reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

laski, a nie boicie sie, że Wasze dzieci tak się przyzwyczają do chusty, że potem bedzieci musiały dygować 10 kilowe klocki?

Ja mojego noszę jak ma już naprawdę zły dzień i nie chce usnąć tam gdzie zwykle zasypia bez problemu czyli w wózku a zdarza się to rzadko więc raczej się nie uzależni;-)

reklama
laski, a nie boicie sie, że Wasze dzieci tak się przyzwyczają do chusty, że potem bedzieci musiały dygować 10 kilowe klocki?
Ja zawsze bylam zdania, ze nie bede duzo nosic itp. Oczywiscie przed ciaza :-p A teraz jak ten maly szkrabek jest juz z nami i widze jak bardzo mnie potrzebuje, wszystko sie zmienia :blink: Pewnie sie przyzwyczai, ale co tam, dla Niego wszystko :-) Jakos oduczymy. Tak jak pisalam kiedys, pierwsze 3 miesiace, to IV trymestr i ja tak staram sie do tego podchodzic ;-) Taki malec przeciez jeszcze swiadomie nie teroryzuje, ze chce byc na raczkach. Poza tym zamierzam uzywac chusty raczej na wyjscia, w domu rzadziej, zeby nie zaburzyc naszego dotychczasowego rytmu i przyzwyczajen :tak:
Mam kumpele, ktora caly czas nosila swoja coreczke, a teraz mala nie znosi byc na raczkach (ma jakos rok).

u mnie na butli spal od 19.30 do 2.30, zjadl i w sumie od 3 do 6.20 znow pospal, ale tak to u nas standard prawie zawsze :) niestety w dzien dziecko moje jakos nie moze usnac, tzn chce mu sie ale wszedzie tylko nie w lozku. wczoraj przez caly dzien spal moze ze 2 godziny to myslalam ze osiwieje - wszystko mu nie pasowalo i nie wiadomo bylo co z nim robic.. dzis troche lepiej, 2 godziny w lozeczku, pol godziny w wozku, a teraz dosypia w hustawce.

moj maly dzis wazony ma 6580. ktoras z was tez ma takie duze dziecko? nie sledze watku na biezaco wiec nie wiem :/

nasze dzieci w tym samym wieku hehe... mój na wizycie tydzien temu ważył 6200... za tydzień idziemy znowu na kontrolne ważenie (chodzimy co 2 tyg bo mały szybko przybierał na wadze - w ciagu 6tyg przytył 2100 - ...a ostatnio przez 2tyg tylko 200gr a powinien 500, także u nas sie unormowało - karmię tylko piersia na żądanie):-D

A ja nie wiem co sie dzieje. Jak wczesniej pisalam, mala je co 1,5-2 h ale prawie po kazdym jedzeniu ulewa lub wymiotuje. Zaczyna mnie to martwic. Zastanawiam sie nad podaniem jej dzis mleka modyfikowanego, bo do tej pory tylko piersia karmie i zobacze jak dlugo wytrzyma bez jedzenia po takim mleku no i czy tez zwymiotuje po jedzeniu. Wymiotuje od wczoraj. W nocy je ladnie i nawet nie ulewa, a w dzien co chwile cos z buzi leci. Poczekam moze do jutra i jak dalej bedzie wymiotowala to chyba pojade do lekarza.

spróbuj może wydłuzać karmienie - niech je co 3h... i w trakcie karmień często odbijać... mojemu zdarza się ulewać jak za szybko nogami przebiera hehe:tak:

Byliśmy dzis na USG główki - wszystko elegancko :-D
Była dzis też u nas rehabilitantka ... mamy zestaw ćwiczeń - Młody ma wzmożone napięcie mieśniowe... ale to głównie problem z piąstkami i tym że głowkę często tylko na jednej stronie trzyma.
Sporo się dowiedziałam... np że źle nosiliśmy młodego - nie powinno sie nosić takiego dziecka w pionie twarzą do siebie, bo nie widzimy czy trzyma symetrie... Pani pokazała nam prawidłowe trzymania, duzo opowiadała o prawidłowych zachowaniach takiego malca.

Któraś z was pytała o to przebieranie nóżkami...to jest bardzo prawidłowe...rozwijają się wtedy mieśnie brzuszka...nasz ponoć ma bardzo ładnie rozwinięte.

