reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Uwaga znalazłam zdjęcie czyjegoś czopa w googlach:

Czop śluzowy — przejrzysty, kulisty galaretowaty „korek” z gęstego śluzu, umiejscowiony w szyjce macicy. Powstaje na początku ciąży i podczas jej trwania pełni funkcję naturalnej bariery między środowiskiem zewnętrznym i błonami płodowymi. Uszczelnia kanał tak, aby chorobotwórcze drobnoustroje nie mogły przedostać się do macicy i rozwijającego się w niej dziecka. Kiedy zbliża się termin porodu (nawet miesiąc przed), na skutek rozwierania się i zanikania szyjki macicy, czop zostaje wydalony pod postacią śluzu, gęstych, lepkich i brązowych upławów. Wypadnięcie „korka” jest sygnałem, że organizm przygotowuje się do porod

reklama
Uwaga znalazłam zdjęcie czyjegoś czopa w googlach:

Czop śluzowy — przejrzysty, kulisty galaretowaty „korek” z gęstego śluzu, umiejscowiony w szyjce macicy. Powstaje na początku ciąży i podczas jej trwania pełni funkcję naturalnej bariery między środowiskiem zewnętrznym i błonami płodowymi. Uszczelnia kanał tak, aby chorobotwórcze drobnoustroje nie mogły przedostać się do macicy i rozwijającego się w niej dziecka. Kiedy zbliża się termin porodu (nawet miesiąc przed), na skutek rozwierania się i zanikania szyjki macicy, czop zostaje wydalony pod postacią śluzu, gęstych, lepkich i brązowych upławów. Wypadnięcie „korka” jest sygnałem, że organizm przygotowuje się do porod

ale jaja :) faktycznie :) Pan Czop :)

Jeszcze jestem w dwa dni mi wyleciał,był taki budyniowaty,ale bez krwi na szczęście.Rano zauwazyłam go na papierze po załatwieniu sie.
o kurde Mycha!!!!!! trzymaj sie jeszcze 2w1 !!! a duzo go było??

MoniSkaBe - No ja wlasnie niewiem.....ja znajduje co chwile ale malutko na wkładce takie budyniowate... no niewiem....wizyte mam 18...jezeli bedzie tego wiecej to zadzwonie do ginki wczesniej

tez uwazam ze troche pozno mam ta wizyte....wczesniej mialam chyba 20 stycznia z tego co pamietam.... wiec przy skroconej szyjce i rozwarciu troche pozno...

a tak się napaliłam, że jakaś szalona ciężarówka zrobiła zdjęcie czopowi:-D:-D:-D

ale informacja o czopie jest ze strony medycznej:cool2:

reklama
alescie daly czadu z tym czopem :-D
On raczej w jednym kawalku nie jest :-D

biedna patinka - ciekawe co u niej...

kurcze - jzu luty ale nieszalejcie jeszcze z tymi porodami dziewczyny - nie chce zostac na sam koniec... :dry:

Do góry