczoraj wpadłam w lekka panike bo chcialam sprawdzic na stronie kiedy moja promotorka ma konsultacje i przeczytalam ze jej do 15 lutego nie ma na uczelni! mam nadzieje ze nic powaznego sie nie dzieje i mailowo bede mogla załatwic wszystko :baffled:

Dziewczyny jak długo czekałyście na wynik HBS, bo mi gin juz teraz kazała zrobić i powiedziała ze na ten wynik się dłużej czeka a wizyta tuż tuż??

reklama
mag349 taki obiad pomaga generalnie na ogólną opuchliznę, bo jak stwierdził mój gin "fajnie wyciąga wodę":-)powiem Ci, że odkąd serwuję sobie takie danie (choć do super smacznych nie należy - ale można się przyzwyczaić), zauważyłam poprawę;-)oczywiście nie da się w 100% powstrzymać puchnięcia, ale po swoich kostkach widzę rezultaty i to mnie od razu wprawia w lepszy humor:tak:spróbować możesz, na pewno nie zaszkodzi, a badania swoją drogą trzeba zrobić.

Do góry