Dziecko w takim wieku powinno już otwierać dłonie, NIE POWINNO SIĘ dawać maluchowi palca swojego do chwytania, gdyż właśnie powinien otwioerać dłoń a nie wzmacniać chwytanie/zaciskanie piąstki.

często kłaść na brzuszku z rączkami wyprostowanymi przed siebie i ćwiczyć główkę na boki, podążanie wzrokiem za czymś; dużo kołysać dzieciaczka.
Odbijanie na brzuszku to teraz też będzie nasza metoda na beka :-D

Zapytałam czy jak dziecko leży na brzuszku i sie przekręca na plecki - to czy to normalne... otóż nie...dziecko w tym wieku nie powinno sie przekrecać, jeśli to robi to znaczy ze ma asymetrię która go ściąga z brzuszka na plecki.

dronka83 coś wspominałaś o neurologu... jeśli byś miała problem ze znalezieniem to ja służę kontaktem do fajnego, prywatnego (nas wizyta u niego kosztowała 120zł)

zapomniałam dodac że i o chuste pytałam - bo już mialam kupować (wiem wiem...narzekałam na nie strasznie) bo wkur*a mnie poruszanie się po mieście, tzn... jeżdże ostatnio sporo po tych lekarzach...a z wózkiem to masakra... brak podjazdów itp, rzadko autobusy niskopodłogowe, nie mowiac o tramwajach...Mieszkam blisko dworca Wschodniego (PKP) i aby dostac się na peron trzeba po schodach wozek targać MASAKRA!...
...no ale wracająć do tematu.,. Pytałam rehabilitantke o chuste... powiedziała że one są tylko modne ...że w takiej chuście dziecko śpi, nie ogląda swiata, no a jak sie obudzi to nie ma jak sie rozciagnąć...że na pewno nie na dłuższe spacery te chusty.:sorry2:

Ja chyba zwariuję...mały dziś cały dzień marudny, przysypia po 10-20 minut i z powrotem dokazuje:baffled: Teraz siedzi z nim M, bo ja już nie mogę, ale słyszę, że marudzi:dry:

wow super porady sama czytałam z ogromną ciekawością, nieźle z tym przekręcaniem, za dużo jak widać też źle, a o piąstkach nie miałam pojęcia.

dziewczyny moge spokojnie brac cos na gardlo jak karmie cycem?normalnie tak sie kiepsko czuje, ze szok a dusi mnie w klacie jak cholera...nie moge lezec wiec siedze eh a chcialam sie zdrzemnac ale co kaszlne mocniej to mlody sie wierci

ja brałam TantumVerde do psikania i Hallsy czarne do ssania :tak:

spróbuj może wydłuzać karmienie - niech je co 3h... i w trakcie karmień często odbijać... mojemu zdarza się ulewać jak za szybko nogami przebiera hehe:tak:

Problem w tym, ze ne da rady karmic jej co 3 h bo tak placze, ze nie da sie jej uspokoic niczym. Ale juz sie nie martwie. Bylam dzis u lekarza z nia i pani doktor powiedziala, ze dziecko za duzo je i dlatego wymiotuje lub ulewa, ael za bardzo sposobu na to nie ma. Po prostu mam karmic na zadanie i wtedy dziecko sie nie odwodni bo zawsze cos tam do brzuszka wpadnie. I jeszcze zwazyla pani doktor moja corcie, zeby sprawdzic czy przez to ulewanie nie stracila na wadze i okazalo sie, ze w ciagu tygodnia przytyla 300 gram a podobno przecietnie dzieci tyja 700 gram w ciagu miesiaca:)

mcgosia83 czy ta pani rehabilitantka doradzila ci w jakiej pozycji najlepiej nosic maluchy?

tak... najlepiej w pozycji leżącej na pleckach, dziecko opartą główkę ma na przedramieniu moim (trudno to opisać)...lub na brzuszku- prawa ręka moja na brzuszku wzdłuż tułowia dziecka a lewa pod jego pachami. W pionie odradziła nosić gdyż często wtedy dziecko krzywo się układa:tak:

tu znalazłam zdjęcia http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79399,1326219.html

reklama
Blueberry jaka to dzielnica? Masakra :-(
Jeszcze mam pytanie o chuste - Ty nosisz Adasia w kieszonce, a dlaczego oni pisza, ze od 4 miesiaca? Tylko o glowke chodzi?
Podgórze, a dokładnie Stary Bieżanów.

Co do chusty - wszyscy inni podają, że wiązania "kieszonka" i "2X" są od urodzenia. Nie wiem dlaczego Bebelulu twierdzi, że od 4 miesiąca. Może uważają, że mlodsze dzieci można nosić tylko w poziomie - chyba Zawitkowski taka opinię gdzieś wyrażał, a oni z nim zdaje się współpracują :baffled:. Ja ostatnio motam sobie 2X - jest szybsze i łatwiejsze, a poza tym bardziej przewiewne :tak:.

Do góry