reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Dziewczyny pomóżcie. Zwłaszcza mcgosia - bo pamiętam, ze miałaś kłopot z zębem. Strasznie mnie boli dziąsło, chyba po rwaniu dawno temu został jakiś kawałek korzenia. Wziełam ok. 17-stej paracetamol, na chwilkę było lepiej, a teraz znowu zdycham. Mój mały szaleje w brzuchu - chyba czuje, ze mnie boli. Jak myślicie mogę wziaśc jeszcze jedna tabletkę?
Możesz wziąść 3 paracetamole, 1 tabl. co 8 godzin.

Dziewczyny pomóżcie. Zwłaszcza mcgosia - bo pamiętam, ze miałaś kłopot z zębem. Strasznie mnie boli dziąsło, chyba po rwaniu dawno temu został jakiś kawałek korzenia. Wziełam ok. 17-stej paracetamol, na chwilkę było lepiej, a teraz znowu zdycham. Mój mały szaleje w brzuchu - chyba czuje, ze mnie boli. Jak myślicie mogę wziaśc jeszcze jedna tabletkę?
mi wtedy na ból powiedziała że Apap mam zażywać i to max 1 tabletke dziennie :eek:
przepisała mi też taki fajny płyn do płukania Eludril...ma działanie antybakteryjne ale i uśmierzał ból bo po nim było takie fajne uczucie jakby znieczulenie :tak:

w 2-6 mies życia, matek pijacych alkohol w ciąży, rodzi które spia z dzicmi, rodziców palących w domu no i jakiś chorych dzieci reszte nie pamiętam w necie pewnie znajdziesz mnóstwo informacji.

Dziekuję dziewczyny. Czyli z kolejnej tabletki nici. Jutro poszukam jakiegos dentysty, który przyjmuje w soboty. Dzisiaj nocka z głowy:-(

SIDS
KTO JEST NAJBARDZIEJ NARAŻONY?
Statystyki pokazują, żę największe zagrożenie SIDS ma miejsce, gdy dziecko ma 2-6 miesięcy. Przeważnie zgon następuje w nocy lub nad ranem. Przypadki śmierci w czasie drzemki w ciągu dnia są marginalne. Ryzyko jest zwiększone, gdy rodzice są palaczami lub piją alkohol (albo zażywają narkotyki). Także matki, które w ciąży regularnie paliły i piły, naraziły swoje dziecko na SIDS.
Niestety rodziny, w których był przypadek nagłej smieci, muszą pilnować się dużo bardziej - czynnik genetyczny takżę możę być decydujący.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Jak więc ochronić swój skarb? Nie jesteście bezradni. W zniwelowaniu zagrożenia pomaga systematyka. Regularne godziny drzemek i posiłków doskonale regulują organizm małego człowieka i zmniejszają stres. Poza tym warto przestrzegać kilku zasad:
  • Kładź dziecko na plecach. Udowodniono, że takie ułożenie zmniejsza ryzyko wystąpienia SIDS ponaddwukrotnie. Dzięki horyzontalnej pozycji maluch nie zdoła przytknąć buzi do poduszki i udusić się. Jeżeli przykrywasz niemowlę, koniecznie zawiń brzegi materaca na wysokości jego klatki piersiowej pod materacyk - dzięki temu nie przykryje sobie twarzy
    . Najlepiej jednak ubrać je po prostu w śpioszki lub zapiąć w śpiworku. Jeżeli dziecko ma np. katar i na plecach jest mu niewygodnie, układaj je na boku. W ciągu dnia może spać na brzuszku - musisz jednak być czujna i regularnie go doglądać.
  • Nie przegrzewaj niemowlęcia. Temperatura w jego pokoju nie powinna przekraczać 20 stopni.
  • Karm piersią. Co prawda nie udowodniono, żeby to zmniejszało ryzyko, ale ponieważ jest ogólnie dobroczynne dla dziecka, na pewno nie zaszkodzi. Twój pokarm pomaga dziecku się rozwijać, więc i jego układ oddechowy, i nerwowy na tym skorzystają.
  • Nie ma ustalonej opinii na temat spania z dzieckiem. Istnieją dane mówiące, że SIDS występuje w takim przypadku rzadziej. Jednak odnosi się to tylko do rodziców niepalących i którzy nie pili alkoholu przed pójściem spać. Jeżeli palicie, absolutnie nie bierzcie dziecka do waszego łóżka.

reklama
Dziekuję dziewczyny. Czyli z kolejnej tabletki nici. Jutro poszukam jakiegos dentysty, który przyjmuje w soboty. Dzisiaj nocka z głowy:-(
Moja teściowa jest stomatologiem ale teraz jest na imprezie toci nie pomogę. Ale Apap lekarz pierwszego kontaktu na silne dolegliwości bólowe kregosłupa pozwolił brac tak jak pisałam. Co lekarz to inna opinia:sorry:

Do góry