reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Dziewczyny jak długo może stać mleko odciągnięte w lodówce? Tzn ile godzin? A ile poza lodówką?
24 h w lodówce. Poza nie wiem, ale raczej krótko.

a u nas leje i ciemno :(także dziś najpewniej siedzimy w domu...

muszę iść do fryzjera, bo wyglądam jak Crystal Carrington, jakos mi się tak z jednej strony włosny układają :/
tylko kurde, nie mam kiedy!! bo co z małą zrobię??
Ja też mam już fatalne włosy, ale muszę poczekać na jakąś pomoc przy małym, żeby móc pójść do fryzjera:crazy:

reklama
Dzieci mają mleko w sutkach?:szok: Jakoś nie mam ochoty sprawdzać... Kuba nie ma żadnych obrzęków, tylko płaskie sutki.

kamikaa
, też czytałam, że takie to kiepskie mleko...
Moje po odstaniu na dole jest białe, a na górze zbiera się śmietanka;-)

Witam sie.Bartuś od jakiegoś czasu ładnie mi spi w nocy zasnoł prawie przed 1,wtedy obudził sie o 5.30 na mleczko i wtedy o 9.30 normalnie wysypiam sie,mam nadzieje ze tak zostanie.O 17.30 idziemy spacerkiem do kosciółka,oile pogoda ładna sie utrzyma,bo cos chmury nadeszły.Synus teraz spi najedzony,a ja mam czas dla siebie;-)

hej
mam pytanie w srode nie moglam karmic caly dzien cycem bobylam po narkozie :/ i zrobilam test odciagnelam mleko i wstawilam do lodowki i rano u gory bylo mleko a na dole woda :/ co to oznacza ? ktos mi kiedys cos o tym mowil ale nie wiem kto albo gdzies czytalam i teraz nie pamietam o co tam chodzilo :(
Potrzeslam butla i zas bylo mleko ale czemu podeszlo do gory i na dole byla taka woda :/

To normalne wlasnie tak ma byc.
Kamikaa bardzo wazne jest zeby dziecko oproznialo piers do konca, bo na koncu jest to tluste mleko. Jak wyjelas mleko z lodowki to duzo bylo tej "smietanki" na gorze??

Ja wlasnie robilam maly research na necie bo Pola ma zielonkawe kupy i czesto sam jasno zielony sluz, i po wyszperaniu doczytalam, ze zielone kupy moga byc spowodowane nierownoscia pomiedzy mlekiem pierwszym-chudym, a drugim tlustym.... znaczy sie ze jesli dziecko je tylko to pierwsze mleko chude, to jego zoladek szybko je trawi przez co zgromadza sie wiecej kwasow zoladkowych i powoduje zielone kupki (ale nie koniecznie) do tego dziecko jest szybciej glodne, czesto niespokojne, ma kolki i wierci sie na cycu. Dodatkowo pierwsze mleko ma wiecej cukrow. Czestym powodem tego jest nadprodukcja mleka, czyli jak dziecko zaczyna jesc piers to nei dojada jej do konca, bo mleka jest wiecej niz potrzeba. Rada na to taka, zeby unormowac melko i nie sciagac za duzo... ja juz mam z 20 woreczkow zamrozonych bo w nocy mam nawal i chyba wlasnie dlatego mamy te kolki, bo Polcia ze piers i potem czasami sporo z niej odciagne, wiec je duzo ale tego pierwszego mleka..... w ostrych przypadkach zalecane jest sciaganie laktatorem i podawanie butli, bo wtedy wszystko jest wymieszane.

Hej marówczki, podziwiam WAS ze macie tyle czasu na udzielanie sie na forum:sorry: Ja wychowałam sobie mala terrorystke i jedynie podczytuje was bo 2 reka buja małą:confused2: Nasze krostki powoli same znikaja - WKONCU - po prawie 2 tyg ale wczoraj bylismy u pediatry przepisala tylko physiogel i zeby niczym mocniejszym tego nie traktowac bo tradzik to cos "noramlnego" :eek: no i przez ta pogode nabawilysmy sie potowek ale 1 kapiel w krochmalu i problem zniknał:rofl2:

Mała przybrala 400gram ij uz z niej mega KLUCHA sie zrobila - wazy 4100 czyli 850g w 1 miesiac to ładny wynik:-)Pani pochwalila ze bardzo kontaktwa dziwczynka z niej:-D tatus to taki dumny stal przy niej potem ze smialam sie w glos z niego:-D:-D:-D:-D bo mala wodzi wzrokim juz za grzechotkami i reaguje na glos-wkoncu juz nie jest lezaca kłoda tylko uczłowiecza się:tak:

no i nieststy od 4 dni dokarmiam ja butla bo szarpie, czerwieni sie , nawala lapami jak ciagnie cyca wiec jak dostala butle bez zadnego bujania usnela..wiec ewidetnie nie dojadala tylko dziwi mnie to ze jak pozniej nacisne sutka to pokarm leci:eek: i nie wiem co jest grane ale butle jej daje- nieststy!! najpierw cyc i dokarmiamy ja 2x50ml rano i popoudniu no i moze na dobitke na wieczor max 30ml zjada:sorry:

a jeszcze pytanko do was czy jak mala ulewa i potem znowu chce cyca to mam jej dawac czy nie>> ale glodna nadal jest:baffled:

Ostatnia edycja:
no i nieststy od 4 dni dokarmiam ja butla bo szarpie, czerwieni sie , nawala lapami jak ciagnie cyca wiec jak dostala butle bez zadnego bujania usnela..wiec ewidetnie nie dojadala tylko dziwi mnie to ze jak pozniej nacisne sutka to pokarm leci:eek: i nie wiem co jest grane ale butle jej daje- nieststy!! najpierw cyc i dokarmiamy ja 2x50ml rano i popoudniu no i moze na dobitke na wieczor max 30ml zjada:sorry:

a jeszcze pytanko do was czy jak mala ulewa i potem znowu chce cyca to mam jej dawac czy nie>> ale glodna nadal jest:baffled:

heh mój taką wagę miał na wyjściu ze szpitala :-p teraz to pewnie juz z "piątkę" waży- idzie na mase:-)
Wiesz to, że mała szarpie cyca i się wkurza, wcale nie oznacza, że się nie najada, może być milion powodów: za szybko/za wolno jej leci z cyca, boli ją brzuszek, nałykała się powietrza i trzeba ją odbić etc. Mój ma akurat to ostatnie w czasie jednego karmienia czasem 3 razy go musze odbić. Jak sama piszesz z cyców Ci tryska, wiec to mało prawdopodobne, żeby mała się nie najadała. Pokarm z cyców jest mniej kaloryczny, troche tak jakby dziecko cały czas zdrowo się odzywiało blech:confused2: a mleko modyfikowane jest bardziej kaloryczne dlatego mala sie szybciej najada i ten pokarm dluzej sie utrzymuje w zoladku. Poza tym super Ci przybiera, wiec raczej nie glodzisz jej;-)

reklama
Do góry