reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2024

reklama
Akurat miałam właśnie uzupełnianą kartę ciąży i pielęgniarka mierzyła mi ciśnienie. Pierwszy pomiar - 148/98. Mówię, że niemożliwe, w domu mam niższe. Więc łącznie mierzyliśmy 3 razy, za trzecim razem spadło na 130/80 🤷🏼‍♀️ dalej nie idealne ale przynajmniej w górnej normie
Kurcze, takie pomiary "pod rząd" to z własnego doświadczenia wiem, że nie są miarodajne :( Ja zawsze jak mierzyłam drugi raz to miałam trochę niższe to ciśnienie niż za pierwszym podejściem. Także spróbuj przez tydzień mierzyć rano i wieczorem jak masz taką możliwość i ewentualnie daj znać lekarzowi.

Dziewczyny od tego tygodnia lekarz zalecił mi brać Acard 150 na noc. Czy to ma zmniejszać ciśnienie może? Z nerwów na wizycie nie zapytałam po co?
Acard jest lekiem przeciwzakrzepowym a nie obniżającym ciśnienie. Dodatkowo mowi sie o jego pozytywny wpływie m.in. na obniżenie ryzyka stanu przedrzucawkowego w ciąży oraz na poprawę przepływów.

Kurcze, takie pomiary "pod rząd" to z własnego doświadczenia wiem, że nie są miarodajne :( Ja zawsze jak mierzyłam drugi raz to miałam trochę niższe to ciśnienie niż za pierwszym podejściem. Także spróbuj przez tydzień mierzyć rano i wieczorem jak masz taką możliwość i ewentualnie daj znać lekarzowi.
Tak zrobię, wiem że z ciśnieniem nie ma zartow a jak widać u mnie jest mocno w kratkę 😐

Jestem i Ja, Sorki Że tak późno ale miałam masę pracy. Z dzidziusiem wszystko w porządku☺️ pomimo ogromnego opóźnienia siedziałam w gabinecie z 20 minut☺️ lekarz wszystko dokładnie mi tłumaczył, zlecił kolejne badania, morfologię i mocz ponownie ☺️nie wiem ile ludek ma cm bo nie zmierzył najwidoczniej bo na usg nie ma pomiaru ale wszystko jest Oki, widziałam jak się rusza i to było takie mega dziwne a zarazem piękne uczucie zobaczyć jak dziecko się porusza☺️ Dzisiaj 9+5, następna wizyta 29.08 a prenatalne 1.09☺️

reklama
Dziewczyny od tego tygodnia lekarz zalecił mi brać Acard 150 na noc. Czy to ma zmniejszać ciśnienie może? Z nerwów na wizycie nie zapytałam po co?
150 biore od pozytywnego testu, mi raczej acard podnosi cisnienie albo heparyna bo mam wyzsze niz zawsze. Acard napewno poprawia krazenie.

Do góry