Migdałkowa
Fanka BB :)
Nie mam doświadczenia stricte z nerwicą lękową, ale to co mnie pomogło jak było u mnie źle i na stałe wprowadzone pomaga mi znacznie lepiej radzić sobie ze stresem to: medytacja (czasem prowadzona, czasem po prostu sama siadam i odpływam), ćwiczenia oddechowe i joga. To ile jesteśmy w stanie wyleczyć i pomóc sobie własnym oddechem to jest jakaś magia Nawet taka prosta zasada kiedy jest gorszy moment: długi wdech (np 4-5 sek) a potem dwa razy dłuższy wydech (odpowiednio 8-10 sek). I powtórzyć to kilka - kilkanaście razy. Ja to stosuję nawet prowadząc auto, jak jakiś baran mi zajedzie drogę i „pozdrowi” po męskuJest nas więcej, dlatego chciałam zapytać czy są tu też osoby z nerwicą lękową ?
Odstawiłam leki i czuje się okropnie.
Być może pomóc też akupunktura, o której pisałam już wcześniej. W końcu usprawnia przepływy w układzie nerwowym i niweluje napięcia, więc być może troszkę pomoże. Na pewno nic co napisałam nie zaszkodzi, a to naturalne i łatwo dostępne narzędzia, więc wszystkim polecam
Jeśli chodzi o medytacje, do bardzo ważna jest systematyczność. Na początku wystarczy kilka minut dziennie. Ale uwaga: to wciąga
Ja jeszcze w trudnym momencie życia zaczęłam robić jogę (i została ze mną do dzisiaj), która też mnie bardzo wycisza i wzmacnia układ nerwowy (zawsze jestem taka wyoddychana i spokojna po ćwiczeniach). No i joga jest najlepszą aktywnością fizyczną dla ciężarnych rekomendowaną przez lekarzy