u nas mleko krowie, tak jak i slodycze, jeszcze nie sa w menu. wsuwa juz maly jogurt i sery ale z krowim sie wstrzymam do 2gich albo 3cich urodzin jak zejdzie z bardziej wartosciowego modifikowanego.
J tez ciagle na butelce chociaz coraz czesciej maltretuje zeby mu dac normalny kubek. nawet niezle potrafi pic ze swojego kubeczka doidy
Doris, mamy juz zaplanowane daty przyjazdu! Bedziesz w lipcu w waw-ie? moze wreszcie uda nam sie zrobic Warszawskie spotkanie
Wysle moja kom na priva
Hejka
MrsF- Dobrzez ze zajrzłam.Fajnie ze napisałas o przedszkolu bo ja na smierc zaponiałam a dajesz Jamesika do jakiegos katolickiego przedszkola czy masz cos innego na oku??Bo ja nawet zbytnio nie wiem czym sie kierowac przy wyborze ale wszyscy radzą katolickie szkoły
Befatka, tez ogladam katolickie ale katolickie czesto nie sa niestety najlepsze a czasami calkiem kiepskie. Sadze ze dla dobra dziecka nie powinno sie wybierac na 'slepo' bo katolickie albo nie. Decyzje co do przedszkola podejme na podstawie: opini rodzicow (zobacz np
www.netmums.com), raportow Ofsted, tabeli rankingowych (
Primary school league tables: Key stage 2 Sats results A-M | Education | guardian.co.uk), milej atmosfery i opiekunek, wyboru aktywnosci (np nauka gry na instrumentach, jezyki, sporty), ogrodu, menu (wszystko gotowane na swiezo, nie odgrzewane no i oczywiscie organic) no i przede wszystkim zdania examinu DF, jak to maz nazywa
. Smieje sie ze mnie ze niedlugo do serwisow dzieciecych zwerbuja bo nic mi nie umyka. tyle sie juz o tym wszystkim naczytalam ze trzecia magisterke moge robic no ale przeciez do pierwszego lepszego badziewia dziecka nie wysle. nawet mam swoja wlasna tabele rankingowa z punktami w kazdej kategorii
(co zwalam na skrzywienie zawodowe ;-))
tak na serio, sadze ze najlepiej zaczac od 'literatury' (mozesz np poprosic lokalna biblioteke o liste okolicznych przedzszkoli i szkol) i przejzec raporty Ofsted (
Primary schools - Ofsted) sprawdzic gdzie sie plasuja na tabeli a potem umowic sie do 6-7 najlepszych, oczywiscie z lista pytan, wsadzac wszedzie nosa i wypytac o wszystko. ja w ostatnim nawet z kucharzem mialam 15 minutowa dyskusje
Wiem ze raporty Ofsted sa czesto dlugie i nudne ale ujawniaja wszelkie niedociagniecia, np nieupowaznione osoby kreconce sie przy dzieciach i inne skargi rodzicow.
Zobacz tez moje linki na lond watku:
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-uk-f141/przedszkola-londyn-26916/#post3671086
Kolejna runda 'wywiadow' mnie czeka we wtorek ale na razie faworytem w kategorii od 1,5 roku jest:
nursery providers - baby, toddler and pre-school child care - Kidsunlimited nurseries - naturally inspiring childcare ktore James tez uwielbial i wyciaglac go z tamtad nie moglam bez wrzaskow. Nietylko mieli super zabawki ale i bardzo mile panie (proporcje- jedna pani na 4 dzieciaki), zawsze swiezo przygotowane jedzenie, owoce na przekaski a nie ciacha, piekny, wielki ogrod ze wszystkimi zabezpieczeniami ktore uszczesliwylyby najbardziej histeryczna matke i co najwazniejsze - bazdzo zadowolone dzieciaki.
PreSchool zaczyna sie od 2,5 lat i moim ulubiencem jest na razie prywatna szkola (independent private prep school) ktora ma tez Preschool'a.
jak masz pytania to wal na priva (zeby tu juz nie zasmiecac watku nasza angielszczyzna)-
lece zanim kolejny esej wyprodukuje
ZDROWKA DLA CHOROWITKOW MALYCH I DUZYCH!