reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Hej dziewczyny,
własnie odebrałam wypis ze szpitala i tak sobie przegladam i patrze na moje usg. Zastanawiam sie co to znaczy: położenie płodu podłużne główkowe (to wiem co oznacza), postawa IB (a to mnie zastanawia) moze ktoras z was wie o co chodzi z ta postawa?
:eek:Może zadzwon do szpitala i zabytaj sie co to oznacza IB.

reklama
Hej dziewczyny,
własnie odebrałam wypis ze szpitala i tak sobie przegladam i patrze na moje usg. Zastanawiam sie co to znaczy: położenie płodu podłużne główkowe (to wiem co oznacza), postawa IB (a to mnie zastanawia) moze ktoras z was wie o co chodzi z ta postawa?

Rozpoznanie
Wczesne rozpoznanie dysplazji jest najważniejsze dla dalszego leczenia oraz rokowania. Każdy noworodek (dziecko do 1 miesiąca życia) powinien zostać zbadany przez doświadczonego ortopedę, który badając może wcześnie wykryć objawy wskazujące na niedorozwój stawów. W badaniu klinicznym oceniamy stopień odwiedzenia stawów biodrowych oraz ich stabilność (objaw Barlowa i Ortolani'ego).Sprawdza się czy dziecko symetrycznie i równomiernie odwodzi na boki obie nóżki i czy przy ruchach głowa kości udowej nie wyskakuje ze stawu. Jeśli słychać wtedy wyraźny "klik", oznacza to, że staw jest niestabilny. Bada się też, czy fałdy pod pośladkami są symetryczne i czy oba uda mają jednakową długość. Niesymetryczność fałdów nie świadczy jeszcze o dysplazji, natomiast nierówna długość ud to już objaw niepokojący, który może wskazywać na jej występowanie.
Obecnie podstawą profilaktyki są badania ultrasonograficzne stawów biodrowych, które pomagają wykryć zmiany nieuchwytne w badaniu ortopedycznym. Zdjęcie RTG jest coraz rzadziej wykorzystywane w rozpoznawaniu dysplazji, z przyczyny powszechnego wprowadzenie USG do diagnostyki , oraz szkodliwości promieniowania rentgenowskiego.
W badaniu USG obrazy stawów biodrowych zostały podzielone według Grafa na kilka typów rozwojowych począwszy od bioder prawidłowych do zwichniętych:

• Typy Ia i Ib to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego
  • Typ IIa to biodro niedojrzałe, lecz jeszcze nie w stopniu wymagającym leczenia. Typ ten musi być kontrolowany gdyż u części dzieci z tym typem dochodzi do samoistnej poprawy (IIa+), a część nie rozwija się prawidłowo i staje się biodrami dysplastycznymi (IIa- przed końcem 3 miesiąca życia i IIb po ukończeniu 3 m.ż.)
  • Typ IIc to nieprawidłowe stawy biodrowe czyli dysplazji zagrożonej przemieszczeniem
  • Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte
  • Typ IV to biodro zwichnięte
  • Typ D jest biodrem dysplastycznym z decentracją głowy kości udowej
Zaznaczyłam na grubo;-) Widać wszystko dobrze:tak:

Cześć mamuśki:-)

Ja od wtorku w szpitalu z Igorkiem, dopadło go zapalenie stawu bidrowego no i go zatrzymali na oddziale.
Jestem z nim cały czas w nocy też, więc nie nadążyłam nadrobić jeszcze co wyście tu nawywijały.

Teraz jest u niego moja mama a ja wpadłam do domu wykąpać się, przebrać i pozabierać parę rzeczy.

Może jutro wyjdzie, oby bo już zwariować można:no::no:
Najważniejsze że już nie cierpi, bo bolało go to biodro okropnie :-:)-(

Ale widzę,że tu nuda żadna się nie rozpakowała :-D:-D:-D:-D

Ja od wtorku w szpitalu z Igorkiem, dopadło go zapalenie stawu bidrowego no i go zatrzymali na oddziale.
Jestem z nim cały czas w nocy też, więc nie nadążyłam nadrobić jeszcze co wyście tu nawywijały.

Teraz jest u niego moja mama a ja wpadłam do domu wykąpać się, przebrać i pozabierać parę rzeczy.

o kurcze..wiem co to znaczy dziecko w szpitalu..meczarnia dla dziecka i dla rodziców:no: duzo zdrówka dla IGORKA!!!

Oj Kochana Zdrówka dla synka!!!!!!!

wróciłam cała i z suchymi spodniami :-D...nie ma to jak spacer w taką pogodę,...szkoda tylko że coraz ciężej :sorry:

właśnie zjadłam śledzie po giżycku i....Mikołaj dostał czkawki...:-D już go nie będę tak katować ....zaraz biorę się za zmywanie naczyń i poleżę troche bo się zmęczyłam tym wyjściem (2,5h na nogach:eek:) :sorry::sorry::sorry:

a jednak oboje a to troche chore bo jak kobieta miała np.nie ma z kim dziecka zostawić albo by miała cesarke to tydzień po będzie musiała się telepać tramwajami z raną , bo na to jest 14 dni z tego co wiem

reklama
Do góry