reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Hej dziewczyny! Mam pytanie do tych, co karmią piersią. Po jakim czasie od wzięcia tabletki przeciwbóluwej można już dziecko przystawić? Ile czasu ściągać mleko? Miałam usunięty ząb i musiałam wziąć ketonal, bo mi czaszkę rozsadzało, narazie podaję butelkę.Kiedy możemy wrócić do cysia?
Ketonal można brać jak się karmi

dziewczyny mam pytanie

nasz mały od kilku dni miał takie krosteczki na brzuszku byliśmy pewni że to potówki, ale teraz zamieniło się to w takie zaczerwienienia plamki z wysuszeniem na brzuszku i pleckach

mogą być to nadal potówki? czy uczulenie na płyn do kąpieli?

zanzaczam, że nie karmię piersią a mały dostaje bebilon pepti ( na kolki) ale jest to alergiczne mleko wiec co to moze byc?

zmienilismy plyn do kapieli na oliatum bo tak stosowalismy na poczatku.

też podejrzewam, że to może być na płyn do kąpieli jakiś czas temu wprowadzony a na początku krostki mnie zmyliły jak nie będzie poprawy do poniedziałku do lekarza odrazu a narazie płyn odstawiony

Ja po cc miałam ketonal podawany dożylnie i mogłam karmić - przynajmniej tak mówili. Wprawdzie wtedy nie miałam zupełnie pokarmu i Kuba ciumkał puste cycki, ale inne dziewczyny na sali karmiły. Powiedzieli, że dziecko może być tylko troszkę bardziej senne, a to przy noworodku nie nowość;-)

Dokładnie. Ja też po porodzie byłam na sali z kobietą, która codziennie wieczorem brała ketonal w tabletkach i normalnie karmiła piersią, nikt nic nie mówił, że nie można (a ta kobieta była w dodatku pielęgniarką:-))

przeczytalam ten jezyk niemowlat i wydaje mi sie ze trzeba to brac z przymruzeniem oka, poza tym kazde dziecko jest inne.
jest tam np zeby klasc dziecko spac na drzemke jak tylko zacznie ziewac. probowalam to robic i to jest bez sensu, bo dziecko wcale nie jest jeszcze takie spiace
znowu z wyginaniem glowy w bok, ze niby chce jesc - u mojego tez sie nie sprawdza, bo on sie wygina by zobaczyc co jest za nim lub by wsadzic sobie raczki do buzi zamiast smoczka.
no i to usypianie.. dla takich maluchow to nie jest raczej dobra metoda, ja przynajmniej nie jestem w stanie patrzec jak maluch placze przez kilkanascie minut i go nie przytulic. wydaje mi sie ze mozna dziecko troche pozniej uczyc takiego. moj maluch zaczal lepiej zasypiac jak go poprzytulam i odloze jak juz prawie usnal - oczywiscie na chwile sie rozbudzi, ale go poglaszcze juz w lozeczku i jest ok. kazdego dnia jest szybciej. a jak chcialam go usypiac nie przytulajac, tylko "poklepuja po pleckach" jak jest w ksiazce to nic to nie dawalo, a psychicznie bylam wykonczona.

to taka tylko drobna moja uwaga :)

z koleji klepanie u nas pomaga. Klade Pawelka na brzuszek i poklepuje po pampersie i .. zasypia :)

reklama
przeczytalam ten jezyk niemowlat i wydaje mi sie ze trzeba to brac z przymruzeniem oka, poza tym kazde dziecko jest inne.
jest tam np zeby klasc dziecko spac na drzemke jak tylko zacznie ziewac. probowalam to robic i to jest bez sensu, bo dziecko wcale nie jest jeszcze takie spiace
znowu z wyginaniem glowy w bok, ze niby chce jesc - u mojego tez sie nie sprawdza, bo on sie wygina by zobaczyc co jest za nim lub by wsadzic sobie raczki do buzi zamiast smoczka.
no i to usypianie.. dla takich maluchow to nie jest raczej dobra metoda, ja przynajmniej nie jestem w stanie patrzec jak maluch placze przez kilkanascie minut i go nie przytulic. wydaje mi sie ze mozna dziecko troche pozniej uczyc takiego. moj maluch zaczal lepiej zasypiac jak go poprzytulam i odloze jak juz prawie usnal - oczywiscie na chwile sie rozbudzi, ale go poglaszcze juz w lozeczku i jest ok. kazdego dnia jest szybciej. a jak chcialam go usypiac nie przytulajac, tylko "poklepuja po pleckach" jak jest w ksiazce to nic to nie dawalo, a psychicznie bylam wykonczona.

to taka tylko drobna moja uwaga :)

Również przeczytałam tą książkę, ale jakoś jak dla mnie to bez rewelacji. Szczególnie to karmienie co 2,5 - 3 godziny. U mnie to niewykonalne bo są okresy kiedy karmię co 1 lub 1,5 i nie ma innej opcji, gdybym miała czekać 2,5 godziny to Basia chyba by się zapłakała. A rozmawiałam też z moją położną środowiskową i ona powiedziała, że jeżeli dziecko chce częściej i pije krótko to może oznaczać, że nie było głodne, ale chciało się po prostu napić i to jest ok.

Uważam, że życie wszystko weryfikuje i nie można się ściśle trzymać tego co jest w książkach napisane, bo rzadko które dziecko jest "podręcznikowe" :-)

Do góry