reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Dziewczynki, tak mi jest źle.....
Moja Mamcia zmarła dziś rano :(
Tak mi przykro..:-( Przytulam Kochana..
Dziewczyny, wlasnie bylam w toalecie i na bieliznie zauwazylam maciupenka czerwono-brazowa kropke i troszke sluz podbarwiony na brazowo :eek: Bardzo malo tego. Nie wiem teraz co to moze byc. Czy z przemeczenia, chodzilismy wczoraj duzo po miescie, pozniej byly male przytulanki, w nocy dobrze nie spalam, bo palant zza sciany zrobil impreze i rano wstalam do pracy... Zarejestrowalam sie na wizyte u ginekologa na jutro na 17-ta. Na razie obserwuje czy bedzie tego wiecej. Jak tak, to od razu jade do szpitala. Choc wydaje mi sie, ze to tylko takie jednorazowe bylo... Zmierzylam tetno Dzidziolka i jest ok. Ale i tak sie martwie...
Mi się wydaje, że to od seksiku i zmęczenia:tak: Oszczędzaj siebie:tak:Ale idź też jutro do gina i dowiesz się pewnie więcej.

reklama
Ja tez nie moge znalezc tego filmiku... Juz mi M pomagal i nic. Kamika narobilas nam wszystkim "ochoty" :-D;-)
O widze, ze nam wyslalas jakies linki, dzieki :-)

reklama
"Świat według niemowlęcia" ("Le monde selon le bebe")
film dokumentalny, Francja, 2005, 83 min.
Reżyseria: Bernard George
Film z cyklu: FILMOWE DOCHODZENIA
Premiera: poniedziałek, 21 maja 2007, godz. 20.45
Okres prenatalny, chociaż jeszcze do niedawna lekceważony, jest najważniejszym etapem rozwoju człowieka. Dotąd nie brano pod uwagę czasu spędzonego w łonie matki i uważano płód za organizm obojętny i głuchy na bodźce.
Badania dowodzą, że zmysły płodu są aktywne jeszcze przed narodzinami. Już w siódmym miesiącu ciąży funkcjonuje pięć zmysłów, płód rozpoznaje smak i zapach pokarmów spożywanych przez matkę, słyszy jej głos i dźwięki wokół niej. Naukowcy zastanawiają się, w jaki sposób płód łączy swój zamknięty świat w łonie matki ze światem zewnętrznym oraz jak długo po urodzeniu pamięta swoje "pierwsze miesiące życia".
Zmysł słuchu zaczyna funkcjonować na sześć do ośmiu tygodni przed narodzinami. Według badaczy, płód słyszy najwyraźniej odgłosy pochodzące od matki: jej głos, bulgotanie wód czy dźwięki wydawane przez łożysko i dlatego po narodzinach dziecko najlepiej rozpoznaje jej głos. Płód umie rozpoznać ruchy matki i zareagować na nie, uruchamiając mięśnie, ścięgna i stawy, a jednocześnie znajdujący się w błędniku zmysł równowagi. Według naukowców w życiu płodowym u dziecka funkcjonuje też układ wzroku, co na tym etapie życia określa się jako widzenie wewnętrzne.
Dziecko od momentu narodzin doświadcza wielu różnic pomiędzy życiem płodowym a swoim nowym życiem, poza ciałem matki. Noworodek nagle poznaje dotyk bezpośredni, a zmysły słuchu, powonienia i wzroku zaczynają działać odmiennie niż dotychczas. Dziecko musi nauczyć się percepcji ruchu, kolorów i ostrości obrazów. Traci też dotychczasowe umiejętności ruchowe, ponieważ poruszanie się pod wpływem grawitacji nie jest już tak łatwe jak swobodne poruszanie się w płynie owodniowym. Bardzo ważne jest dla niemowlęcia zachowanie ciągłości pomiędzy czasem przed i po narodzinach, gdy matka - jej głos i zapach - staje się jego przewodnikiem po tym nowym świecie.

Tak na zachete :) jak ktoras znajdzie gdzies w sklepie niech da znac ja jutro dzwonie do polski i niech popytaja i mi kupia chce go miec :)

Do góry