reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Kurde, Dziewczyny, ja nie wiem czy się dobrze zarejestrowałam. Na 12+2 zarezerwowałam wizytę, ale nic nie mówiłam o prenatalnych, chciałam przed zrobić Pappe albo Harmony i z tym wynikiem iść z zamysłem prenatalnych w tym terminie, taka wizyta się jakoś różni od innych? Jakaś inna rejestracja?
prenatalne robi lekarz z certyfikatem fmf, mozesz na necie zobaczyc wykaz lekarzy z calej polski i u takiego trzeba sie zapisac na prenatalne. Rozni sie jeszcze tym ze wyniki pappy itd wpisuje w system, robi wywiad i te informacje tez wpisuje w system no i na usg wszystko dokladnie sprawdza, rece, nogi, liczy place, dokladnie sprawdza serce, przeplywy itd, takie usg z wizyta trwa ok godz lub ponad 🙂

reklama
Melduję się po wizycie! 🙋‍♀️ wszystko jest w porządku, dzieciątko równo 8+3 czyli tak jak powinno być. Tym razem widziałam serduszko i aż się łezka zakręciła 😊 moja Pani doktor bardzo zadowolona, mówi, że od kiedy rano zobaczyła, że będę, trzymała kciuki żeby tym razem wszystko było ok ❤️ przepisała mi dupka na małego krwiaczka którego się dopatrzyła i kazała brać acard 75 mg.. nie wiem czy ją prostować, bo według okresu jestem 9+0, a ona na swoim ręcznym kalendarzyku wyliczyła 9+5 i tak też wpisała do karty ciąży. Coś tam mruknęłam, że mi wychodziło inaczej ale puściła to mimo uszu...
A mojej Pani na rejestracji (której się boję) przyniosłam moje pomidorki. I jak zapisywała mnie na usg piersi, to mówi "trochę Pani poczeka, ale zapiszę Panią do tego lepszego lekarza". Skradła tym moje serce 🤣
@Kotciara poproszę o wpisanie kolejnej wizyty na 21.08.
Niestety rejestracja na prenatalne była już nieczynna. Jutro spróbuję się dodzwonić.
cudowna wiadomosc 🙂

Kurde, Dziewczyny, ja nie wiem czy się dobrze zarejestrowałam. Na 12+2 zarezerwowałam wizytę, ale nic nie mówiłam o prenatalnych, chciałam przed zrobić Pappe albo Harmony i z tym wynikiem iść z zamysłem prenatalnych w tym terminie, taka wizyta się jakoś różni od innych? Jakaś inna rejestracja?
Moja lekarka powiedziała mi na wizycie, gdzie mogę się umówić na prenatalne. Oni w przychodni nie mają odpowiedniego sprzętu...

Ja właśnie jestem podczas leczenia infekcji. Brałam Macmirror on jest bezpieczny dla kobiet w ciąży ale ten lek nie pomógł mi niestety. Teraz biorę Pimafucin i mam nadzienadzieję że tym razem wyleczę. Ja mam ciągłe powracające infekcję candidią to bardzo uciążliwe. Odstawiłam od maja cukry, słodycze, owoce, produkty z białej mąki i cały nabiał z mleka krowiego. Choć gdy dowiedziałam się o ciąży powoli włączam nabiał przetworzony taki jak kefir, jogurt naturalny. Dla mnie to walka już od jakiś 3 lat. Do tego probiotyk ginekologiczne każdego dnia. 😫😫😫 Życzę szybkiego wyleczenia.
Ło matko. Chyba bym umarła n takiej diecie. Wypisałaś wszystko czym się żywię :)
prenatalne robi lekarz z certyfikatem fmf, mozesz na necie zobaczyc wykaz lekarzy z calej polski i u takiego trzeba sie zapisac na prenatalne. Rozni sie jeszcze tym ze wyniki pappy itd wpisuje w system, robi wywiad i te informacje tez wpisuje w system no i na usg wszystko dokladnie sprawdza, rece, nogi, liczy place, dokladnie sprawdza serce, przeplywy itd, takie usg z wizyta trwa ok godz lub ponad 🙂
Nie piszesz o drugim prenatalnym?

Mi ciśnienie wariuje, zawsze u lekarza mam za wysokie, chociaż w domu jest nawet ok. Dziś rano miałam 125/75, a później stało się coś dziwnego. Tzn. mierzyłam z godzinę temu i było... 135/115 👀 ale strasznie długo pompował, aż nie chciało mi się w to wierzyć i za chwile zmierzyłam znowu i już było 135/75...
Sprawdzaj sobie codziennie to ciśnienie bo możesz mieć PIH, nadciśnienie indukowane ciążą. Ja miałam nadciśnienie przez ostatni tydzień ciąży i w szpitalu na patologii dostawałam już Dopegyt

Ło matko. Chyba bym umarła n takiej diecie. Wypisałaś wszystko czym się żywię :)

Nie piszesz o drugim prenatalnym?
duzo zalezy od lekarza i czy jest to badanie na nfz czy prywatne, tu czesciowy opis tego badania gdzie go wykonuja prywatnie 🙂 oczywiscie oprocz tego bardzo wazna jest tez ocena przyziernosci karkowej i obecnosc lub brak kosci nosowej

Załączniki

• 834b0019-3f1c-4d07-839a-4c444b99878f.jpeg
    834b0019-3f1c-4d07-839a-4c444b99878f.jpeg
    65,4 KB · Wyświetleń: 46
duzo zalezy od lekarza i czy jest to badanie na nfz czy prywatne, tu czesciowy opis tego badania gdzie go wykonuja prywatnie 🙂 oczywiscie oprocz tego bardzo wazna jest tez ocena przyziernosci karkowej i obecnosc lub brak kosci nosowej
Raz miałam prenatalne 1trymestru w polmedzie(porażka...), raz u mojego prywatnego prowadzącego(tu starał się uwidocznić na usg wszystko co bobas chciał pokazać) i mowil ze najwazniejsze przezierność i kosc nocować plus crl, kosc udowa, serduszko. Robiłam tylko raz 2 trymestru i tu faktycznie górną póła, paluszek po paluszku, wszystkie przepływy w sercu i w mózgu. Teraz na nfz mogę iść do tego doktorka na 1 trymestr, zobaczę czy jest różnica;)

reklama
Dziewczyny a jakie tętno mają wasze maluszki ? Czytam , że norma do 180 a mój w poniedziałek miał 186 😐
Gdyby tętno było nieprawidłowe to na pewno lekarz by cię o tym poinformował
Ja nie wiem jakie ma bo mi nie mówił, nie mam też nigdzie napisane, zaznaczone
Jak lekarz mówi że jest dobrze i nic nie wzbudza w nim niepokoju to znaczy że jest dobrze

Do góry